Inhoudsopgave
    

Design x Tech: Yorgos Bournousouzis
Jody van den Tillaart
door Jody van den Tillaart
leestijd: 5 min

Het geheim van Eindhoven zit 'm volgens Yorgos Bournousouzis in het gemak van samenwerkingen en kennis vinden. Hij werkt er aan zijn Color 'Em App, waarmee mensen via kleuren hun emoties kunnen visualiseren.

De studio van Yorgos Bournousouzis straalt een opgeruimde gezelligheid uit. "Ik heb speciaal voor jullie op geruimd." Er staan bloemen op tafel - oranje gerbera's. Hij schenkt een goede maar straffe bak koffie, zijn handelsmerk naar eigen zeggen. En er is cake, hele lekkere cake. Niet zelf gebakken, maar van bakkerij Ludwig. Dit bakkertje is onderdeel van creatieve broedplaats Kelderman en Van Noort, waar Yorgos boven zit. Zijn studio is dan weer een onderdeel van het Atelierdorp, maar de twee partijen werken samen. Volgen we het nog? De broedplaatsen zitten op een terrein aan de rand van het centrum van Eindhoven: het NRE-terrein. Op dit voormalige industriële gebied was eerst een gasfabriek gevestigd. Nu staan er elf karakteristieke fabriekspanden aan de vooravond van een nieuwe ronde gentrification. Het lijkt op Strijp-S, maar dan aan de andere kant van de stad en in een vroeger stadium.

Beeld: Ralph Roelse

Gevoel in kleur

In de werkruimte staat een motorfiets waar hij nog aan wil gaan sleutelen, maar er hangen ook verschillende soorten gitaren. Op zijn werkbank staat een kleine kachel die hij zelf heeft ontworpen en modellen van verschillende vogelhuisjes die je in een gemetselde muur kunt verwerken. Maar daarom zijn we niet bij hem te gast. Bournousouzis werkt namelijk ook aan iets heel anders. Zijn afstudeerproject van de Design Academy staat niet in de ruimte, maar op zijn tablet: de Color 'Em App. Deze app is bedoeld voor families die door een moeilijke tijd gaan, bijvoorbeeld ernstige ziekte van een van de gezinsleden. Ieder gezinslid kan daarin intuïtief zijn gevoel in kleur delen met de anderen en ook waar hij dit voelt, bijvoorbeeld zwaar in zijn benen of euforisch in het hoofd. Daarnaast kun je in een andere functionaliteit van de app ook aangeven hoe je de afstand tot de andere gezinsleden aanvoelt: dichtbij of juist ver weg.

Elke dag shitty en toch anders

De aanleiding voor het idee van de Color 'Em App zijn moeilijke periodes uit eigen ervaring. "Mijn broer heeft twee keer leukemie overleefd. Dat is een zware tijd voor een gezin, waarin logischerwijs alle aandacht naar de zieke gaat. De app helpt om van alle gezinsleden in kaart te brengen hoe zij zich voelen. Want vaak zeggen mensen niet veel en zonderen ze zich zelfs af in hun eigen boosheid of verdriet." Praten over gevoelens is moeilijk, maar kleuren helpen erbij. "Ik heb veel gesproken met psychologen en heb veel boeken gelezen. Dat heb ik samengevat in de app. Mensen die in zo'n situatie zitten met hun familie hebben helemaal geen zin om elke dag expliciet tegen elkaar te zeggen dat ze zich shitty voelen. Maar je wil wel kunnen signaleren wanneer iemand zich helemaal afsluit of het bijzonder moeilijk heeft. Dan zijn kleuren een goed middel om tot een gesprek te komen. Het kan in die zin ook een hulpmiddel zijn voor begeleiding door een psycholoog."

Beeld: Ralph Roelse

Designer is de lijm

"Kandinsky heeft gezegd: niemand zou een zwaar pianostuk omschrijven met een felle kleur geel. Evenmin zou je de lichtheid van een vluchtig vioolstuk beschrijven met diep donkerblauw. Mensen voelen van nature, intuïtief aan wat een kleur zegt. Ook waar je in je lijf iets voelt is bepalend." Wat maakt zijn project nou tot een designonderwerp en geen technisch of psychologisch verhaal? "De designer is de lijm tussen mensen, die kan vaak als buitenstaander een oplossing vormgeven die de betrokken partijen ieder voor zich niet hadden bedacht." Maar toch, Bournousouzis had als afstudeerrichting 'Man and Living', toch de meer inrichting en productontwerp gerichte specialisatie. "Mijn afstudeerrichting gaat over het ontwerpen van bijvoorbeeld meubels. Dat heeft een zekere ijdelheid, maar ik wilde iets anders", vertelt hij. Dat ging ook niet zonder slag of stoot. Hij heeft zijn idee danig moeten uitleggen en verdedigen. Met de vuist op tafel. Maar hij kreeg wel zijn zin: hij ging werken aan zijn Color 'Em App.

Beeld: Ralph Roelse

Pijnregistratie

Oorspronkelijk maakte Bournousouzis de app voor gezinnen met een ziek kind, maar inmiddels is wel duidelijk dat hij voor veel meer verschillende doelen gebruikt kan worden. "Gezinnen waarvan de ouders gaan scheiden bijvoorbeeld. Sommige vrouwen zeggen: die app is ideaal om met je vriendje over gevoelens te praten. Maar ook pijnregistratie vind ik een hele interessante toepassing. Ik ben in gesprek met een zorginstelling om een proef te doen op dit vlak." Het idee is om jonge kinderen met ernstige constipatieproblemen, die zich nog niet zo goed kunnen uitdrukken, de plek en intensiteit van de pijn aan te geven. 

Beeld: Ralph Roelse

Eindhoven

Bournousouzis kwam naar Eindhoven voor de wereldvermaarde Design Academy. "Ik heb het hier erg goed. Alle kennis is hier en kun je ook vinden als je wil. Toch kan het allemaal wel wat beter gestructureerd worden. Meer incubators en verzamelplekken waar verschillende disciplines elkaar kunnen vinden bijvoorbeeld." Toch twijfelt hij of hij in Eindhoven blijft, nu hij eenmaal is afgestudeerd. "Voor mijn werk is het hier fantastisch. Maar ik ben Athene gewend. Hier heb ik na negen uur 's avonds weinig meer te doen. Ik twijfel nog. Misschien wil ik wel naar Rotterdam. Of toch terug naar Griekenland. Ik weet het nog niet."

Beeld: Ralph Roelse

Ook in de serie Design x Tech:

Olivier van Herpt

Jalila Essaïdi

Pieter-Jan Pieters

Auteur

Jody van den Tillaart (@jvandentillaart) blogt als freelancer voor Bright over technieuws in het algemeen en startups in het bijzonder. Ze houdt van de verwondering en het enthousiasme die de techindustrie opwekt en interesseert zich voor de sociaal-maatschappelijke consequenties. Woont met vriend, fluffy kater en twee dochters in Eindhoven, de zuidelijke hotspot voor hightech en startups.