Inhoudsopgave
    

Vijf video’s voor het weekend
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 189 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo's voor je. Ben je meteen weer bij.

"Je bent hier naartoe komen rijden in een machine die gevaarlijker is dan deze robot", zegt één van de geïnterviewden tegen de presentator van deze mini-docu van Motherboard. En toch: robots worden almaar sterker, sneller en slimmer. Voorstanders zeggen dat ze mensen gaan helpen, tegenstanders rekken dat standpunt naar 'helpen met moorden'. De humanoid-robots doen veel mensen denken aan Terminator. Gaan we een toekomst met kwaadaardige kunstmatige intelligentie tegemoet of is butler C3P0 een betere vergelijking? In deze video krijg je onder meer te zien hoe robots het Amerikaanse leger helpen in oorlogsgebieden.

Een korte film over een man die terugkeert naar de boerderij waar hij ten tijde van de koude oorlog als kind leefde. Op een avond stort er iets uit de lucht. Maar wat? Een UFO? Een komeet? The Landing laat je nadenken over wat een 'alien' nu eigenlijk is. Een vrij huiveringwekkende short waarbij je je afvraagt of het wel nodig is om alles te moeten weten.

Die eerste minuten van Gravity, dat je ademloos naar het enorme 3D-scherm van een IMAX-zaal zat te kijken, jezelf in de arm kneep en dacht: "Ik ben in de ruimte." Dat gevoel probeert GoPro je in deze video ook te geven, maar dan met een échte ruimtewandeling van ruim een uur. Het is geen achtbaanrit zoals Gravity en daarom misschien minder indrukwekkend, maar dit is the real deal. Astronaut Terry Virts draagt een camera en toont hoe hij met collega Barry Wilmore langs het ISS klimt. Ruimtebeelden vanuit de eerste persoon, in HD en 60 fps. Kijk deze video op het grootste scherm dat je hebt.

Voor veel filmliefhebbers staat 2015 in het teken van maar één film. Star Wars: The Force Awakening. Elke keer als er nieuwe beelden verschijnen, staat internet op zijn kop. Waarom? Het nieuwe deel belooft eindelijk de charme terug te brengen van de originele trilogie. Op YouTube staat een prachtige 'making of' van de eerste film, Star Wars: A New Hope. In vijftig minuten nemen de robot-sterren C3P0 en R2D2 je mee terug in de tijd. Want ook het verhaal achter de succesvolle sciencefiction-film is enorm de moeite waard. Oorspronkelijk werd deze documentaire in 1977 uitgezonden, het jaar dat de film uitkwam.

We blijven even in de wereld van speelfilms. Ben je geïnteresseerd in de kunst van filmmaken, dan is de vijfdelige serie over Stanley Kubrick op Vimeo een must-see. De video's zijn gemaakt door RACCORD, een onafhankelijk kunstcollectief met leden uit Portland, New York en Los Angeles. De verschillende films vormen bij elkaar prachtige video-essays over de carrière van Kubrick. Je leert onder meer hoe hij de camera gebruikte in zijn films en wat zijn eigen geschiedenis was. In bovenstaande video worden zijn vroegste films behandeld, maar kijk zeker ook de rest op Vimeo.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.