Inhoudsopgave
    

Bonus: Back to the Future
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 4 min

De drie Back to the Future films zijn volgens sommigen de beste ooit gemaakt. Ons gaat het om Part II dat zich deels in 2015 afspeelt. Wat is achteraf gezien het voorspellend vermogen van de film? Of heeft de film ons zelfs gestuurd?

Back To The Future Part II (1989) speelt zich af in het jaar 1985, maar gedeeltelijk ook in de toekomst van 2015. Marty McFly (Michael J. Fox) reist samen met Doctor Emmett Brown (Christopher Lloyd) door de tijd om te zorgen dat de toekomstige familie van Marty zichzelf niet naar de knoppen helpt. Hoewel Back To The Future Part II slechts een half uur in 2015 afspeelt, is het één van de interessantste passages uit de film. Er wordt ons een spiegel voorgehouden van een alternatief heden, met gadgets die we nu dagelijks gebruiken, maar die tijdens het maken van de film nog sciencefiction waren.

Het is grappig om te zien hoe de toekomst die scriptschrijvers Robert Zemeckis (tevens regisseur) en Bob Gale voor ogen hadden anno 2015 juist heel eighties aandoet. We lopen niet rond met vreemde gekleurde petjes en neon is niet hip, maar kijk verder dan de popcorn- en kauwgomballentoekomst en je ziet dat Zemeckis en Gale er op een paar vlakken niet ver naast zaten. Of hebben wij juist gekeken naar de technologie uit de film?

Wearables

Back To The Future wist het al: 2015 is het jaar van de wearables. Eén van de voorbeelden daarvan hangt om de pols van Doc Brown. Als de tijdreizende Delorean in de toekomst landt, regent het pijpenstelen. Brown werpt een blik op zijn horloge en voorspelt nauwkeurig wanneer de bui stopt. De ontwikkelaar van Buienalarm was ten tijde van de film net een paar jaar oud.

Ook zouden smartglasses populair zijn, bedachten Zemeckis en Gale. In Back To The Future zien we verschillende futuristische brillen, zoals de bril die Doc draagt tijdens het autorijden (en -vliegen!) waarmee hij kan zien wat er achter hem gebeurt. Later zien we ook Marty's toekomstige zoon met een slimme bril op zijn hoofd, die designwise zelfs wat weg heeft van Microsofts pas aangekondigde HoloLens. Wat de bril van Marty precies deed, is een beetje onduidelijk. Er komen in elk geval telefoontjes op binnen en je kan ermee tv kijken.

Power Laces

"Power Laces? Alright!" De wereld wordt anno nu nog steeds wild van zelfstrikkende Nike Mags. Dat blijkt, want Nike heeft onlangs laten weten dat de schoenen uit Back To The Future Part II dit jaar daadwerkelijk op de markt komen. Mét Power Laces. Alright! Het bedrijf heeft zelfs patenten aangevraagd op de Power Lace-technologie. In 2011 werden al 1500 Nike Air Mags zonder Power Laces verkocht voor de MJF Foundation.

Nike kondigde zijn Mags schoenen mét echte Powerlaces vier jaar geleden al aan voor 2015.

Smart home

Huizen zijn slim in 2015 en hoewel de film iets voorloopt op de werkelijkheid - niet iedereen heeft deursloten die reageren op je vingerafdruk - zijn we bekend met vingerafdrukscanners. Daarnaast zijn er slimme deursloten op de markt die je voordeur automatisch vergrendelen als je met je smartphone op honderd meter van huis bent.

In het huis van de toekomstige Marty hangt een enorme flatscreen tv. Voor alle duidelijkheid: die bestonden nog niet toen de film gemaakt werd. Op die tv kun je negen kanalen tegelijk kijken. Dat kan nu principe ook, maar we doen het niet. Twee schermen is al meer dan genoeg.

In Back To The Future Part II komt op commando een fruitmand uit het plafond. Dat bestaat niet, er zijn wel apparaten die reageren op stemcommando’s. Daarnaast zien we Marty uit de toekomst via een videoverbinding praten met iemand anders. Nu noemen we dat Skype of FaceTime.

Hoverboards

Zeg je Back To The Future, dan zeg je hoverboards. De meest aansprekende gadget uit de film is waarschijnlijk het lastigst te realiseren. In 2014 verscheen echter een vreemde video online waarin Tony Hawk op een hoverboard zweeft. In datzelfde filmpje wordt deze HUVr - het hoverboard lijkt precies op die uit de film - gepresenteerd door Christopher ‘Doc’ Lloyd himself. Het internet stond er een paar dagen van op zijn kop. Echt of hoax?

Nep natuurlijk. Maar later dat jaar stond Hawk prompt wel op een echt hoverboard. Hendo Hoverboards was een Kickstarterproject voor een werkend exemplaar. Op 21 oktober moet hij bij de elf kopers die 10 duizend dollar betaalden afgeleverd worden. De eerste versie van het apparaat oogt lomp en zweeft door elektromagneten slechts een paar centimeter boven enkele ondergronden. De straat kun je er niet mee op, maar hey, het is een begin.

De befaamde hoverboard scene. Let op: hij werkt niet op water!

21 oktober

Met een beetje goede wil zie je dat de toekomst zoals Zemeckis en Gale die schetsten op best wat punten met het heden overeenkomt. En voor de voorspellingen die nog niet zijn uitgekomen, is nog even de tijd, want Marty McFly en Doc Brown worden pas op 21 oktober verwacht. Leest u mee ontwikkelaars: nog negen maanden om vliegende auto’s te maken. Al zijn we met een zelfdrogende jas ook al tevreden, voor als we weer eens door de regen naar het station moeten fietsen.

NB: Back to the Future Part II is integraal op YouTube te bekijken voor 2,99 euro.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.