Inhoudsopgave
    

Zes video’s voor het weekend
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 89 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.

Sony verkocht tussen 1999 en 2006 zo'n 150 duizend Aibo's. Robothondjes. Voor duizenden mensen was een Aibo als een echte hond, maar vorig jaar stopte Sony ook de reparatie-afdeling van de hondjes. Eigenaren zien nu dus gebeuren dat hun robots langzaam 'sterven'. The New York Times maakte een serie over robotica, met deze video als afsluiter, over mensen die een band hebben met hun Aibo en reparatie-onderdelen verzamelen voordat het te laat is. Alle video's in de serie kun je hier vinden.

Over apparaten met ‘levens’ gesproken, Paul Trillo maakte een video genaamd The Life & Death of an iPhone. Je ziet het leven van een iPhone vanuit de camera-oogpunt van het toestel. De gebruiker komt in beeld en dankzij deze beelden en geluiden krijg je een indruk van wat hij met de iPhone doet. Gaaf: het filmpje werd volledig geschoten op een iPhone en en bewerkt met een app.

Norton - van de antivirus-scanners - maakte een mini-documentaire over hackers. Het gaat over een stad in Roemenië waar cybercrime de overhand heeft, daarom wordt het ook wel 'Hackerville' genoemd en 'De gevaarlijkste stad op internet'. In de 20-minuten durende video wordt onder meer gesproken over virussen, identiteitsdiefstal en het hacken van Hillary Clintons mailbox.

John Oliver, presentator van het satirische nieuwsprogramma Last Week Tonight, is op zijn best als hij zich ergens over kan opwinden. Dat was de afgelopen maand het geval, toen hij maar liefst zestien minuten besteedde aan online pesterijen tegen vrouwen en wraakporno. “Ik heb het over de dreigingen waardoor mensen zich niet meer veilig voelen”, zegt hij. “En als je niet weet waar ik het over heb: gefeliciteerd met je witte penis. Want als je die hebt, zul je een heel andere ervaring hebben met het internet.”

De Amerikaan Bill Czappa repareert televisies, maar zijn passie ligt bij het maken van sculpturen. Dit doet hij in zijn reparatieshop, waar hij steeds minder verdient, omdat mensen tegenwoordig liever iets nieuws kopen dan dat ze een kapot apparaat laten maken. Met een hoop mechanische onderdelen en metalen objecten maakt Czappa beelden. Soms bewegen ze, soms niet. Een mooi portret.

Voor de meeste mensen is het uitspelen van Super Mario World in 23 minuten al moeilijk zat met de ogen open, maar Twitch-gamer Pangaea doet het doodleuk met een blinddoek om. Wat blijkt: met een beetje timing en het herkennen van geluiden kom je een heel eind. Overigens had Pangaea er vijf dagen voor nodig voordat zijn blinde speedrun lukte.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.