Inhoudsopgave
    

Greetings from Mars
Erwin van der Zande
door Erwin van der Zande
leestijd: 5 min

Volgens de Franse fotograaf Julien Mauve is Mars-robot Curiosity de Christopher Columbus van deze eeuw. Hij voorziet dat de rode planeet in de toekomst een toeristische bestemming wordt en neemt daar een voorschot op met een prachtige serie (geschoten op Aarde).

"In 1492 ontdekte Christopher Columbus Amerika. Minder dan 500 jaar later is het uitgegroeid tot een toeristische bestemming voor rijke mensen uit alle delen van de wereld. Wat overblijft van het Wilde Westen is nu omgetoverd in nationale parken waar men rustig kan genieten van adembenemende landschappen", schrijft Parijzenaar Julian Mauve over zijn fotoserie. "Onbekende werelden zijn tegenwoordig ver verwijderd van de Aarde en onze beroemdste ontdekkingsreiziger is een robot. Curiosity is de Christopher Columbus van onze eeuw, kruipend over de oppervlakte van Mars, op zoek naar aanwijzingen en informatie over zijn verleden. Zoals met het Wilde Westen kunnen we ons een moment voorstellen waarop Mars een toeristische bestemming wordt voor mensen die ze kunnen bezoeken en ervaren. NASA en SpaceX zijn er al mee bezig en het is duidelijk dat in minder dan 50 jaar er een mens op Mars zal lopen."

"Ik heb me altijd afgevraagd hoe het is om een ​​totaal andere wereld te ontdekken, levenloos, vol wilde landschappen en om die wereld voor het eerst te fotograferen als ware ik Ansel Adams. Dus ik kwam met dit project, over exploratie en ontdekking van de ruimte. Maar het gaat ook over ons gedrag, poserend voor landschappen en hoe we beelden creëren die ons verhaal aan de wereld vertellen. Op elke plek waar ik stopte, zorgvuldig uitgekozen op de overeenkomsten met de rode planeet, imiteerde ik de typische poses van toeristen. Het is boeiend om te observeren hoe wij ons gedragen voor de camera, hoe we onszelf aan het landschap toevoegen en hoe die landschappen leiden tot de wens om onze aanwezigheid te bevestigen. De manier waarop we foto's nemen onthult de ijdelheid die komt kijken bij onze eindeloos streven naar zelf-definitie."

Julian Mauve

Sinds 1960 zijn enkele tientallen ruimtevluchten gelanceerd naar Mars. De Sovjet-Unie beet het spits af, zij het zonder succes. De eerste geslaagde scheervlucht langs de rode planeet staat op naam van de Mariner 4. De Amerikaanse ruimtesonde stuurde op 14 juli 1965 na een reis van zevenenhalve maand 22 foto's terug naar Aarde. De eerste satelliet in een baan om Mars was de Mariner 9. Die arriveerde in november 1971, bleef een jaar werkzaam en stuurde ruim zevenduizend foto's waarmee het hele oppervlakte van Mars in beeld was gebracht.

Julian Mauve

​De eerste geslaagde landing op Mars vond plaats op 2 december 1971. De landingsmodule van de Russische Mars 3 verzond 20 seconden gegevens naar de Aarde waaronder een deel van een eerste foto. Mars 5 had iets meer succes en stuurde circa zestig foto's terug. De Sovjet-Unie zou na een reeks tegenslagen zijn aandacht verleggen naar de planeet Venus.

Julian Mauve

​De eerste kleurenfoto's vanaf het Mars oppervlak zijn gemaakt door het succesvolle Viking-ruimteprogramma van de Amerikanen. De Viking 1 landde op 20 juli 1976 en deed naast foto's maken weerkundig en biologisch onderzoek op Mars. De lander bleef ruim zes jaar actief. De Viking 2 landde op 3 september 1976 en was bijna vier jaar actief.

Julian Mauve

​Op 4 juli 1997 landde al stuiterend Pathfinder op Mars met aan boord het robotwagentje Sojourner. Na een paar dagen opladen reed de rover zijn eerste meters. Hij maakte foto's en deed onderzoek naar stenen, rotsen, stof en afdrukken van zijn eigen wielen op het planeetoppervlak.

Julian Mauve

​In januari 2004 landde de tweede generatie rovers op Mars: Spirit en Opportunity. De geplande duur van de missie was 90 sol (marsdagen die circa veertig minuten langer duren dan op aarde). De sterren waren de tweeling echter goedgezind. Spirit is ruim vijf jaar actief gebleven en heeft in die tijd 7 kilometer afgelegd. Opportunity is nog steeds actief en heeft er al 34 kilometer op zitten.

Julian Mauve

Ook Curiosity, een derde generatie robotwagen, is na zijn landing op 6 augustus 2012 nog steeds actief. De rover, drie keer zo groot als de tweeling, analyseert bodemmonsters op sporen van leven. Curiosity heeft september dat jaar foto's gestuurd waaruit bleek dat er eens op Mars water moet hebben gestroomd. En in maart 2013 maakte NASA bekend dat de rover bewijs heeft gevonden dat in vroeger tijden leven op Mars mogelijk is geweest.

Julian Mauve

Het is wachten op de eerste bemande ruimtevlucht naar Mars. De Mars Society is fel voorstander. Mars One wil met een enkele reis reality-tv geschiedenis schrijven. Inspiration Mars ziet meer in een free return traject. Simulaties vinden onder meer plaats op de flanken van een vulkaan op Hawaii. We gaan het zien. De eerstvolgende gunstige lanceervensters, waarin Mars met zo min mogelijk energie te bereiken is, zijn in februari-maart 2016 en in mei 2018.

Auteur

Erwin van der Zande (@evdz) is de bedenker en hoofdredacteur van Bright. Hij heeft een zwak voor tech en een neus voor trends. Erwin woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.