Inhoudsopgave
    

Waarom de iPhone groter wordt
Erwin van der Zande
door Erwin van der Zande
leestijd: 3 min

Waarom zou Apple, na jarenlang vast te houden aan een iPhone die met één hand te bedienen moest zijn, van gedachten zijn veranderd?

De uitnodigingen zijn eindelijk de deur uit. Op 9 september presenteert Apple zijn nieuwe iPhone. Na de introductie van de revolutionaire smartphone zeven jaar geleden wordt de 'iPhone 6' de negende iPhone. Of beter gezegd, de negende en de tiende want de nieuwe iPhone komt waarschijnlijk in twee nieuwe formaten: 4,7 inch en 5,5 inch.

Dat de iPhone groter wordt is geen unicum. In 2012 werd bij de iPhone 5 het scherm in de hoogte verlengd en steeg de diagonaal van het scherm van 3,5 naar 4 inch. Dit bleef gehandhaafd bij de 5s en 5c vorig jaar. Vergeleken met de phablets van de concurrentie is de iPhone echter een bescheiden smartphone, eenvoudig met één hand te bedienen. Dat laatste was een decreet van wijlen Steve Jobs die jarenlang heeft vastgehouden aan het 3,5 inch formaat en grotere maten nadrukkelijk in de ban deed. De 4 inch van de iPhone 5, 5s en 5c (Jobs was al overleden maar heeft het ontwerp van de 5 waarschijnlijk nog goedgekeurd) week daarvan af, maar viel nog steeds binnen de één-hand-filosofie. Voor een optimale grip is de breedte van een toestel 6,4 centimeter. Breder verhoogt de kans op RSI. De 5s is 5,86 cm breed. Een iPhone met een 4,7 inch scherm, laat staan 5,5, is een definitieve breuk met die designdoctrine. De reden daarvoor telt slechts vijf letters.

China.

Van alle smartphones die in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd zijn verkocht, had dik een derde een 5 inch scherm of groter. Een stijging bovendien van liefst 369 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de markten in Azië. In het westen is het gangbaar om verscheidene schermen te hebben. In de VS bijvoorbeeld heeft een kwart van de bevolking een computer thuis én een smartphone én een tablet. In Azië is de smartphone doorgaans het enige apparaat dat men heeft met internettoegang. Dan heb je logischerwijs graag een wat groter scherm, zodat je er ook een film op kunt kijken of een boek lezen. Geen wonder dat Samsung, uit Zuid-Korea, als eerste hoog inzette op grote smartphones. Andere Aziatische merken als LG, HTC en Huawei volgden. Westerse markten bleken ook best gecharmeerd van phablets trouwens. Ga naar een willekeurige telefoonwinkel en de iPhone is de lilliputter van het stel.

700 miljoen klanten

Aziaten hebben graag een grote smartphone, maar kunnen nu alleen kiezen tussen Android-toestellen. Er valt met andere woorden voor Apple veel te winnen in Azië met grotere iPhones. En de grootste groeimarkt van allemaal is China. De timing voor Apple om een grotere iPhone te introduceren is perfect, want het heeft na zes jaar onderhandelen eindelijk afgelopen december een contract gesloten met China Mobile, de grootste mobiele provider in het land met 700 miljoen (!) abonnees. Als Apple nog ergens substantiële groei in zijn al hoge iPhone verkoopcijfers (150 miljoen in 2013) kan bewerkstelligen, dan is het daar. (Oftewel: nu is een goed moment om aandelen Apple te kopen mocht je dat overwegen.)

De batterij van een 4 inch iPhone 5s heeft 1560 mAh capaciteit. Ter vergelijk: de 4,7 inch HTC One 2300 mAh, de 5,7 inch Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh en een 7,9 inch iPad Mini retina een van 6471 mAh. Beeld: iFixit
De batterij van een 4 inch iPhone 5s heeft 1560 mAh capaciteit. Ter vergelijk: de 4,7 inch HTC One 2300 mAh, de 5,7 inch Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh en een 7,9 inch iPad Mini retina een van 6471 mAh.

Apple zal waarschijnlijk een 4 inch iPhone blijven voeren, maar het zal me niets verbazen als ook veel westerlingen switchen naar een grotere iPhone. De meestgehoorde iPhone-wens hier is niet zozeer een groter scherm maar een betere batterij. Zodat je eindelijk eens een hele dag zou kunnen doen met een volle accu. Aangezien de ontwikkeling van accutechnologie lang niet zo snel gaat als pak 'm beet processorcapaciteit en we voor meer capaciteit moeten uitwijken naar een grotere batterij, kom je vanzelf bij een grotere iPhone uit. Met een grotere iPhone, vooral de 5,5 inch versie, kun je jezelf bovendien een tablet besparen.

Persoonlijk ga ik voor de 4,7 inch, die past nog enigszins in je zakken. Ik hoop dat er een batterij in zit met meer dan 2500 mAh capaciteit. Anders is je iPhone aan het eind van de middag nog steeds leeg.

Auteur

Erwin van der Zande (@evdz) is de bedenker en hoofdredacteur van Bright. Hij heeft een zwak voor tech en een neus voor trends. Erwin woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.