Inhoudsopgave
    

Hollandse invasie bij Apple
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 5 min

Het afgelopen jaar zijn opvallend veel Nederlanders aan de slag gegaan op het hoofdkantoor van Apple in Californië. Een selectie van de landgenoten in Cupertino.

Infinite Loop 1, Cupertino, Californië. Daar staat al jaren het hoofdkantoor van Apple, tot een groot deel eind 2016 naar de nieuwe Apple Campus even verderop verhuist. Dat ronde kantoor/ruimteschip wordt mogelijk vernoemd naar Steve Jobs, zei opvolger Tim Cook deze week nog. Na het overlijden van Jobs, over wie deze week een nieuwe biografie verscheen, is het met Apple niet slechter gegaan. Sterker nog: het lijkt beter dan ooit te gaan. Tegelijk met de groei kwamen er ook steeds meer Nederlanders op de Apple campus werken. Ze volgden de voetsporen van mensen als Bas Ording (ontwierp onder meer de Dock in MacOS X en het virtuele toetsenbord in iOS) en Sebastiaan de With (ontwerper van het iCloud-logo en de interface voor Zoek Mijn Vrienden). Ording gaf na zijn vertrek vorig jaar een zeldzaam interview. De meeste mensen die nu bij Apple werken, mogen niet naar buiten treden. Het bedrijf hanteert nog altijd een grote mate van geheimhouding. Veel social media-accounts vallen nagenoeg stil na de indiensttreding bij Apple. Welke Nederlanders werken momenteel bij Apple? Een selectie.

Het PRSS-team

Michel Elings en Jochem Wijnands werkten eerder aan het internationale iPad-reismagazine TRVL (1,7 miljoen keer gedownload tot nu toe) en stonden op het punt om PRSS te lanceren. PRSS was een platform voor digitale magazines, waar ook Bright Ideas mee zou gaan werken. Maar PRSS werd in april 2014, vlak voor de launch, overgenomen door Apple. Zeker elf medewerkers van PRSS zijn daarop naar Silicon Valley verhuisd. De Nederlanders zouden Apple kunnen helpen aan betere tools voor digitaal uitgeven. Op dat vlak valt er nog wel iets te verbeteren: tot nu toe is de verkoop van digitale magazines via iTunes geen groot succes.

Waar het ex-PRSS-team nu precies aan werkt, is niet duidelijk. Als functietitels vermelden de Nederlanders op social media meestal alleen 'senior software manager' of 'software engineer'. Tom Klaver zegt te werken als 'human factor design engineer'. Het PRSS-team dat nu voor Apple werkt bestaat onder meer uit: Michel Elings, Jochem Wijnands, Glenn Wolters, Andre Abelmann, Sebastiaen Metz, Thijs Zoon, Robin van Dijke, Tom Klaver, Mattijs Hoitink, Jasper Brugman en Pepijn Zoon.

Interview met Michel Elings uit 2013.

Hugo Verweij

Verweij is sinds november 2013 'senior sound designer' bij Apple. Hij houdt zich bezig met het componeren van geluiden zoals ringtones. Alle nieuwe geluiden vanaf iOS 7 zijn door hem gemaakt. Verweij maakte eerder zelf al de collectie Cleartones, die ook in de Bright Store verkrijgbaar is. Hij houdt een blog bij over geluidskunst. De afgelopen tijd werkte Verweij aan de notificatiegeluiden voor de Apple Watch. Zijn naam is zelfs te zien in de promotieshots van de Watch.

Roy Raymann

Slaapexpert Raymann werkte eerder bij Philips en trad op 1 januari 2014 in dienst van Apple. Hij zou betrokken zijn bij de gezondheidsfuncties van de Apple Watch. Raymann deed sinds 1999 onderzoek naar slaap en was oprichter van het Philips Sleep Experience Lab. Hij heeft veel ervaring met het gebruik van draagbare sensoren voor het meten en verbeteren van slaapkwaliteit. Momenteel heeft de Apple Watch nog geen ingebouwde mogelijkheid om je slaapcyclus te meten, wat mogelijk te maken kan hebben met de relatief korte accuduur van het apparaat. Raymann promoveerde aan de VU op het gunstige effect van warmte op de slaapkwaliteit.

Raymanns lekenpraatje over zijn slaaponderzoek.

Henk-Jan Hak

Hak is 'Worldwide Retail Supply & Demand Manager'. Hij werkte sinds 2006 voor Apple Benelux en maakte in 2010 de overstap naar Amerika, waar hij als productplanner doorgroeide tot zijn huidige functie. Hij is volgens zijn LinkedIn-profiel medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van logistieke plannen voor de meer dan 450 Apple Stores wereldwijd. Hij geeft updates door aan de Apple-leiding over de stand van zaken. Hij houdt zich onder meer bezig met het berekenen van hoeveel voorraden er per land rond nieuwe productintroducties nodig zijn.

Davey Wijnands

Wijnands is een hardware-expert die jarenlang werkte bij Océ en ASML en afstudeerde aan de TU Delft. Hij is sinds september 2014 bij Apple werkzaam als 'Engineering Program Manager Optics'. Hij schrijft op LinkedIn dat hij betrokken is bij het verbeteren van de cameralens in de iPhone.

Arjan Timmerman

Timmerman is op internet bekend onder zijn nickname Arjan Writes. Hij werkte aan de muziekprogrammering bij Beats Music, dat later door Apple werd overgenomen. De kans is dus groot dat hij zich nu bezighoudt met de curatie van muziek in Apple's nieuwe streamingdienst die later dit jaar live zou gaan. Timmerman kwam voor zijn communicatie-studie in Nijmegen in Amerika terecht. Hij ging werken bij een Nederlands softwarebedrijf, maar ontpopte zich met zijn Engelstalige muziekblog tot een expert op gebied van popmuziek. Hij was de eerste blogger die over Lady Gaga schreef. Zijn handelsmerk is een rood colbertje, dat hij altijd aan heeft als hij op tv is. Als muziekkenner kwam hij terecht bij Beats Audio, dat met zijn streamingdienst Beats Music dat veel aandacht besteedt aan de selectie van muziek rond thema's door experts.

Arjan Writes te gast bij DWDD in 2012.

Tristan Schaap

Schaap werkt sinds 2010 voor Apple en houdt zich bezig met securityzaken. Hij is momenteel 'Senior Security Engineer'. Hij is volgens zijn LinkedIn-profiel verantwoordelijk voor diverse security-aspecten in iOS, op gebied van zowel hardware als software. Zo werkt hij aan malwarebeveiliging, analyseert hij jailbreaks en kijkt hij ook naar de beveiliging op chipniveau. Tijdens zijn stage bij Apple in 2009 wist hij MacOS X te 'porten' zodat het systeem ook werkte op de ARM-chips zoals die in iPads zitten. Dat project haalde later diverse Apple-fansites. Hij werkte eerder bij Harddisk-recovery.nl.

Jean Robert Opgenort

Volgens zijn LinkedIn-profiel ontwikkelt linguïst Opgenort 'cool stuff' bij Apple. Hij heeft de functietitel 'Language Technologies Engineer'. Hij werkte eerder aan de spraakherkenning in Navteq-navigatieapparaten. Wellicht is Opgenort nu betrokken bij de ondersteuning van de Nederlandse taal door Siri: de virtuele assistent spreekt binnenkort vanaf iOS 8.3 eindelijk Nederlands.

Sam Brodkin

De Amerikaanse app-ontwikkelaar Sam Brodkin kreeg in 2006 de Nederlandse nationaliteit. Hij werkte onder meer aan de apps voor Ziggo, ABN Amro, Ons Oranje en de Zelfscannen-app van Albert Heijn. Tegenwoordig is Brodkin manager bij de Apple-afdeling die iOS-apps voor zakelijk gebruik maakt. Op zijn LinkedIn-profiel schrijft Brodkin: "Ik gebruik keyboard-shortcuts in Xcode zoals Stevie Wonder piano speelt.” Hij schrijft te werken bij een bedrijf waar hij "serieus verliefd op is".

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was in 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij schrijft over tech en media voor sites, kranten, bladen en persbureaus. Ook maakte hij landelijke radio en tv. Sinds 1 januari is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.