Inhoudsopgave
    

Hoe fans Game of Thrones tot leven wekken
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 6 min

De Game of Thrones-serie bracht de boeken van George R.R. Martin tot leven. Maar wie de locaties uit de boeken en de tv-serie wil bezoeken moet bij de fans terecht: die bouwen Westeros van boven tot onder na in Minecraft.

Game of Thrones behoort tot de duurste tv-series ooit gemaakt, als het al niet de duurste is. Wat eens een verhaal voor louter fantasy-fans was, komt dankzij HBO nu een paar weken per jaar bij miljoenen kijkers op tv (en dankzij Bittorrent bij minstens net zoveel illegale kijkers).

Vraag een willekeurige passant naar plekken als King’s Landing en The Wall en de kans is behoorlijk dat ze nog weten waar je het over hebt ook. Het zijn een paar van de vele plaatsen in de immense Seven Kingdoms waar het verhaal van Game of Thrones zich afspeelt. Dankzij de uitstekende decors en special effects van de serie heeft de kijker een behoorlijk beeld gekregen van hoe de steden, plaatsen en kastelen in de verschillende koninkrijken eruit zien. Maar zelf rondlopen in Westeros kan zelfs in de officiële games niet: dat zijn point-and-click-avonturen waarin je een vast verhaal volgt.

Blokje voor blokje

Westeroscraft laat je alle plekken uit de serie wél verkennen. Niet alleen de hoofdlocaties zoals de Red Keep die de bekende Iron Throne huisvest, maar ook de hele stad daar omheen. En dat geldt voor alle locaties die in de serie voorkomen: ze zijn aanwezig, je kan ze volledig verkennen en meer. Toch zit er achter Westeroscraft geen grote studio met het miljoenenbudget van de tv-serie, maar een groeiende groep toegewijde fans.

De meest recente versie van Westeroscraft, van commentaar voorzien door Isaac Hempstead-Wright, die Bran speelt in de serie.

Het project begon in 2012 toen Amerikaan Jacob Granberry en een paar van zijn Minecraft-vrienden begonnen met het nabouwen van locaties uit de serie. Minecraft is wel en niet de meest logische keuze voor het bouwen van een immense wereld. Wie de game niet kent: in Minecraft bestaat alles uit blokjes: blokjes aarde, blokjes hout, blokjes steen enzovoorts. Wie wat wil bouwen in Minecraft, doet dat blokje voor blokje. Dat maakt de mogelijkheden eindeloos, maar het werk om daar te komen oeverloos.

Toch begonnen Granberry en zijn vrienden in Minecraft aan het bouwen van enkele locaties: Winterfell, King’s Landing en The Eyrie behoorde tot de eerste drie steden. Die steden spelen een grote rol in het eerste seizoen van de serie, en waren logische keuzes. En waar de serie in de volgende drie seizoenen meer locaties en personages introduceerde, groeide ook Westeroscraft in formaat en het team in aantal. Meer dan 125 mensen bouwen momenteel de wereld van Game of Thrones blokje voor blokje nauwkeurig na.

Een eigen game

Inmiddels is de schaal en het detail van Westeroscraft zo gegroeid dat vrijwel het hele continent uit de boeken in Minecraft te bezoeken is. Westeros is in de boeken volgens schrijver George R.R. Martin ongeveer zo groot als Zuid-Amerika. Westeroscraft is gebouwd op een schaal van 1/100, en in toenemende mate gebruiken de vrijwillige makers daarvoor eigen materialen.

Nog steeds de bouwsteentjes van Minecraft hoor, maar voorzien van eigen textures waardoor ze eruit kunnen zien als perkament, fruitkratten, watertonnen en alle verschillende soorten stenen, dakpannen en andere details die voor de kastelen en steden nodig zijn. Ook oogt de lucht stukken anders dan normaal gesproken in Minecraft, en is bijvoorbeeld altijd de voor Game of Thrones kenmerkende rode komeet aan de hemel te zien. Dat alles bij elkaar zorgde er een jaar geleden voor dat de makers van Westeroscraft een eigen launcher voor hun wereld maakten, een soort eigen voordeur.

Wel zo handig voor wie Westeroscraft wil bezoeken, want daar is het uiteindelijk voor gemaakt. Iedereen kan en mag zich vergapen aan de knappe bouwwerken, en wie de serie volgt moet dat ook zeker doen. Dankzij de eigen launcher hoef je Minecraft in principe niet eens te downloaden, al moet je de game wel aanschaffen om een geldig account te krijgen. Download de launcher, log in en kies voor multiplayer.

The Red Keep, het machtsbolwerk van Westeros en het huis van The Iron Throne.
The Red Keep, het machtsbolwerk van Westeros en het huis van The Iron Throne.

Dan kom je standaard terecht in een handige startzone, die erg aanvoelt als het begin van een grote RPG-game. Geen toeval, want daar willen de makers uiteindelijk naartoe: een wereld waar niet alleen van alles te zien, maar ook genoeg te doen is. Daar zijn we echter nog niet, maar de toerist uithangen in Westeros is al een traktatie op zich. In ieder geval: volg de bordjes en je komt uit bij een plaats van waar je zowel naar alle grote steden kan warpen, als direct naar specifieke plekken.

Westeros-toerist

Het zou bijvoorbeeld best begrijpelijk zijn als je direct de Iron Throne zou willen zien. Daar draait alles uiteindelijk om, en ook ik ben meteen daar gaan kijken. Loop naar het bordje “Iron Throne”, en een rechterklik later sta je ineens in de troonzaal. Precies zoals je ’t kent van tv, en ondanks het low-res, blokkerige uiterlijk van Minecraft maakt het toch indruk. Die grote troon, die imposante zaal en de wetenschap dat alles blokje voor blokje in elkaar is geknutseld. En loop je de binnenplaats op kan je mond niet anders dan openvallen. Zó knap gemaakt, met zoveel oog voor detail dat het echt niet onder doet voor een miljoenenproductie van een echte gamestudio.

Wil je overigens terug naar de beginzone hoef je alleen maar ‘/warp portals’ in te tikken, om daarna een nieuwe bestemming te kiezen. Bekijk dan ook zeker The Wall, de immense ijsmuur die Westeros afsluit van al het onbekende dat het noorden van het continent herbergt. Of bekijk de Skycells van The Eyrie, waar Tyrion Lannister kortstondig gevangen zat. Loop door het Winterfell van de Starks, en bekijk het door draken verwoestte Harrenhal. Keer op keer zal je versteld staan van de gelijkenis, het formaat en het werk dat er in het bouwen is gaan zitten.

The Wall. Imposant in de serie, minstens zo imponerend wanneer je er in de game zelf op gaat staan.
The Wall. Imposant in de serie, minstens zo imponerend wanneer je er in de game zelf op gaat staan.

Game of Thrones-koorts

Voor bezoekers is Westeroscraft zo ingesteld dat je alleen maar kan rondlopen (of vliegen, tik daarvoor ‘/fly’ en druk twee keer op spatie). Hak je wat weg verschijnt het meteen weer opnieuw; het is niet de bedoeling dat je zomaar wat zou veranderen. Daarvoor moet je één van de uitverkoren bouwers zijn. Die worden door de huidige makers van Westeroscraft uitgekozen op toewijding, bouwvaardigheid en kennis van Game of Thrones. Want waar het uiterlijk van de meest bekende bouwwerken wordt gebaseerd op de serie en omschrijvingen uit de boeken, is er ook eigen invulling. Veel van de dorpjes rond de trekpleisters zijn zelf bedacht, en ook onbekende kamers in kastelen hebben een eigen inrichting.

Westeros schiet ondertussen aardig op, en aan een meer interactieve invulling van de wereld wordt dus ook al gedacht. Maar Westeros is niet het enige continent in Game of Thrones. Het andere heet Essos, en is de plek waar het verhaal van Daenerys zich afspeelt, en waar de Free Cities liggen. Die plaatsen ten oosten van The Narrow Sea worden in het vijfde seizoen belangrijker, en dus ook steeds boeiender voor de makers van Westeroscraft. Met nog anderhalve maand wachten totdat het vijfde seizoen begint, is Westeroscraft een uitstekende manier om de Game of Thrones-koorts weer te pakken te krijgen.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.