Inhoudsopgave
    

Google heeft een smartwatch-probleem
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 5 min

Een gezamenlijk Android-offensief tegen de Apple Watch komt er niet. Fabrikanten keren Android Wear alweer de rug toe. Een vooruitblik op de belangrijkste week van het jaar op mobiel gebied. Alle smartwatches verzamelen!

De hele mobiele industrie – behalve Apple – komt jaarlijks samen tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. De Catalaanse stad is het toneel voor de presentatie van nieuwe smartphones en belangrijke deals, zoals de samenwerking tussen Microsoft en Nokia in 2011. Maar dit jaar is de aandacht voor smartphones misschien wel kleiner dan ooit.

Natuurlijk, er worden enkele nieuwe topmodellen aangekondigd, maar ze zullen niet zo ‘nieuw’ meer voelen. Zo komt Samsung vrijwel zeker met de Galaxy S6, met eindelijk een metalen frame. Met een luxere uitstraling moet dit toestel een deel van het verloren terrein op de iPhone terugwinnen, maar Samsung is er erg laat mee. Ook HTC heeft een fout om te herstellen: de weinig nuttige Ultrapixel-camera op de achterkant van de One M8 lijkt in de nieuwe opvolger M9 weer te zijn verdwenen.

Echte high-end toestellen zijn schaars op de beurs dit keer. Verwacht van Huawei, Sony, LG, Lenovo en Motorola vooral veel midrange-toestellen. Die merken lijken hun topmodellen voor later dit jaar te bewaren. Wel high-end is Samsungs variant van de Galaxy S6 met een scherm dat gebogen in de zijkant doorloopt, net als bij de Galaxy Note Edge van eind 2014. Maar het is ook niet veel meer dan een fraai designelement. Zo'n scherm in de rand is misschien nuttig voor wie altijd een case om zijn toestel heeft en snel meldingen wil checken zonder het hoesje open te doen. Maar echt nodig zal niemand het hebben. En je betaalt er wel zo 100 euro extra voor.

Smartwatches

Nee, smartphones zijn anno 2015 niet zo spannend meer. Veel interessanter: smartwatches. Fabrikanten lanceren massaal in Barcelona de volgende generatie slimme horloges. Van Samsung, LG en Sony kan je luxere, dunnere modellen verwachten. Die moeten het vanaf april gaan opnemen tegen de gehypte Apple Watch. Een van de rivalen, de ronde metalen Watch Urbane, heeft LG alvast aangekondigd, in zilver en goud. Hij verschijnt ook in een 4G-versie waarmee je kan bellen. Ook HTC zou zich, in samenwerking met Under Armour, voor het eerst op wearables storten. En Huawei, Motorola en Lenovo komen ongetwijfeld ook met nieuwe smartwatches.

De LG Watch Urbane

Maar van één gezamenlijk offensief tegen Apple, met de Android-rangen gesloten, lijkt geen sprake. Waar veel smartwatches vorig jaar nog met het nieuwe Android Wear werkten, kiezen steeds meer fabrikanten nu voor eigen software. Samsung voorziet zijn smartwatches van het eigen Tizen, LG's Watch Urbane werkt ineens met het nieuwe 'LG Wearable Platform'. Asus en HTC zouden volgens geruchten ook eigen besturingssystemen gaan gebruiken voor wearables.

Fabrikanten zijn ontevreden over het stroomgebruik van Android Wear. Met eigen software zou een langere accuduur zijn te halen, zei Asus-ceo Jerry Shen. Chinese opkomende merken als Huawei en Xiaomi passen omdat Android Wear de Chinese taal nog niet ondersteunt. Android Wear moet snel meer apps krijgen, prettiger en zuiniger werken, en meer talen volledig ondersteunen, inclusief spraakherkenning voor Google Now. Helemaal nu zelfs Siri binnenkort na een iOS-update zowaar Nederlands begint te spreken.

Samsungs Galaxy Gear S gebruikt al Tizen in plaats van Android Wear

Anti-Google-sentiment

Kortom: veel werk aan de winkel voor Google rond Android Wear. Ondanks de macht op smartphone-gebied is het best mogelijk dat Android Wear flopt. Fabrikanten lieten Google TV bij smart-tv's ook al eens mislukken. Smartwatches zijn nu nog een kleine productcategorie maar wel een belangrijke: het lijken ideale apparaten om in winkels snel mee te betalen. Google heeft op dat vlak een inhaalslag te maken ten opzichte van Apple Pay, dat dit jaar ook al naar Europa komt. Google’s antwoord, ‘Android Pay’, zou meer dan de huidige Wallet-dienst gericht zijn op betalingen in winkels. Maar wil dat aanslaan moet Android Pay wel om veel polsen ‘zitten’.

Betalen is een goed voorbeeld van een dienst waarbij Google graag op elke Android-toestel zou aanbieden, maar waar fabrikanten en providers tussen kunnen gaan zitten. Samsung zou bijvoorbeeld ook werken aan een eigen mobiele betaaldienst die het standaard op zijn toestellen zou willen meeleveren. Sowieso wil Google steeds meer de regie houden over Android, waardoor fabrikanten minder vrijheid hebben om aanpassingen te maken in de interface. Dat beleid wekt ongetwijfeld ook wrevel bij de telefoonmerken. Mogelijk zorgt dit anti-Google-sentiment er voor dat Aziatische fabrikanten op de nieuwe markt van wearables niet meteen ‘blind’ achter Google aanlopen.

Een andere reden voor fabrikanten om Android Wear te passeren is dat het Google-systeem nog niet samenwerkt met iOS en dus met miljoenen Apple-apparaten. Google beperkt het voorlopig tot Android. Door eigen systemen en apps te gebruiken zouden fabrikanten mogelijk smartwatches ook aan iOS-gebruikers kunnen verkopen, als goedkope alternatieven voor de Apple Watch.

Google’s modulaire smartphone komt eraan, eerst in Puerto Rico

Wellicht speelt op de achtergrond ook mee dat telefoonmerken niet zo zitten te wachten op de komst van Google’s modulaire smartphone. Dit Project Ara-prototype zal in Barcelona waarschijnlijk ook te zien zijn en is bijna klaar voor lancering in het eerste land: Puerto Rico. Stel je voor dat dit concept aanslaat: je koopt niet elk jaar of elke twee jaar een nieuw toestel van honderden euro’s met een paar kleine verbeteringen, maar vervangt alleen bepaalde onderdelen. Dat klinkt best interessant als consument. Maar het is een nachtmerrie voor smartphonemakers: die willen je een heel nieuw toestel verkopen (terwijl je die steeds minder nodig hebt).

Dat is iets voor de lange termijn. Voor nu moet Google alles uit de kast halen om de fabrikanten te overtuigen zijn Android-systeem voor wearables te gebruiken. Het kan zich niet veroorloven dat Android Wear nu al dreigt te mislukken. Dat er de komende maanden – als de smartwatchhype nieuwe hoogtes bereikt – tal van nieuwe modellen verschijnen zónder Android Wear helpt daarbij in elk geval niet.

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was in 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij schrijft over tech en media voor sites, kranten, bladen en persbureaus. Ook maakte hij landelijke radio en tv. Sinds 1 januari is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.