Inhoudsopgave
    

Een Rusland-correspondent gaat op reis en neemt mee
Olaf Koens
door Olaf Koens
leestijd: 3 min

Correspondent Olaf Koens reisde afgelopen maanden veelvuldig op en neer tussen Nederland, Rusland en Oekraïne, met vaak niet meer dan een rugtas. Wat is essentiële gear voor een correspondent anno 2014?

Reistas van een correspondent

  • 11" MacBook Air
  • Bose SoundLink Mini Bluetooth speaker
  • iPhone 5
  • Nokia 1280
  • Kevlar scherfvest
  • Helm
  • Tweede paspoort
  • Cash
  • 3 kleine Moleskine-notitieblokjes

Beeld: Maria Turchenkova

Het trouwste werkpaard in mijn reistas is de Nokia 1280. Je hoeft 'm maar één keer in de week op de laden en rustig in een druk café op tafel laten liggen. De iPhone 5 vervangt de kleine camera die ik vaak meenam op reportage. Je zou er documentaires mee kunnen filmen, maar ook voor een simpele stand-up is ie goed genoeg. Surprise, een externe batterij is een must.

Het kevlar scherfvest en de helm zijn van de Volkskrant en wegen samen zo'n 15 kilo, meer dan alle andere bagage bij elkaar. Nog niet zo lang geleden lag het in Israël, nu ligt het standaard bij mij in Moskou. Onvoorstelbaar.

De MacBook is eigenlijk een veredelde typemachine. Ik schrijf er al mijn stukken en reportages op, en zet alle bestanden na een reis op mijn iMac thuis. De laptop is dus leeg, er staat helemaal niets op. Geen foto's, geen video, geen privé-gegevens. Veiligheidsdiensten klappen het altijd met een zucht dicht. Niets te vinden. Bijkomend voordeel: wanneer de laptop wordt gestolen koop je op de eerstvolgende luchthaven een nieuwe. 

Ik hou ontzettend van muziek. Wanneer je meer dan de helft van het jaar in hotelkamers doorbrengt, word je gek van loungedeuntjes en slechte covers. De Bose Soundlink is een zegen. Ik knal de muziek van mijn iPhone, of streamed via internet in elke hotelkamer, of zelfs bij lange taxiritten.

De Moleskine-notitieboekjes zijn geweldig. Zonder harde cover, met een vakje voor visite-kaartjes aan de achterkant en op de laatste pagina's een scheurlijn mocht je toch nog op het laatste moment iemand je telefoonnummer willen geven. Zolang ik schrijf, schrijf ik in Moleskine's. De boekjes zijn stevig ingenaaid en passen in je kontzak. Ze lijken bovendien sprekend op paspoorten. Wanneer zo'n boekje uit je kontzak valt rent er altijd iemand achter je aan: "Meneer, uw paspoort!"

Kleine dingen: een tweede paspoort is een absolute must. Cash is king, waar je ook komt. Sigaretten helpen als smeermiddel op check-points, of zelfs iemand een vuurtje geven kan je helpen. Jat de pennen uit een hotellobby. Neem op reis steevast een roman en een dichtbundel mee. Steel een zonnebril van een mooie vrouw.

Tot slot. Alles past in de lederen reistas van Leonhard Heyden. Levenslange garantie. Verkrijgbaar bij De Grote Tas in Amsterdam.

Auteur

Olaf Koens (@obk) staat als correspondent in Rusland middenin het conflict met Oekraïne. Koens woont sinds 2007 in Moskou en schrijft over Rusland en omgeving voor onder meer de Volkskrant en doet verslag voor RTL Nieuws.