Inhoudsopgave
    

Wisselend bewolkt
Erwin van der Zande
door Erwin van der Zande
leestijd: 3 min

Het weer leent zich bij uitstek voor een app. De informatie is overzichtelijk, verandert continu en wordt door gebruikers dagelijks geraadpleegd. Geen wonder dat er zo veel zijn. Maar welke app kan Buienradar vervangen?

De herfst is begonnen. Hoogseizoen voor de weersites en -apps. Even kijken wanneer je het beste op de fiets kunt stappen om zo droog mogelijk thuis te komen, we doen het allemaal. De meeste van ons, ruim half Nederland, checkt Buienradar.nl. Ook de app van Buienradar staat al jaren in de hitlijsten. Bij mij is hij echter van m'n homescreen af. Ik kan de vormgeving niet meer verdragen.

Van links naar rechts: Buienradar, Weather Pro en Weather Underground. Less is more jongens!
Van links naar rechts: Buienradar, Weather Pro en Weather Underground. Less is more jongens!

Buienradar is de Telegraaf onder de weer-apps. De ingrijpende restyling van iOS sinds versie 7 twee jaar geleden is compleet aan de app voorbijgegaan. Op Android hetzelfde verhaal. De interface is een zootje, je kunt de advertenties niet uitzetten tegen betaling en hij wil mijn voorkeursplaats maar niet onthouden. Een restyling zie ik bovendien niet snel gebeuren. Buienradar is zo populair dat niemand nog aan die vreselijke vormgeving durft te sleutelen. Dat zie je vaker bij first-movers als Startpagina, Marktplaats en Nu.nl. Ik ben toe aan iets nieuws.

Solar, Shade en Haze. Too hip to be square.
Solar, Shade en Haze. Too hip to be square.

Zo begon de zoektocht naar de perfecte weer-app. Ik kan je meteen verklappen: die bestaat niet. Het ene moment wil je namelijk alleen even de temperatuur op je locatie weten, het andere de vooruitzichten voor de komende dagen in het hele land. Dat laat zich lastig samenvatten in één intuitieve app. Ze zijn er wel hoor, apps die alles willen doen, zoals Weather Pro en Weather Underground. Maar mijn god, die vertellen je niet wat het weer doet, die geven je een LOI-cursus meteorologie.

Het gaat om relevantie, locatie en presentatie. Zo kan de toevoeging van widgets op iOS en Android weer-apps beter laten inspelen op de gebruikscontext: de actuele temperatuur op je locatie of op je volgende afspraak en eventueel een weeralarm worden getoond in je notificatiecentrum, het ruime weekoverzicht met allerhande kaarten in de app zelf. En wat te denken van smartwatches? Een weer-app als Drash, die alleen de huidige temperatuur toont en de kans op neerslag in het komend half uur, lijkt er voor gemaakt.

Partly Cloudy, Yahoo! Weer en Weathertron. Dat komt in de buurt...
Partly Cloudy, Yahoo! Weer en Weathertron. Dat komt in de buurt...

Perfect is dus pittig, mooiere apps zijn daarentegen ruim voorhanden. Designer-apps als Solar, Haze en Shade en persoonlijke favorieten Partly Cloudy en Weathertron laten zien hoe fraai lelijk weer kan zijn. Je merkt daaraan dat weer-apps populair zijn onder ontwikkelaars en ontwerpers. Ze kunnen er relatief eenvoudig hun skills mee tonen. Kijk maar eens rond op designershub Dribbble en zie hoeveel ideeën er voor weer-apps rondzingen.

Dark Sky. Bingo, we hebben een winnaar!
Dark Sky. Bingo, we hebben een winnaar!

In genoemde apps moet ik bekennen dat ik soms toch het kaartje van Nederland mis waarop je de buien ziet drijven. Ja, dat kaartje waar Buienradar beroemd mee is geworden. Zelfs de meest geduchte concurrent van Buienradar, de gratis app Yahoo! Weer die veel verzorgder en moderner is vormgegeven, gaat op zijn kaartje nat bij mij. Tot overmaat van ramp is de enige app die op alle punten sterk scoort en Buienradar ver achter zich laat, het knappe Dark Sky, beperkt tot het weer in de VS.

Zucht. Ik zal eens polsen bij Buienradar of ze open staan voor een ontwerpwedstrijd. We kennen inmiddels wat mensen bij RTL.

Auteur

Erwin van der Zande (@evdz) is de bedenker en hoofdredacteur van Bright. Hij heeft een zwak voor tech en een neus voor trends. Erwin woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.