Inhoudsopgave
    

No Place Like Home
Wout Overkamp
door Wout Overkamp
leestijd: 3 min

We staan ver van de natuur en toch zou vrijwel niets in ons moderne leven bestaan zonder. Fotograaf Wout Overkamp herstelt de link.

Vrijwel alles om ons heen is gemaakt van materialen afkomstig uit de natuur. De huizen waarin we wonen, de wegen waarover we rijden, de smartphones waarmee we communiceren. En toch zijn we van de natuur verwijderd en vervreemd geraakt.

Wout Overkamp confronteert ons hiermee op treffende wijze. We zien de moderne mens - scherend, stofzuigend, spelend, tv-kijkend - losgeweekt uit zijn ‘natuurlijke’ habitat en teruggeplaatst in de natuur. Het eindresultaat oogt ironisch genoeg heel onnatuurlijk.

“Een x-ray noem ik het soms”, zegt Overkamp in een eerder interview met fotografiemagazine Vantage. “We leven in een zeer comfortabele omgeving - ons eigen huis - waarin alles tot onze beschikking staat. We kunnen alles kopen wat we willen, maar uiteindelijk zijn we nergens zonder de aarde.”

De productie was op zichzelf een terugkeer naar de natuur. Elke foto vergde een lange wandeling de bossen in met alleen zijn cameraflitser om de weg te verlichten. De modellen, die hij van straat oppikte, liepen mee op de tochten.

“Veel mensen zitten veel voor hun computer, binnen, wonend in steden. Ikzelf ook. Om deze foto’s te maken moest ik echt kalmer aan doen, het kader maken, de scene regisseren en vooral in de natuur zijn.”

De foto’s zijn bedoeld als een reminder. De productielijnen van de spullen die we kopen zijn zo complex geworden dat het niet vreemd is dat we geen clou meer hebben hoe ze gemaakt worden en uit welke materialen ze bestaan. “De natuur is de basis van alles. Met deze serie wil ik geen vingertje wijzen en zeggen hoe mensen moeten leven. Ik wil ze slechts aanmoedigen na te denken over hun levensstijl.”

Auteur

Wout Overkamp (@ woutoverkamp) is gespecialiseerd in licht op locatie. In 2013 was hij geselecteerd voor de Dutch Photography Talents van GUP.