Inhoudsopgave
    

Droids voor doe-het-zelvers
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 5 min

Star Wars: The Force Awakens verschijnt in december en belooft de terugkeer van alles wat goed was aan de originele trilogie, inclusief échte droids. Nieuwe lieveling BB-8 kan je straks echt kopen, maar nu al zelf namaken.

Toen Disney in oktober 2012 de rechten voor Star Wars van George Lucas overnam, waren veel fans sceptisch. Komt dit wel goed? Weet Disney wel hoe het zulke films moeten maken? Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder en al verschijnt de eerste Star Wars van Disney-makelij pas in december heeft de scepsis plaatsgemaakt voor massaal enthousiasme.

Disney lijkt alles goed te doen. Net zoals elke Marvel-film zowel de fans van de comics als het grote publiek tevreden weet te stellen, valt ook over J.J. Abrams’ Star Wars geen onvertogen woord. Eerst al die heerlijke teaser eind vorig jaar, waarbij de regisseur bewust alleen de nieuwkomers van deel zeven liet zien. Dan de tweede teaser die deze maand verscheen, met veel nieuwe personages maar ook de stem van Luke Skywalker, een tweede spetterend optreden van de Millennium Falcon en na ruim dertig jaar weer een blik op Han Solo en Chewbacca. In een jubelstemming en met kippenvel op de armen kwam de wereld schijnbaar superlatieven tekort om het enthousiasme over de trailer te beschrijven.

Star Wars: The Force Awakens Official Teaser #1

Publiekslieveling BB–8

Nieuwe publiekslieveling is meteen al de rollende droid BB-8. De wit met oranje soortgenoot van R2-D2 is schattig, grappig en ontzettend classic Star Wars. Nog meer zelfs dan we in eerste instantie dachten, want waar de tweede Star Wars-trilogie eigenlijk vooral special-effects en CGI liet zien, is in de film van J.J. Abrams weer zoveel mogelijk echt. Peter Mayhew zit weer in het pak van Chewbacca, de hoogbejaarde Kenny Baker speelt in The Force Awakens weer R2-D2 en ook nieuwkomer BB-8 is helemaal echt.

Star Wars: The Force Awakens Official Teaser #2

"We hebben veel gediscussieerd over hoe het veel makkelijker zou zijn met een computer-geanimeerde BB-8", vertelt regisseur Abrams tijdens Star Wars Celebration, een jaarlijks fanevent waar de nieuwste trailer in première ging. "Maar we wisten ook dat het voor de film, de acteurs, voor de sets en voor de hele look van de film beter zou zijn wanneer BB-8 gespeeld zou worden." En dus wordt de rollende robot in Star Wars VII door een poppenspeler bestuurd en rond gerold. In plaats van dat BB-8 later in de film wordt geplakt, is de poppenspeler eruit gepoetst.

Een echte robot

Maar tijdens datzelfde fanfestijn rolt BB-8 ook tot ieders verrassing helemaal zelfstandig het podium op. Het halfronde hoofdje balanceert moeiteloos bovenop het rollende lijf, terwijl BB-8 en R2-D2 in bliepjes met elkaar communiceren. BB-8 blijkt zelfs te kunnen giechelen, een lach die erg lijkt op die van robot EVE uit Pixar-film Wall-E. Geen wonder: de geluiden in die film werden verzorgd door legendarische sound-designer Ben Burtt die onder meer het iconische geluid van de lightsaber heeft gemaakt. Ook hij is weer van de partij in Star Wars VII.

BB-8 op het podium tijdens Star Wars Celebration.

Die levensechte BB-8 is in eerste instantie bedoeld voor in de Disney-pretparken, waar handenvol Disney-personages rondlopen. Een vraagstuk waar Disney-ceo Robert Iger zich tijdens de opnamen van Star Wars VII over boog: hoe beweegt de robot zich straks zonder poppenspeler door Disney World? Iger vond het antwoord toen hij met een Sphero zat te spelen.

Die ronde robot van het formaat honkbal bestuur je met je telefoon. Het bolletje werkt simpel maar eenvoudig: het binnenwerk rijdt rond, het ronde omhulsel draait mee en zo lijkt de geheel afgesloten Sphero als vanzelf te rollen. Robert Iger was onder de indruk en nam contact op met de makers. Kan zoiets ook op grotere schaal, voor in Disney World? Er werd een prototype gemaakt en Iger was verkocht. “Dat is briljant. Dat is het”, zei Iger, die Sphero in contact bracht met de speelgoedafdeling van Disney.

Zelf maken

Dankzij de techniek van Sphero rolt BB-8 later dit jaar levensgroot door Disney-parken en ligt een versie op zakformaat in de winkel. Briljante marketing: niks schreeuwt zo hard ‘hebben’ als een volledig functionerende replica van een Star Wars-droid. Dat vond ook ontwerper Christian Poulsen, die zijn eigen Sphero alvast tot een werkende BB-8 ombouwde.

De zelfgemaakte BB-8 van Christian Poulsen.

Dat kun je ook redelijk makkelijk zelf doen. Alles wat je nodig hebt is een normale Sphero, magneetjes, een zelfgemaakt hoofdje en wat verf. Poulsen legt stap voor stap uit hoe je zijn doe-het-zelf-BB-8 maakt. Daarvoor zaag je een Sphero door, en zie je binnenin al een handig rechtopstaand driepootje op een springveer. Daar gaat een magneet op, zodat het hoofdje van BB–8 straks bovenop blijft ‘zweven’ terwijl het lijf rolt. Bolletje dicht en verven maar.

Het namaken van het halfronde hoofdje is het lastigst. 3D-printen is waarschijnlijk de makkelijkste oplossing. Eenmaal klaar maak je ook onderaan dat hoofdje een magneet, om het vervolgens bovenop de verbouwde Sphero te plaatsen. Et voilà: een op afstand bestuurbare BB-8, inclusief magnetisch balancerend hoofd, maanden voordat het speelgoed in de winkel ligt.

Star Wars: The Force Awakens draait vanaf 18 december wereldwijd in de bioscoop. Wanneer de kleine BB-8 van Sphero te koop is, en wat ’ie gaat kosten is nog niet bekend. De standaard Sphero 2.0 waar BB-8 op gebaseerd is, kost in elk geval zo’n honderd euro.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.