Inhoudsopgave
    

Vanmoof: Smartbikes in fietsengalerie
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 5 min

De stoere designfietsen van het Amsterdamse Vanmoof zijn sinds kort alleen nog te koop in eigen flagshipstores. En straks kan je ze ook huren via een app, waar ze ook staan. "We willen fietsen worry-free maken."

Stap Vanmoofs nieuwe flagshipstore in Amsterdam-Oost binnen en je merkt niet dat dit eigenlijk een fietsenwinkel is. De grote, lichte ruimte lijkt eerder een kunstgalerie, waar de fietsen en accessoires samen een strakke expositie vormen. Hier pronkt het Amsterdamse Vanmoof, opgericht door de broers Ties en Taco Carlier, met zijn stadsfietsen herkenbaar aan het typische ontwerp met de dikke stangen. Waar Nederlandse steden nu nog vergeven zijn van roestige tweedehands brikken, hoopt Vanmoof dat Nederlanders massaal zullen overstappen naar een mooie fiets. Fietsen met steeds meer high-tech verstopt in het frame.

De boodschap overbrengen via de gewone Nederlandse fietsenwinkels ging echter stroef, vertelt Taco Carlier. "Via internet worden mensen enthousiast over ons merk. Maar als ze dan naar een fietsenwinkel gaan, dan weet de medewerker daar ons verhaal niet goed uit te leggen. Ze weten vaak niet veel meer over de fiets dan de klant al online had gelezen. In onze eigen winkels kunnen we ons enthousiasme beter overbrengen. En we krijgen direct feedback terug van klanten, die we weer kunnen gebruiken voor het verbeteren van de fietsen."

Om die reden kapte Vanmoof begin dit jaar rigoureus met de verkoop van zijn fietsen via winkels. Voortaan zijn ze alleen nog online te koop en nu dus ook in de eigen flagshipstores. Het elimineren van de tussenhandel werpt zijn vruchten al af: de verkoopaantallen verdubbelden in het eerste kwartaal van 2015 vergeleken met die in 2014. De eerste eigen winkel ging eind april open. 

In de flagshipstore kunnen Vanmoof-bezitters ook terecht voor goedkope reparaties, vaak zelfs kosteloos. Die worden gedaan door speciaal opgeleide fietsdokters, die een eigen ruimte achterin de winkel hebben. "Als je een afspraak maakt, kan je zelfs wachten tot je fiets gemaakt is, terwijl je een kopje koffie drinkt." Of een testritje maakt op een ander Vanmoof-model. Handig: het pand op de Mauritskade ligt praktisch aan het Oosterpark.

GPS tegen dieven

Vanmoofs fietsen zijn niet de goedkoopste en dat blijft een bezwaar voor menig consument. Niet alleen vanwege de prijs maar ook door de vrees voor diefstal. Om die reden wil Vanmoof niet alleen zijn elektrische fiets Electrified uitrusten met gps-zenders, maar ook andere modellen. Het gps-volgsysteem werkt al goed. "Van de drie keer dat hij tot nu toe is gestolen, in Nederland, Zweden en Amerika, is de fiets in alle drie de gevallen gevonden bij een dief."

Carlier vertelt dat er ook plannen zijn voor een nieuwe goedkope Vanmoof-serie. Hij denkt aan een mix tussen kopen en een abonnement. "Stel je betaalt 300 euro voor die fiets, en neemt daarbij een abonnement, waarmee je bent verzekerd en we je fiets kostenloos zullen repareren. We willen fietsen op een Vanmoof uiteindelijk worry-free maken."

'Connected huurfiets'

Vanmoof komt dit jaar met nog iets nieuws: een 'slimme' huurfiets die eigenaren zelf met een app kunnen uitlenen aan anderen. Dat werkt met de Amerikaanse fietsendeeldienst Spinlister. De speciale Vanmoof, met elektronica in het frame, heeft een gps-tracker waardoor met een app is te checken of er een huurfiets in de buurt is. Via Bluetooth is het ingebouwde elektrische slot te ontgrendelen door de huurder. Het voordeel: geen vaste plek waar je een gehuurde fiets moet ophalen of inleveren. En de eigenaar verdient er aan.

De stroom die de elektronica in de fiets nodig heeft komt van een dynamo. Maar die voel je nauwelijks tijdens het fietsen. Spinlister is ook actief in Amsterdam, maar de eerste stad waar de speciale Vanmoofs gaan rondrijden is Portland aan de Amerikaanse westkust. Vanmoof krijgt commissie bij het verhuren van zo'n fiets. Een eigenaar kan korting krijgen op de fiets door een deel van de huurinkomsten te delen met Spinlister. Daarbij geldt: hoe meer je deelt, des te hoger de korting. "We hopen hierdoor meer fietsen te kunnen verkopen doordat de prijs zakt."

Spinlister en Vanmoof werken aan de slimme huurfiets.

Amerika en Taiwan

Vanmoof begint voet aan de grond te krijgen in het buitenland. "Al 70 procent van onze fietsen verkopen we buiten Nederland." Dat het Amsterdamse bedrijf deze maand ook een winkel opende in de hippe wijk Brooklyn in New York is dan ook geen toeval. "Ons ontwerp lijkt wel gemaakt voor Amerika. Ze vinden het stoere uiterlijk daar prachtig. Het is een contrast met de dunne fixies die je daar veel ziet. Elektrische fietsen zijn in Noord-Amerika ook erg in opkomst, bijvoorbeeld voor woon-werk-verkeer, omdat de afstanden nu eenmaal groter zijn dan hier, net als de hoogteverschillen. De VS en Canada zijn de laatste tijd erg bezig met fietspaden en stallingen. De fietsmarkt is er gewoon booming."

Voor de Vanmoof-fietsen is Taiwan eveneens een belangrijke plek. Daar werkt een eigen ontwikkelteam aan de fietsen. Alleen de Vanmoofs voor de Nederlandse markt worden in Utrecht in elkaar gezet, de rest gebeurt in Azië. "De leveranciers van onderdelen zitten veelal in China. Het helpt als je bij hen in de buurt bent om samen verbeteringen te kunnen doorvoeren." Vanmoof opent ook flagshipstores in Taipei (Taiwan), Bangkok (Thailand) en Osaka (Japan). 

Of er behalve in Amsterdam ook andere Vanmoof-winkels in Nederland komen, kan Carlier nog niet zeggen. "Nu komen er al mensen uit alle hoeken van het land naar onze vestiging in Amsterdam, zelfs vanuit Zuid-Limburg. Ze combineren het met een dagje uit." Dat het Oosterpark vlak achter de winkel op dit moment wordt gerenoveerd, biedt volgens ondernemer Carlier meteen kansen. 

"Het park loopt straks bijna door tot aan onze deur. Misschien hebben we straks de eerste fietsenwinkel met eigen bar en terras. Dat zou wel wat zijn", glimlacht hij. Veel anders dan de normale fietsenwinkel - met dikke rijen fietsen op de stoep en de muffe lucht van banden - kan het dan bij Vanmoof echt niet meer worden.

Ties (r) en Taco Carlier willen de VS veroveren.
Ties (r) en Taco Carlier willen de VS veroveren.

Taco Carlier van Vanmoof is ook een van de sprekers tijdens Bright Night #26 op donderdag 4 juni op de High Tech Campus in Eindhoven. Meer informatie over het programma is te vinden op night.bright.nl.

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was vanaf 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij werkte ook jarenlang voor kranten, persbureaus, tijdschriften, radio en tv. Sinds 1 januari 2014 is Tonie eindredacteur van Bright.nl en sinds 2015 ook van Bright Ideas.