Inhoudsopgave
    

Design x Tech: Pauline van Dongen
Jody van den Tillaart
door Jody van den Tillaart
leestijd: 4 min

Modeontwerpster Pauline van Dongen heeft haar studio in Arnhem, maar doet promotie-onderzoek aan de TU Eindhoven naar hoe wearables voorbij het gadgetgehalte kunnen groeien. Ze is 4 juni te gast op Bright Night.

Pauline van Dongen heeft een prachtige, lichte studio vlakbij het station van Arnhem. Gebouw de Coehoorn kent een diversiteit aan creatieve bedrijven en dat is wel toepasselijk voor een gebouw waar vroeger de kunstacademie gevestigd was. Haar ruimte is mooi en praktisch. Het namiddaglicht straalt met een zachte helderheid in haar grote atelier. Er heerst een serene rust terwijl aan de ontwerpen wordt gewerkt.

Ze is er vaak te vinden, maar de laatste jaren is ze daarnaast ook elke week wel een paar dagen in Eindhoven. Ze werkt aan een promotie-onderzoek waarin verschillende vakgebieden samenkomen: Fashion (ArtEZ Arnhem), Cultural Studies (Radboud Universiteit Nijmegen) en Industrial Design (TU/e). Van Dongen is een zeldzame speler op het kruispunt van deze vakgebieden.

Beeld: Ralph Roelse

Van Pauline van Dongen is met name haar Wearable Solar-collectie bekend. In die kleding zitten flexibele zonnecellen en wasbare elektronische circuits verwerkt. Je kunt er bijvoorbeeld onderweg je smartphone mee opladen. Recent werkt ze aan haar Solar Shirt dat binnen nu en twee jaar op grote schaal geproduceerd kan worden. Daarvoor heeft ze samenwerking gezocht met onderzoeksinstituut Holst Centre in Eindhoven. "De elektrische circuits kan ik zelf vormgeven op de manier zoals ik dat wil. Zo wordt het grafisch een interessant patroon en een esthetisch element. De elektronica is geprint en wordt daarna met behulp van een hittepers op de stof gedrukt."

Beeld: Ralph Roelse

In samenwerking met Philips is ze daarnaast bezig met een subtiel lichtgevend shirt genaamd Phototrope waarmee je 's avonds veilig kunt hardlopen. "Als ontwerper bedenk je toch vaak dingen die je zelf zou willen dragen. Ik ga regelmatig hardlopen en dan loop ik met zo'n knipperlampje om mijn bovenarm. Dat moet mooier kunnen. Daarom heb ik een subtiel ontwerp gemaakt dat diffuus licht uitstraalt. Ik heb daarvoor eenvoudige led-strips gebruikt, maar om het licht die subtiele gloed te laten geven, heb ik gezocht naar een folie dat hiervoor zorgt." Een mooi staaltje ontwerpend onderzoeken: haar manier van werken.

Beeld: Ralph Roelse

In de afgelopen jaren - Van Dongen werkt sinds eind 2013 aan haar promotieonderzoek - is ze kritischer geworden. "Ik kijk aandachtiger naar het proces. Het samenspel tussen de kleding en de drager is voor mij veel belangrijker geworden. Hoe kunnen de materialen van kleur en vorm veranderen door interactie met het lichaam? Ook ben ik zelf materialen gaan ontwerpen, bijvoorbeeld met een 3D-printer. Op die manier kunnen de kleding en de drager nog meer samenvloeien."

Voor Van Dongen is kleding de interface tussen de mens en de wereld. De samenwerking van het lichaam en de kleding, hoe die valt, reageert, maar ook hoe de drager het kledingstuk ervaart is voor haar hoofdzaak. Haar ontwerpen hebben een technologische inslag maar zijn overduidelijk ook echt fashion. De ontwerpster wil een brug slaan tussen deze twee werelden en technologie écht draagbaar maken. Wearables zijn nu voor veel mensen nog te 'gimmicky' en hebben een hoog gadgetgehalte. "Het is nog erg technologiegedreven, maar mensen willen ook iets dat mooi is en dat fijn is om te dragen."

Beeld: Ralph Roelse

In de modewereld wordt daarom nog niet veel gedaan met wearables. Er heerst een zekere scepsis. Weinig modeblogs of editorials gaan over dit onderwerp. De scheidslijn tussen mode en huisvlijt of knutselwerk is grillig en gevoelig. Aan de technologische kant loopt Van Dongen juist weer tegen andere moeilijkheden aan: "Leg maar eens aan iemand met een technische achtergrond uit wat hij aan mode heeft. Of waarom de elektronica nou juist niet op de meest makkelijke en praktische manier in het kledingstuk moet komen, maar dat het om esthetische redenen anders moet. Mode is voor deze mensen vaak een ver-van-hun-bed-show."

Nog veel missiewerk te verrichten dus. Eindhoven is voor Van Dongen in elk geval een goede plek om hieraan te werken. "Het leeft daar. En er zijn ook veel partijen die je daarbij kunnen helpen. Je moet wel zelf goed snappen wat je wilt en met een proactieve houding op zoek gaan naar samenwerkingen. Het is er allemaal wel, maar daarmee kun je het nog niet altijd even makkelijk vinden."

Beeld: Ralph Roelse

Pauline van Dongen is een van de sprekers tijdens Bright Night #26 op donderdag 4 juni op de High Tech Campus in Eindhoven. Meer informatie over het programma is te vinden op night.bright.nl.

Auteur

Jody van den Tillaart (@jvandentillaart) blogt als freelancer voor Bright over technieuws in het algemeen en startups in het bijzonder. Ze houdt van de verwondering en het enthousiasme die de techindustrie opwekt en interesseert zich voor de sociaal-maatschappelijke consequenties. Woont met vriend, fluffy kater en twee dochters in Eindhoven, de zuidelijke hotspot voor hightech en startups.