Inhoudsopgave
    

De impact van de Apple Watch
Ben van der Burg
door Ben van der Burg
leestijd: 7 min

De laatste weken kreeg ik vaak de vraag of de Apple Watch bevalt. Mijn antwoord op social media: "De #AppleWatch is goed! Vooral de player control, messaging en activiteiten. Bandje word ik gek van. Ik wil toch niet meer zonder." De opmerking over het bandje komt door 25 jaar afwezigheid van een horloge.

Ik baal echter van mijn eigen antwoord op social media. Of de Apple Watch mij, Ben, bevalt, is namelijk irrelevant. Het is ook irrelevant of de Apple Watch de juiste functies heeft of dat je hem wel of niet mooi vindt. Natuurlijk helpt het voor de ontwikkeling van de technologie als iedereen laaiend enthousiast is. Na de innovators zal de early majority in dat geval eerder de Apple Watch omarmen, waarna de rest volgt. Als iedereen hem slecht vindt en de wearable een jaar later wordt opgepikt, dan is er ook geen man overboord. De Apple Watch kondigt potentieel een nieuwe categorie aan. Dáár gaat het om.

Met de 'hoe bevalt hij'-vraag, ga je voorbij aan een veel belangrijkere vraag: wat betekent de Apple Watch voor de samenleving? Hoe innovatief is de Apple Watch? Daarom voeg ik een disclaimer toe. Hieronder volgt geen Apple Watch-review. Ik doe een poging te doorgronden wat de impact van een dergelijk horloge in de toekomst zou kunnen zijn.

De ontwikkeling van de computer

Aan bekenden vertelde ik dat ik de Apple Watch in twee minuten kan uitleggen, maar dat de werking van het horloge niet zo relevant is. Het gaat om de ontwikkeling van de relatie tussen de mens en computer. Vroeger fietste je naar de bibliotheek. Daar stond een computer. Je zocht iets op. Je schreef het in een schrift en fietste weer naar huis. Vervolgens kreeg je een Personal Computer. Je liep de trap op, want de PC stond op zolder, dichterbij maar toch nog ver weg. Een paar jaar later kocht je een laptop. Die stond op de keukentafel. Je pakte hem er even bij als je je wilde oriënteren op een reis. Nu zit de computerpower in je broekzak, nog dichter bij je lichaam. De Apple Watch is de volgende stap. Een computer op je huid. De Apple Watch moet je zien als een volgende stap naar het samensmelten van van mens en computer. Of je hem nu mooi vindt of lelijk vindt, of hij functioneel is of niet, dat is op dit moment niet de essentie.

De werking van de Apple Watch

Vervolgens legde ik de Apple Watch in twee minuten uit. Het scherm schuif je naar beneden voor je notificaties, die je overigens goed moet managen. Als je dat niet doet dan bepalen anderen wanneer je naar je horloge kijkt en dat verstoort je gedrag te veel. Dankzij het juist instellen van je notificaties hoef je minder vaak je telefoon uit je broekzak te halen. Je telefoon niet hoeven pakken, lijkt een futiliteit. Maar dat is het niet. Voor het smartphonetijdperk vonden mensen het ook niet erg om de laptop even op te starten.

Door het scherm naar boven te schuiven kom je bij je applicaties. Het laden duurt te lang. Voor de Twitter app ben je al snel een seconde of zes kwijt. Snel op 'flight mode' zetten van je telefoon of je podcast bedienen vanaf je horloge, bespaart tijd. Ook de navigatiefunctie maakt een mens blij. Door een vreemde stad wandelen en door piepjes en sensoren genavigeerd worden, zal onnodig zwerven voorkomen.

Daarnaast heb je een messaging-knop. Twaalf vrienden draaien om jou heen. Je kunt tekeningetjes sturen of je hartslag. Overbodige functie als je het mij vraagt. Siri in het Nederlands werkt perfect voor het versturen van messages. Berichten spreek je in en je verstuurt het als tekst, zonder je telefoon aan te raken.

Beeld: Yann Caradec

'The one million dollar question'

Nu terug naar de essentiële vraag: wat voor impact gaat de Apple Watch teweegbrengen? Om een grote impact van technologie op de mensheid te hebben, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ten eerste moet je een grote markt kunnen bereiken. Ten tweede moet de technologie onderdeel zijn van het dagelijks leven van mensen. Het moet minimaal een paar decennia mee kunnen gaan. Tot slot moet het een nieuwe technologiecategorie inluiden. Vanzelfsprekende voorbeelden van technische innovaties die aan deze criteria voldoen: de Ford Model T, de IBM Personal Computer, de iPhone.

Is de markt groot genoeg?

De potentiële markt voor de Apple Watch zijn alle linker- of rechterpolsen op aarde, dus meer dan zeven miljard. Mensen tot een jaar of acht vallen af, maar aan de andere kant hebben velen verscheidene horloges. Daarnaast zullen de huidige dragers van een horloge minder snel overstappen naar de Apple Watch in vergelijking met de mensen die geen horloge dragen. Horlogedragers zijn vaak gehecht aan hun klokje. Om de totale markt warm te maken, voegde Apple het 'fashion-element' aan de Watch toe. Mijn dochter van 21 zou nooit met een Samsung Gear of een Moto360 gaan lopen. Nu is ze al weken aan het checken welke bandje het mooist zou zijn bij de roestvrijstalen Watch, want de aluminium versie vindt ze al niet mooi en de gouden is voor haar te duur.

Wordt je leven comfortabeler?

Ik ben ervan overtuigd dat de Apple Watch een onderdeel van het dagelijks leven wordt. Het vergroten van comfort kun je beschouwen als het belangrijkste element voor het steeds opnieuw gebruiken van technologie. Het is zeker comfortabel om niet constant je telefoon uit je broekzak te hoeven halen. Als voorbeeld neem ik het checken van je berichten. Ik heb het getimed. Het checken van berichten kost met de Apple Watch maximaal drie seconden. Het pakken van je telefoon, het unlocken en kijken, kost minimaal acht seconden. Je wint vijf seconden per check. Ik check mijn messages zeker 24 keer per dag en pak zo dus twee minuten per dag. Afgelopen maand bespaarde ik dankzij de Apple Watch een uur. Dat kun je onbenullig vinden, maar in 2007 vonden velen het gemak van een smartphone ook onbenullig, want ze konden Facebooken op een computer.

Beeld: John Biehler

Wat doen we de komende 450 jaar?

Hoe lang zal de Apple Watch meegaan? De eerste polshorloges stammen uit de 16e eeuw. Uit Wikipedia: Koningin Elizabeth I uit Engeland kreeg een horloge van de notabele Robert Dudley in 1571. Bijna 450 jaar later volgt de Apple Watch de mobiele telefoon op en evolueert hij naar de computer die in je lichaam gebracht zal worden.

Hoe lang de Apple Watch meegaat hangt dus mede af hoe snel de computer zich onder je huid nestelt. De NFC-chip voor het openen van deuren, kennen we inmiddels. En de hartpatiënt schrikt niet van technologie in zijn lichaam. Toch zullen implantaten voor de massa nog wel even op zich laten wachten. De Apple Watch heeft daarom in potentie een langere levensduur. Daarnaast spreekt het toevoegen van het 'fashion-element' ook in het voordeel van de levensduur. Mensen willen tenslotte 'hip' zijn voor de ander, en door de Watch tot een mode-artikel te bombarderen, kun je de levensduur oprekken.

Wordt een nieuw ecosysteem aangeboord?

Voldoet de Apple Watch aan de criteria dat het kan fungeren als nieuwe productcategorie? Om dat voor elkaar te krijgen moet het horloge in staat zijn nieuwe ecosystemen aan te boren. Denk aan de app-industrie dankzij het uitkomen van de iPhone. Door de Apple Watch zal de sport-, gezondheids- en betaalindustrie radicaal veranderen. Het checken van je activiteit en je hartslag is laagdrempelig en leuk geworden. Ik liep een wedstrijd. Het gedoe met de telefoon in een band om je arm, is verleden tijd. In deze eerste versie van de Apple Watch kun je je bloeddruk nog niet meten, maar dit soort functies zijn natuurlijk een kwestie van tijd. Ook kunnen we in Nederland nog niet betalen met Apple Pay. De filmpjes uit de VS beloven echter dat mobiel betalen eindelijk zijn weg zal vinden naar vele consumenten.

De conclusie

De eerste smartphone met kleurenscherm die ik in 2001 in mijn handen had, was krakkemikkig. Dat de impact van het apparaat op ons leven groot zou worden, was wel duidelijk, omdat het de potentie had ons een groter comfort te bieden. Dezelfde ervaring heb ik nu met de Apple Watch. Het duurde vervolgens ruim 13 jaar voordat meer dan driekwart van de Nederlanders dagelijks een smartphone meezeult. Denk na hoe een 'computer' over 13 jaar op je lichaam zou kunnen functioneren. Dan is het bijna lachwekkend dat mensen in 2015 een functionaliteit fijn of juist niet fijn vonden. Het gaat erom hoe de functionaliteiten zich de komende jaren gaan ontwikkelen.

Auteur

Ben van der Burg (ikbenechtben), die in de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig successen vierde als langebaanschaatser, is commercieel directeur van Triple IT. Voor Bright Ideas schrijft hij analyses over de gevolgen van digitalisering.