Inhoudsopgave
    

Booster voor je batterijen
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 5 min

Vrijwel alle penlights die we weggooien zitten nog halfvol met energie. Uitvinder Bob Roohparvar laat je met een herbruikbaar hoesje meer uit je batterij te halen. Voor maar 2 euro.

Toen de kinderen van Batteroo-ceo Bob Roohparvar's broer Frankie ooit met lege batterijen kwamen te zitten in hun speelgoed, vonden ze dat vreemd. De batterijen waren zo goed als nieuw en toch gaven ze geen spanning meer. Van daaruit bestond het idee om iets te bedenken waarmee gewone batterijen veel langer mee konden gaan, want hoewel het zo leek; die uit het speelgoed waren nog niet op.

Via een wat korrelige Skype-verbinding spreken we met de Amerikaanse Bob Roohparvar van Batteroo, het bedrijf dat een oplossing zegt te hebben waarmee de levensduur van schijnbaar lege batterijen aanzienlijk gerekt kan worden. Batteroo heeft zijn kantoor in Silicon Valley, op twintig minuten rijden van Facebook en op een kwartiertje van Google. Net als deze bedrijven hoopt ook Batteroo om de wereld te verbeteren. Niet met grote websites of diensten, maar met een goedkoop hoesje voor je batterijen: de Batteriser.

Halfvolle batterijen

"De ontdekking dat we batterijen weggooien die nog niet op zijn, is niks nieuws", zegt Bob Roohparvar. "Mensen zijn er vaak al van bewust. Een batterij die een race-autootje niet meer aan de gang krijgt, wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de afstandsbediening van de tv, die veel minder energie nodig heeft om te werken."

Een volle alkaline-batterij genereert 1,5 volt aan stroom, waarmee het producten draaiend krijgt. Vanaf het moment dat je hem gaat gebruiken, zal dat aantal volts gaan dalen. Een apparaat dat 1,4 volt nodig heeft om te werken, zal het niet meer doen als de batterij minder energie genereert. Maar dat betekent niet dat de accu dan al leeg is. Sterker, de meeste batterijen worden afgedankt terwijl er nog zo'n 80 procent energie in zit.

"Batterijen zijn helemaal geen ideale krachtbron", zegt Roohparvar. "Het is een tijdelijke oplossing." Toch worden er wereldwijd jaarlijks rond de 15 miljard niet-oplaadbare batterijen verkocht. Een enorme markt waar nog steeds miljarden mee verdiend wordt.

Zo werkt ie

Precies die markt hoopt Roohparvar te gaan veranderen. De Batteriser is een soort hoesje dat precies om een batterij past, gemaakt van roestvrij staal en slechts 0,1 mm dik zodat alles nog prima in de meeste apparaten past. Roohparvar vertelt een nogal technisch verhaal, maar de vereenvoudigde versie is dit: de Batteriser heeft een transistor die aan en uit gaat, waardoor steeds beetjes energie worden verzameld en doorgestoten. Zo wordt de spanning die uit de batterij komt versterkt teruggestuurd, waardoor apparaten weer werken die de batterij eerst als leeg bestempelden.

Op internet zijn mensen enthousiast, maar er gonzen ook woorden van sceptici in het rond. "Cool Tech or Scam?" luidt de kop van een blog die met rekensommetjes bij dat laatste uitkomt. In plaats van dat de Batteriser de levensduur van een batterij wel acht keer kan verlengen, zoals Roohparvar eerder in de media aangaf, zou het in de praktijk om een verbetering van slechts 20 procent gaan.

De Batteriser getest op een Bluetooth keyboard van Apple.

Van gamecontroller tot soldaten

Bob Roohparvar legt uit dat het onder meer ligt aan welk apparaat je gebruikt. En wanneer bepaal je dat de batterijen leeg zijn? Als het licht van een zaklamp minder fel schijnt of als hij helemaal niets meer doet? "We hebben een Xbox-controller van 15 uur op één lading naar 30 uur op één lading met de Batteriser kunnen tillen", zegt hij. "Een race-autootje kan wel zes keer langer mee gaan. Het hangt af hoeveel volts er nodig zijn en hoeveel spanning er in een batterij overblijft. Hoe dan ook, meestal verdubbelen we de levensduur van een batterij. Daarmee haal je alsnog enorm veel meer energie uit de accu."

Het bedrijf is inmiddels al in gesprek met partijen die wel oren hebben naar de Batteriser, maar Roohparvar hoopt het product zelf op de markt te gaan brengen. Het product kan gemakkelijk in massaproductie gemaakt worden, dus dat is het probleem niet. Hij ziet enorm veel toepassingen, niet alleen voor thuis, maar bijvoorbeeld ook in het leger. "Soldaten in Afghanistan gaan op een driedaagse missie en nemen voor 13 kilo aan batterijen mee. Het scheelt de helft van het gewicht als ze Batterisers meenemen." Niet alleen dat, ook kunnen kosten gedrukt worden en vermindert het de milieuvervuiling.

Big Battery

Gaat de batterijensector wel zo blij zijn met Batteriser? Als het echt zo'n aardschok teweeg gaat brengen zoals Roohparvar hoopt, betekent dat onherroepelijk dat er minder batterijen verkocht zullenworden. "Als het aan ons ligt werken we juist samen", zegt hij. Dat kan bijvoorbeeld door Batterisers met pakjes batterijen mee te verkopen.

Los kost de Batteriser omgerekend 2,20 euro. Wat goedkoop is, zeker omdat je de hulzen kunt hergebruiken. "We hebben Batteriser gemaakt vanuit het standpunt van consumenten", legt Roohparvar uit. "Wij zijn niet hypocriet. Het is raar als je iets maakt waarmee je geld kunt besparen, maar er wel een hoog bedrag voor vraagt."

Uitvinder Bob Roohparvar en zijn Batteriser.
Uitvinder Bob Roohparvar en zijn Batteriser.

Voordeel van de twijfel

De Batteriser komt waarschijnlijk in juli op Indiegogo. Roohparvar hoopt dan genoeg geld op te halen en aandacht te vragen om van Batteriser een succesvol product te maken. De bedoeling is dat de eerste batterijen-hoesjes eind september wereldwijd geleverd worden. Eerst zullen dat de veelverkochte batterijen zijn, zoals AA en AAA, later wil Roohparvar aan batterijen van 9 volt gaan werken.

De Batteroo-ceo drukt ons op het hart dat de Batteriser echt niet "te goed is om waar te zijn". Hij krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel, in elk geval tot september wanneer we hem kunnen testen.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.