Inhoudsopgave
    

Zes keer nieuw leven voor oude smartphone
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 5 min

Nog oud toestel met een deukje of krasje in de la liggen? Zonde, je kan ze nog prima gebruiken in het dagelijks leven. Als bewakingscamera, als wekker, en meer. Zo doe je dat.

Smartphones zijn mini-computers. Maar de meeste mensen kopen om de twee jaar, of nog vaker, een nieuwe. De oude kan je soms nog verkopen, maar als er wat beschadigingen zijn levert dat niet veel meer op. Gelukkig worden ook steeds meer oude smartphones doorgegeven aan familieleden, maar zelfs die willen liever een nieuw model dan eentje van drie jaar oud. Toch kan je die iPhone 4S of Galaxy S3 nog prima in het dagelijks leven gebruiken, voor andere toepassingen in huis. Een overzicht.

1. Als beveiligingscamera

Als de camera nog werkt, is een oude smartphone om te turnen als bewakingsapparaat. Met gratis apps als Cammy, IP Webcam of Presence kan je het beeld van de telefooncamera streamen via je wifi-netwerk, of alleen snapshots checken als er verdachte bewegingen zijn. De beelden zijn vaak ook gewoon te bekijken via je browser. Sommige apps geven ook een alarmsignaal is er verdachte bewegingen zijn waargenomen.

De Rico, die je smartphone ombouwt tot schattige beveilgingsgadget.
De Rico, die je smartphone ombouwt tot schattige beveilgingsgadget.

De Manything-app is een ware aanrader. Hij biedt ook een nachtvisie-modus en gratis opslag van videobeelden in de cloud. Daarnaast is bij Manything de gevoeligheid van motiondetectie ook handmatig in te stellen. Manything geeft je ook email-alerts, push-notificaties en IFTTT-integratie zodat er automatische handelingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld dat je Hue-lampen gaan knipperen als er een inbreker is. Je moet wel het toestel met de stekker met het stopcontact verbinden, anders is de accu mogelijk leeg. Manything kan ook alleen stills schieten om zo batterijtijd te besparen. Android-app Salient Eye is vergelijkbaar. Met een ander toestel kan je hem op afstand aan en uit schakelen. Je krijgt ook automatische pushmeldingen of emails. En hij heeft een luide sirene om indringers bang te maken.

Er komen ook speciale gadgets om oude smartphones te laten werken als bewakingscamera, zoals de schattig ogende MindHelix Rico. Deze meet met ingebouwde sensoren bewegingen, temperatuur, rook, koolmonoxide en luchtvochtigheid. Er past een oude iPhone of Android in. Dit Kickstarterproject haalde in oktober 120.000 dollar op en wordt in de loop van 2015 verwacht. Nog even geduld dus, maar het idee is goed, en zal ongetwijfeld navolging krijgen.

2. Als multimedia-remote

Een oude smartphone is ook te gebruiken als afstandsbediening voor onder meer je tv, zodat je daar je normale toestel niet voor hoeft te gebruiken. Voordeel: anderen in huis kunnen hem dan ook gewoon pakken om te zappen of het volume aan te passen. Pair hem met een Chromecast-stick en je kan hem op de bijzettafel of bank laten liggen om snel video-on-demand te streamen. Veel smart-tv’s hebben ook eigen controller-apps, net als de draadloze speakers van Sonos. Sommige oude smartphones hebben zelfs een infraroodzender aan boord, zoals een paar modellen van HTC en Samsung van de laatste jaren, waarmee ze echt dienst kunnen doen als universele afstandsbediening, met behulp van apps als Smart IR Remote.

3. Als muziekspeler in de auto

Geen zin om telkens je huidige smartphone te moeten pairen met je autoradio nadat je bent ingestapt? Zet op je oude toestel je favoriete mp3’tjes en ‘offline Spotify-playlists’, verbindt hem via Bluetooth of 3,5 mm koptelefoonkabeltje met het entertainmentsysteem in je dashboard, en je hebt altijd meteen muziek tot je beschikking. Zet de wifi- en telefoonverbindingen uit om stroom te besparen en je kan vele uren muziek luisteren tijdens het rijden.

4. In de keuken

Even een recept opzoeken, live-tv of een serie kijken is best handig en prettig tijdens het koken. Maar met je nieuwe smartphone op het aanrecht loop je wel het risico dat ie valt of (water)schade oploopt. Een oud toestel biedt een stressvrije oplossing. Ophangen aan de muur maakt het nog makkelijker, bijvoorbeeld met de speciale Grip Strip, gemaakt van een bijzondere polymeer die zonder lijm of magneetjes je toestel tegen de muur houdt.

5. Wekker voor op je nachtkastje

Zet een oud toestel op je nachtkastje en met een klok-app die de tijd lekker groot weergeeft doet hij dienst als je vaste wekker. Nooit meer half in slaap naar je liggende toestel graaien om te checken hoe laat het is. Fijne wekkerapps als Timely Alarm Clock en Alarm Clock Pro bieden ook een nachtmodus met een maximaal gedimd scherm om de accu te sparen. Andere aanraders voor dit gebruik van je oude toestel: de Lifetime-app kan de flashlight van je Android-toestel gebruiken om je te wekken. Wake and Shake vereist dat je je toestel een bepaalde tijd schudt voor het alarm uit gaat. Walk Me Up Android of iOS schakelt de wekker pas af als je een zelf ingesteld aantal stappen hebt genomen.

6. Als babyfoon

Er zijn ook apps om je smartphone te gebruiken als babyfoon, maar dat werkt dus met twee telefoons: de ene (oude) die in de kamer bij de kleine ligt en de andere (huidige) om mee te luisteren. Een van de beste Android-apps om dit te doen is Dormi, dat zelfs compatibel is met het oude Android 2.3 (zodat ook oude ‘bricks’ zijn te gebruiken). Het is handig als beide toestellen op hetzelfde wifi-netwerk zitten, maar bij Dormi hoeft dat niet eens; je kan ze ook ‘pairen’ via 3G of 4G met een speciaal wachtwoord. Voor iOS is er onder meer Cloud Baby Monitor, die ook video streamt en een aanpasbare nachtvisie-modus heeft. Je kan naar de baby terugpraten en via de app de favoriete slaapliedjes starten…

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was in 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij schrijft over tech en media voor sites, kranten, bladen en persbureaus. Ook maakte hij landelijke radio en tv. Sinds 1 januari is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.