Inhoudsopgave
    

Zes video’s voor het weekend
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 71 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.

Adam Savage is één de bekende koppen uit Mythbusters, maar in zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met andere dingen. In zijn mancave knutselt hij bijvoorbeeld aan replica’s van filmrekwisieten, zoals dit doolhof uit The Shining. Na het zien van het doolhof tijdens de Kubrick expositie besloot hij dat labyrint niet klopte, dus maakte hij de versie uit de film zelf na. Wat voor enorm karwei dat bleek te zijn, kun je in de video zien. Hij duurt 25 minuten, maar je zou uren naar deze gepassioneerde Savage kunnen kijken.

Over gepassioneerde mensen gesproken. Tom Burns is professor aan de Ohio Wesleyan Universiteit en directeur van het Perkins Observatorium. In dit filmpje vertelt prachtig geëmotioneerd over astronomie. Laat je weer klein voelen in het universum, zoals Carl Sagan dat ooit voor elkaar kreeg met zijn Pale Blue Dot speech. The Astronomer is een kort filmje en interiew van regisseur Phil Garrett, als onderdeel van een gebundeld videoproject genaamd All Things Shining.

“Het is nog niet bepaald Skynet, maar robots zijn overal om ons heen”, zo introduceert Hank Green zijn ruim tien minuten durende geschiedenisles over robotica. Nog steeds dromen (of vrezen) mensen van een wereld waarin robots de mensen helpen. Misschien door rotklusjes te doen, misschien door mensen echt te assisteren. Waarom is dat nog niet zover? In zijn video legt Green uit hoe lastig het eigenlijk is om machines taken te laten uitvoeren en hoe ver we de laatste jaren al zijn gekomen.

Zelfs als je geen groene vingers hebt kun je genieten van deze korte film over Ryan Neil. De titel is American Shokunin, dat laatste is een Japans woord waarmee iemand aangeduid wordt die een meester in zijn kunstvorm probeert te worden. Want een bonsaiboom onderhouden vergt een soort kunstenaarschap en toewijding waar je alleen respect voor kan hebben. Neil vertelt over zijn bomen terwijl je zijn prachtige creaties ziet. Over bedachtzaamheid tijdens het werken en het respect voor de natuur.

Ze maakten een glorieuze comeback de afgelopen maand: de Power Rangers. In een onofficiële korte film worden de oude superhelden van stal gehaald en van een lekker rauwe stijl voorzien. In dit eerbetoon aan de oude serie knokken de Rangers in een futuristische setting. Dat schoot Haim Saban, de producent van de originele Power Rangers-serie, die werkt aan een blockbuster reboot, in het verkeerde keelgat. Binnen no-time werd de film offline gehaald, maar inmiddels is de fanfilm weer gewoon te zien. Gelukkig.

Voor iedereen die het artikel op Bright.nl heeft gemist: de nieuwe Google-campus moet Silicon Valley gaan redden wat natuur betreft. De twee toparchitecten Bjarke Ingels en Thomas Heatherwick zijn aan de slag gegaan om het kantorencomplex met de natuur te verweven. In deze video krijg je alvast een sneak peek van dit futuristisch ogende gebouw. Heel groen, heel high-tech, veel glas.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.