Inhoudsopgave
    

Zes video’s voor het weekend
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 119 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo's voor je. Ben je meteen weer bij.

Deze mensen zijn bereid te sterven op Mars

10:21

Nonprofit-organisatie Mars One (opgericht door Nederlander Bas Lansdorp) kondigde in 2012 plannen aan om Mars te gaan koloniseren. In 2024 moet een ruimteschip met vier mensen naar de Rode Planeet vliegen om een menselijke nederzetting te gaan bouwen. Van de ruim 200 duizend (!) vrijwilligers die zich aanmeldden, zijn er inmiddels nog 660 over. Filmmaker Peter Savodnik maakte deze korte film over drie van die vrijwilligers. In tien minuten toont hij hun enthousiasme voor het project en hun krachtige wil om aarde achter zich te laten.

Het leven in Jabba the Hutt

20:16

Voordat George Lucas besloot om de oude Star Wars-films van een dikke laag CGI te voorzien, werden aliens gespeeld door poppen. Ook Jabba the Hutt, één van de meest complexe en duurste poppen die ooit is gemaakt. Deze minidocumentaire is een ode aan die enorme slakachtige crimebaas, want dat Lucas hem ooit digitaliseerde, wordt nog steeds gezien als één van zijn grootste zondes. Uit de docu blijkt echter dat Lucas niet tevreden was met de pop, onder meer omdat hij niet kon lopen.

Atropia

9:46

Alien en Blade Runner. Zomaar twee sciencefiction-klassiekers waar de korte film Atropa mee wordt vergeleken. Die vergelijking komt niet uit de lucht vallen: Atropa heeft eenzelfde ‘retro toekomstbeeld’ als wanneer je eerder genoemde films nog eens zou kijken. De film (volgens de makers een concept) is dan ook op 70s en 80s scifi-klassiekers gebaseerd. Agent Cole Freeman gaat aan boord van een donker, vermist schip in deep space. Met verder een schaakbord-hologram, doorzichtige beeldschermen en lensflares.

Neem een kijkje in deze enorme Bitcoin-mijn

9:16

Motherboard maakte een video over een enorme maar geheime plek in China waar elke maand voor ongeveer 1,5 miljoen dollar aan Bitcoins wordt gemaakt. Deze ‘mijn’, een ongebruikte fabriek ergens in China, wordt door vier mensen gerund en is één van de zes locaties die ze in handen hebben. Het gebouw barst van de zoemende computers en ventilatoren die de temperatuur op niveau moeten houden. Deze Bitcoin-farm beslaat in totaal zo’n drie procent van alle computers die de digitale munt wereldwijd delven. Een interessant kijkje in de keuken.

Terug naar de maan

24:49

Google heeft een documentaire van een klein halfuur lang op YouTube gezet over ruimtevaart, met als focus maanreizen. De video wordt ingesproken door acteur Tim Allen en valt op dankzij prachtige visuele effecten. Back To The Moon For Good geeft uitleg over de maan, maar gaat ook in op Googles Lunar Xprize. Teams van over de hele wereld strijden in deze competitie om de hoofdprijs van 20 miljoen dollar. Het doel is om met een particulier gefinancierde ruimtevlucht een onbemand voertuig op de maan te zetten die foto’s en data terug naar de aarde stuurt.

Riding Light

45:01

Als uitsmijter nog een ruimtefilm. Riding Light duurt drie kwartier en probeert je een idee te geven van hoe het voelt om mee te liften op een foton die met lichtsnelheid vanaf de zon voorbij Jupiter vliegt. Daar ga je je heel klein van voelen. In 45 minuten zie je de zon steeds kleiner worden. Linksboven in beeld word je op de hoogte gehouden van je ‘reistijd’ en de afgelegde afstand, in de rechter bovenhoek wordt afgeteld naar je ontmoeting met het volgende hemellichaam. Gave beelden voor ruimtegeeks, maar houd jij het de volle driekwartier vol?

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.