Inhoudsopgave
    

De slimste smartwatch?
Erwin van der Zande
door Erwin van der Zande
leestijd: 4 min

De ban is gebroken. Apple heeft zijn eerste wearable aangekondigd. Vol vertrouwen heeft het zijn smartwatch naar zichzelf genoemd. Zal de Apple Watch wearables doen doorbreken? "It’s amazing what you can do from your wrist."

"We're very excited about this." Tim Cook zei het een paar keer tijdens de aankondiging van de Apple Watch en dat was niet gespeeld. Het was ook zijn moment. De Apple Watch is een compleet nieuw product voor Apple. In een piepjonge markt bovendien die zich nog niet heeft bewezen bij het grote publiek. De meeste fitnesshorloges zijn voor velen te specifiek in gebruik. Beschikbare smartwatches bieden te weinig toegevoegde waarde en zijn dikwijls helemaal nog niet zo slim. Alleen het Android Wear platform wist tot nu toe indruk te maken, maar nog niet te overtuigen. Alle ogen zijn op Cupertino gericht.

Niet verwonderlijk. Apple heeft een reputatie opgebouwd met producten die alles op hun plek doen vallen en aardverschuivingen veroorzaken. Apple was daarbij zelden de pionier, maar wel de partij die het beste over een product had nagedacht en met iets spectaculairs op de proppen kwam. De iPod was niet de eerste draagbare mp3-speler, maar hij stuurde met zijn Clickwheel en het idee van "1,000 songs in your pocket" de Walkman met pensioen. De iPhone was niet de eerste smartphone, maar het multi-touch scherm, "the Internet in your pocket" en de App Store hebben de telecomsector op z'n kop gezet. De iPad was niet de eerste tablet, maar werd in recordtijd de gouden standaard. Gaat de Apple Watch deze truc herhalen? Het heeft er alle schijn van.

Drie uitvoeringen: de Apple Watch Sport met aluminium kast, de roestvrijstalen Watch en de gouden Watch Edition. Beeld: Apple
Drie uitvoeringen: de Apple Watch Sport met aluminium kast, de roestvrijstalen Watch en de gouden Watch Edition.

Horological

Om te beginnen maakt Apple van de smartwatch meteen een lifestyleproduct. Hij komt in twee maten, drie uitvoeringen en kan worden voorzien van diverse horlogebanden. Voor op het horloge zijn een dozijn verschillende watchfaces ontworpen, die ook nog naar je hand zijn te zetten. Nu is het kunnen 'aankleden' van een product anno 2014 niet bijzonder meer. Auto's, sneakers, appartementen, alles is op je eigen smaak af te stemmen. Voor Apple is deze aanpak wel nieuw. Zo kwam de iPhone lange tijd slechts in één uitvoering voor iedereen, de Apple Watch telt "millions of possible configurations".

Dan het ontwerp, altijd een troefkaart voor Apple. Op dat punt maakt de Apple Watch veel indruk. De horlogekast is nog wat dik, die zal vast dunner worden in volgende versies, over-all is het horloge een sterk staaltje design. Design is, zoals wijlen Apple-voorman Steve Jobs al eens stelde, niet (alleen) hoe iets er uitziet maar hoe het werkt. De beste vinding wat dat betreft is de Digital Crown. Die wordt niet gebruikt om het horloge op te winden maar voor navigatie, opdat je niet hoeft te pielen op het kleine scherm en vrij zicht houdt. Een soort Click Wheel (iPod) en Home-knop (iPhone/iPad) ineen. Heel vernuftig.

Taptic enigine

De Apple Watch voegt daarnaast haptische werking toe, zowel bij input als bij output. Zo is het schermpje niet alleen aanraak- maar ook drukgevoelig, waarmee je in vrijwel elke Watch app het contextmenu oproept. Da's een elegante oplossing. Scheelt ook weer een knop op het apparaat. Andersom kan het horloge ook jou aanraken. Tijdens een routebeschrijving bijvoorbeeld geeft de Apple Watch je lichte tikjes op je pols, met voelbaar andere tikjes voor in dat geval naar links of naar rechts. Briljant.

De haptische werking draagt ook bij aan de intimiteit van het horloge. Apple benadrukt dit met Digital Touch, een feature voor Apple Watch-dragers onderling om elkaar droedels te sturen, een por op de pols te geven, of om de ander jouw hartslag te laten voelen. Ik moet nog ervaren hoe dat daadwerkelijk uitpakt. Het klinkt intiem maar kan ook een gimmick blijken te zijn die je nauwelijks gebruikt.

Hordes early adopters en fanboys zullen geen seconde nadenken of ze een Apple Watch zullen aanschaffen. Hoogstens welke. De hamvraag is echter of Apple met dit horloge een doorbraak voor de smartwatch weet te realiseren bij het grote publiek. "The Apple Watch will redefine what people will expect from a watch", zei Cook aan het slot van de aankondiging. Dat wil ik best geloven maar dat zal niet voldoende zijn. Wat is de meerwaarde van een smartwatch? Wat biedt een Apple Watch, hoewel intiemer en persoonlijker, dat een iPhone niet al kan?

Beeld: Apple

Single glance

Van wat ik heb gezien lijkt Apple één ding dondersgoed door te hebben: alles op een horloge is geënt op het werpen van een oogopslag. Daarin is een horloge per definitie beter dan een smartwatch, omdat je 'm om je pols draagt. Waar de computer uitblinkt in browsing en de smartphone in swiping, daar is de smartwatch gemaakt voor glancing.

Apple heeft veel in werking gezet om juist die omgang met het apparaat goed te faciliteren. Veel zorg is besteed aan de vormgeving van notificaties. Berichten worden geïnterpreteerd op gesloten vragen, waarvan de opties meteen als shortcut worden weergegeven. Dat zegt mij dat er goed is nagedacht over wat een smartwatch allemaal voor ons kan betekenen. Het is nog te vroeg voor conclusies, het horloge verschijnt pas begin volgend jaar op de markt, maar de Apple Watch komt mij over als de slimste smartwatch tot nu toe.

Auteur

Erwin van der Zande (@evdz) is de bedenker en hoofdredacteur van Bright. Hij heeft een zwak voor tech en een neus voor trends. Erwin woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.