Inhoudsopgave
    

De valse start van NLziet
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 5 min

NLziet moet de Netflix van de Nederlandse omroepen zijn. Drie maanden na de start is het platform van de NPO, RTL en SBS bepaald geen succes. Waar gaat het mis?

NLziet, wel eens van gehoord? Als je regelmatig tv kijkt, dan zou het goed kunnen. De dienst komt dikwijls voorbij in reclameblokken. In het spotje zien we Nederlandse tv-persoonlijkheden als Dennis & Valerio, Alberto Stegeman en Irene Moors die zich gedragen als laptops of tablets. Althans, dat moet het denk ik voorstellen. We kunnen naar ze kijken wanneer en hoe lang we maar willen, zegt de voice-over. Voor 7,95 euro per maand.

On-demand-mensen

Het spotje gaat op twee punten mank. Ten eerste wordt er op geen enkele manier duidelijk gemaakt waarom we voor NLziet moeten betalen. We kunnen immers ook gratis op handenvol apparaten onze favoriete programma's van alle Nederlandse zenders terugkijken. Er wordt niet goed duidelijk gemaakt wat NLziet onderscheidt van NPO Gemist, RTL XL of KIJK van SBS. Dat is dan ook niet in één heldere zin uit te leggen, en daar ga je eigenlijk al. Probleem twee: NLziet moet het net als diensten als Netflix hebben van mensen die juist níet regelmatig naar reguliere tv kijken. On-demand-mensen dus, wars van reclameblokken en uitzendtijden. Ik ben zo'n mens, maar aan mij is NLziet amper uitgelegd.

Maar goed, je bent niet voor niks early adopter en je gaat NLziet proberen. Dan ga je naar de App Store of Google Play en download je de NLziet app. Die open je en dan zie je... enkel een login-scherm. Huh?! Geen uitleg over wat NLziet is, geen voorproefje, geen mogelijkheid om binnen de app een account aan te maken. En zelfs geen link naar waar dat wel zou kunnen. NLziet gaat er dus vanuit dat mensen alleen op een computer een account aan zullen maken. Right.

Maar ook als je je wel hebt ingelezen zijn de voordelen van NLziet weinig duidelijk. Want wat is het nou? Is het gewoon een overkoepelende zoekmachine voor NPO Gemist, RTL XL en KIJK? Daar lijkt het wel op wanneer je de site in je browser bezoekt. Bovenin een frame met een witte zoekbalk en NLziet-logo, daaronder de interface van de NPO, RTL of SBS, afhankelijk van waar je op zoekt. Verwarrend: betaal je nou voor iets dat je al jaren gratis kan krijgen?

NLziet, net-niet

NLziet is eigenlijk vier dingen: een zoekmachine voor programma's van alle grote Nederlandse publieke en commerciële tv-zenders, minstens een jaar lang terugkijken, mét betere beeldkwaliteit en zonder reclame. Het probleem? Het zoeken door drie interfaces, dat moet gewoon een eenduidige interface zijn (op tablets en smartphones is het wél één interface maar blijft onderverdeeld in drie omroepen). Minstens een jaar lang terugkijken is fijn, en zonder reclame ook. Maar het grootste voordeel schiet het vooralsnog tekort: die hogere beeldkwaliteit. Het is namelijk nogal onduidelijk hoe hoog die precies is.

"Alle programma's worden in de hoogst mogelijke kwaliteit online gezet. De beeldkwaliteit kan verschillen per aanbieder en per apparaat waarop het wordt afgespeeld. De kwaliteit kan bovendien worden beïnvloed door andere factoren, zoals je locatie, de beschikbare bandbreedte en/of de snelheid van je internetverbinding", aldus NLziet over de beeldkwaliteit.

Klinkt ingewikkeld en in de praktijk is dat ook zo. Sommige programma's zijn scherp en helder, andere zijn van teleurstellende kwaliteit. Nergens is duidelijk te zien wat wel en niet in hd is en elke omroep gebruikt een eigen schakelaar om tussen kwaliteit te wisselen. Het is die onduidelijkheid en die fragmentatie die NLziet zeg maar net-niet maken.

Verwend publiek

Is het terecht dat ik zo kritisch tegenover NLziet sta? Je krijgt uiteindelijk toch gewoon waar je voor betaalt? Ja, maar met de hakken over de sloot. NLziet biedt grofweg dezelfde terugkijk-opties die de drie losse diensten al jaren bieden, minus de reclame. Dat is simpelweg niet genoeg. Demand-kijkers als ik zijn Netflix gewend. Zelfde prijs, ook geen reclame, altijd in HD (en soms zelfs 4K) en een duidelijke, simpele interface die op elk apparaat dezelfde is. Kan mij het schelen welke omroep die film of serie heeft gemaakt? Ik wil gewoon kijken.

De eerste keer dat je NLziet gebruikt, zie je dit. Dat is dus te ingewikkeld. Beeld: NLziet
De eerste keer dat je NLziet gebruikt, zie je dit. Dat is dus te ingewikkeld.

NLziet heeft te maken met een publiek dat qua gebruiksgemak in de watten is gelegd door diensten als Netflix en Spotify: all you can eat en gratis uit te proberen zonder dat je ook maar een cent betaalt. (Bij NLziet betaal je die cent wel, zodat je na een maand automatisch abonnementsgeld gaat betalen.) Bovendien zijn we in Nederland grootverbruikers van Popcorn Time, de illegale videostreamingdienst waar Daniël over schrijft in deze Bright Ideas-editie. Lees dat verhaal en begrijp: dit is een maatstaf. We hebben het punt bereikt waarop het illegaal kijken van torrents makkelijker, duidelijker en kwalitatief beter is dan de real deal.

Simpeler

Is NLziet daarmee ten dode opgeschreven? Verschillende bronnen in omroepland denken van wel, tekende de Telegraaf begin oktober op. De publieke omroepen zouden weinig zien in de dienst, de commerciële omroepen koketteren ondertussen vooral met eigen betaaldiensten. Het idee van NLziet blijft prima, maar de uitvoering schiet structureel tekort. Alsof de drie partijen tegen wil en dank samenwerken.

Hoe het anders moet? Simpel: duidelijkheid en gebruiksgemak. Vertel mij niet dat ik waar en wanneer ik wil tv kan terugkijken. Het is 2014, natuurlijk kan dat. Vertel mij hoe achterlijk simpel het is, hoe schitterend de beeldkwaliteit is en hoe de ervaring op elk apparaat dezelfde is. Neem Netflix en Popcorn Time en maak NLziet nog beter. En stop met die rare digitale verzuiling. Ik wil geen drie interfaces in één. Ik wil Nederlandse tv-programma's in hd terugkijken, meer niet. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.