Inhoudsopgave
    

Zes video’s voor het weekend
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 81 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.

Aan deze prachtige korte sciencefiction-film kleeft een al even mooi verhaal. Het filosofische Sundays werd gemaakt door de Nederlandse filmmaker Mischa Rozema en productiebedrijf PostPanic. Via Kickstarter haalde het project ruim 50 duizend dollar op om in Mexico Stad te kunnen filmen en eind maart verscheen de korte film online. Dit ‘proof-of-concept’ sloeg direct aan en deed wat het moest doen: Hollywood-studio’s raakten in een ware strijd om de filmrechten binnen te hengelen. Uiteindelijk ging Rozema akkoord met Warner Bros. om een lange film te maken, met deze overtuigende video van 14 minuten als uitgangspunt. Rozema vliegt binnenkort naar Hollywood om het contract te tekenen en de juiste mensen bij het project te zoeken.

Regisseur Shiho Fukada maakte deze korte documentaire over Japanners die noodgedwongen in een internetcafé wonen. Veel mensen maken lange uren, maar krijgen weinig betaald. Zo weinig, dat ze geen appartement in een dure stad kunnen veroorloven. Daarom huren ze maandenlang een krap hokje in een internetcafé af, waar ze tussen vier donkere muren naar het scherm van een computer staren. Een trieste documentaire van deze filmmaker die vaker problemen in Japan aankaart.

Space Shuttle Endeavour vloog in 2012 voor het laatst, bovenop een aangepaste Boeing 747 Shuttle Carrier Aircraft. De vlucht is vastgelegd in een 15 minuten-durende video. Geen ronkende motoren, geen muziek. Wel een waardig afscheid voor de Endeavour, de shuttle die in 1992 voor het eerst werd gelanceerd en daarna nog vele succesvolle missies ondernam. Het ruimtevaartuig bezocht onder meer tien keer het International Space Station en eenmaal het Russisch ruimtestation Mir.

Klonen is geen verre toekomst meer, klonen bestaat, kan en wordt gedaan. Motherboard maakte een korte documentaire over hoe ver we ermee zijn. In Zuid-Korea zijn wetenschappers bezig om met deze techniek de prehistorische wolharige mammoet tot leven te wekken. De verhalen hierover gaan al tijden en 25 jaar geleden probeerden onderzoekers het al met DNA uit gevonden resten. Toen mislukte dat. In 2013 werd een mammoet gevonden met nog bruikbaar bloed. Dat werd opgestuurd naar een lab in Zuid-Korea, waar onderzoeken gedaan worden om hem te klonen. De documentaire gaat verder dan kijken of een uitgestorven beest tot leven gewekt kan worden en checkt wat er nog meer mogelijk is.

Een film waaruit blijkt dat klonen niet zo’n goed idee is, is Burnt Grass. Deze short circuleert sinds vorig jaar over festivals, waar het al enkele prijzen in de wacht sleepte. Een jong stel vindt een vreemd, rokend gat in de achtertuin en alle levende organismen die het gat raken, worden gekloond. De vrouw, Sally, ziet meteen mogelijkheden, maar Jack wil rustig aan doen. Hij zal echter moeten leven met de consequenties.

Deze korte Star Wars-film voelt aan als jaren 80 anime maar is gloednieuw. De animatiefilm werd getekend door slechts één man, Paul Johnson, die er vier jaar over heeft gedaan om tot dit resultaat te komen. Indrukwekkend. Met muziek van Zak Rahman en audio van Joseph Leyva. De animatie toont het Star Wars-universum nu eens van de kant van de Dark Side en de inspiratie komt van de game TIE Fighter van LucasArts uit de jaren 90. Voor Star Wars fans is dit bijna zeven minuten lang puur genieten.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.