Inhoudsopgave
    

Zeven series waar wij ons op verheugen
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 8 min

De zomer is zo goed als voorbij, de dagen worden weer korter en dat betekent meer tijd om series te kijken. Wij zetten de tofste van dit najaar op een rijtje.

Westworld

Als HBO ergens een grote zak geld tegenaan gooit zijn onze oren al gespitst. Al helemaal als J.J. Abrams en Jonathan Nolan (broer van) hun naam er aan verbinden. Westworld is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Chrichton, vooral bekend als de schrijver van Jurassic Park.

Ook Westworld draait om een nogal onorthodox pretpark, in dit geval eentje met een wildwest-thema. In Westworld kunnen rijke bezoekers hun vreemdste fantasieën uitleven tussen en op levensechte robots in een wild west-stadje in de woestijn. Die robots weten ook zelf niet dat ze net zo nep zijn als de wereld om hen hen, totdat ze daar onvermijdelijk wel achter komen tenminste. Westworld heeft een sterrencast met onder meer Antony Hopkins, Thandie Newton, Tessa Thompson en Ed Harris.
Westworld is vanaf 3 oktober te zien op HBO

Black Mirror seizoen 3

De eerste twee seizoenen van Black Mirror hielden de moderne kijker met al zijn technologische afhankelijkheid al een spiegel voor. Wie de serie nog niet kijkt: bekijk vooral de eerste twee seizoenen. Elke aflevering van zo’n drie kwartier staat op zichzelf, met zijn eigen sterrencast en werpt een even confronterende als vaak angstaanjagende blik op hoe we nu met technologie leven.

Ook seizoen 3 belooft weer afleveringen die een karikatuur maken van hoe we met sociale media omgaan, hoe we onze privacy te grabbel gooien of hoe we onze werkelijkheid naar de virtuele wereld verleggen. Dit keer niet drie maar zes afleveringen, en een cast met onder meer Bryce Dallas Howard, Gugu Mbatha-Raw, Mackenzie Davis, Alice Eve en Michael Kelly.
Black Mirror seizoen 3 staat vanaf 21 oktober op Netflix

Atlanta

Een semi-autobiografische drama-comedyserie van Donald Glover, onder meer bekend als Troy Barnes in Community en als rapper Childish Gambino. Glover schrijft, produceert en speelt de hoofdrol in de serie die zich afspeelt in zijn thuisstad Atlanta. We zien hoe het personage van Glover samen met zijn neef de hiphop-scene van de stad probeert te betreden.

Glover omschrijft de serie zelf als “Twin Peaks met rappers”. Glover ziet tv-series als de romans van onze tijd en wil met Atlanta een heel andere draai geven aan het genre van de opklimmende rapper. Clipmaker Hiro Murai vangt daarvoor de Amerikaanse stad in een dromerig licht, terwijl Glover zijn specifieke gevoel voor humor toevoegt aan het drama van een worstelende muzikant. Want vergeet niet: Glover maakte zijn entree in de entertainment-wereld als schrijver van 30 Rock, één van de beste comedyseries van de afgelopen tien jaar.
De eerste aflevering van Atlanta werd op 6 september uitgezonden op het Amerikaanse FX

Falling Water

Mr. Robot wordt in de VS uitgezonden door de zender USA. De serie is veel meer dan een simpele thriller rond een hacker en gaat in verschillende afleveringen flink de diepte van de psyche in. Nieuwe USA-serie Falling Water lijkt dat ook te doen, maar neemt dan de Inception-insteek.

‘We denken dat dromen van ons en ons alleen zijn. Wat als we dat fout hebben? Wat als iemand uit zijn droom kan lopen, en in die van jou?’ Met die omschrijving proberen de makers ons geïnteresseerd te maken in deze nieuwe scifi/mystery. Falling Water draait om drie mensen die ontdekken dat ze precies dezelfde droom hebben, en er achter moeten komen wat dat betekent.
Falling Water wordt vanaf 13 oktober uitgezonden op het Amerikaanse USA

Designated Survivor

Kiefer Sutherland speelt in deze serie eens niet de actieheld, maar een politicus die plots alle denkbare verantwoordelijkheid op zijn bordje krijgt. Dat zit zo: in de VS bestaat de regel dat een lid van het kabinet en daarmee iemand in de lijn van opvolging van het presidentschap tijdens belangrijke momenten veilig op een andere plek wordt gehouden. Mocht alles mis gaan wordt die persoon benoemd tot president van de VS.

Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de president het Amerikaanse Congres toespreekt en alle leiders van het land op dezelfde plaats zijn. Zo begint Designated Survivor ook, met Sutherland in de rol van minister van Wonen. Na een gigantische aanslag is hij ineens president van het land, en moet hij de crisis in goede banen leiden. Natascha McElhone (Californication) speelt zijn vrouw.
Designated Survivor wordt vanaf 21 september uitgezonden op het Amerikaanse ABC

Timeless

Tijdreizen is één van de pilaren van science fiction en Timeless lijkt weer eens een leuke invalshoek te hebben gevonden. De Amerikaanse overheid heeft een tijdmachine ontwikkeld waar een crimineel vervolgens mee aan de haal gaat. Hij wil de Amerikaanse geschiedenis aanpassen en zo zorgen dat het land nooit ontstaat.

Aan geschiedenisprofessor, een soldaat en een wetenschapper is het de taak om met een tweede tijdmachine te voorkomen dat de plannen van de crimineel slagen. Timeless belooft tal van bekende momenten uit de Amerikaanse geschiedenis aan te doen en lijkt even spannend als grappig te worden.
Timeless wordt vanaf 3 oktober uitgezonden op het Amerikaanse NBC

Luke Cage

Marvel is zijn superhelden-imperium op tv in net zo’n rap tempo aan het uitbouwen als de afgelopen jaren op het witte doek. Luke Cage is alweer de derde Marvel-serie op Netflix, na Daredevil en Jessica Jones. Waar die twee series zich vooral afspelen in de buurt Hell’s Kitchen, zien we in Luke Cage de buurt Harlem. Wie Jessica Jones heeft gekeken kent Mike Colter’s Luke Cage al.

Cage zelf is na een vreemd experiment supersterk, en heeft een onbreekbare huid. Net als Matt Murdock en Jessica Jones moet ook Cage zijn weg vinden als nieuwbakken superheld, zowel geplaagd door zijn eigen verleden als door allerlei nieuwe dreigingen. De slechterik in Luke Cage wordt overigens gespeeld door Mahershala Ali, die we kennen Remy Danton uit House of Cards.
Luke Cage staat vanaf 30 september in zijn geheel op Netflix

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.