Inhoudsopgave
    

Video Vault: bio-hackers en drone-stunters
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 56 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Motherboard gaat op bezoek bij Amal Graafstra. Hij is een pionier in de biohacking-scene en heeft al sinds 2000 testen uitgevoerd met RFID-chips in zijn lichaam. Telefoons en andere apparaten kunnen die implantaten vervolgens scannen om informatie over te dragen. Graafstra heeft iets nieuws bedacht, wat verder gaat dan RFID. Lees ook ons artikel over chip-implantaten van vorig jaar, waarvoor we Graafstra hebben gesproken.

Hij heet Carlos Puertolas, maar in de dronewereld kennen mensen hem als Charpu. De dronepiloot is één van de beste in zijn vak. In deze fraaie video van Wired zie je hoe hij met een drone door vervallen gebouwen raast. Vanuit zijn oogpunt lijkt het net een achtbaan zonder rails. Er kleven ook nadelen aan het uithalen van halsbrekende toeren met een drone, laat Charpu zien.

Jurassic Park was niet de eerste film die computer-effecten (CGI) gebruikte, toch staat hij bekend als één van die oudere films met computereffecten die nog steeds redelijk geloofwaardig zijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Deze video van YouTube-gebruiker 'kaptainkristian' legt uit hoe de film slim gebruikmaakte van stopmotion-technieken en CGI.

Er gaat bijna geen maand meer voorbij of er duikt weer een fraai staaltje fanfilm op in Star Wars-thema. Deze keer is de eer aan TK-436: A Stormtrooper Story. Dit is een korte film over een Imperial Stormtrooper die zijn verleden in de ogen moet kijken gedurende een grote veldslag. Opvallend zijn de overtuigende effecten. De korte film won de 2016 Filmmaker Select Award tijdens de Star Wars Celebration in Europa.

In 1995, toen de meeste mensen thuis nog niet eens internet hadden, opende Glenn McGinnis het @Café. Eén van de eerste horecazaken in New York waar bezoekers naar hartenlust konden internetten. 21 jaar later kijkt McGinnis in deze video van Vox terug op die periode. Hoe hij het @-teken aan iedereen moest uitleggen en waarom het café zijn deuren al snel weer moest sluiten. Maar voor even was zijn zaak het hipste internetcafé van de stad.

Voor elke sport zijn drugs te vinden waarvan je beter gaat presteren. Niet alleen in de atletiek of het wielrennen, ook in de e-sports, het professioneel gamen. In deze video zien we leden van Gankstars, een team dat deelneemt aan gamewedstrijden. Gankstars wordt gesponsord door Nootropics, een bedrijf dat pilletjes maakt waardoor de spelers beter worden in gamen. De ceo durft het ronduit steroïden te noemen.

'Iedereen kent het comicbook-lettertype', stelt de presentator van dit filmpje. Hoe komt het dat stripboeken zo'n herkenbaar lettertype hebben? Dit video-essay geeft antwoord op die vraag door terug te blikken op de geschiedenis van comics en dan met name de tekstballonnen. Het is heel interessant om te zien hoe (en om welke logische redenen) zo'n herkenbaar font is ontstaan.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.