Inhoudsopgave
    

Vergeet de mini-jack, wanneer verdwijnt Lightning?
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 5 min

Apple onthulde deze week de iPhone 7, zonder de gewone koptelefooningang. Big deal, binnenkort weten we niet beter. Maar hoe zit het met Lightning, nu usb-c de nieuwe standaard wordt?

Volledig volgens alle verwachtingen presenteerde Apple op 7 september de iPhone 7 en 7 Plus, zonder koptelefooningang. Een hele overgang maar het moest er ooit van komen, zei Apple-marketingtopman Phil Schiller die 'courage' noemde als de reden voor het verwijderen van de ingang. Natuurlijk zit er meer achter: je kan telefoons dunner maken zonder de ronde ingang en intern neemt het poortje vergeleken met de alsmaar krimpende chips relatief veel kostbare ruimte in.

Maar over die koptelefoon-ingang hebben we al genoeg geschreven. Daar komen we wel overheen: over een paar jaar hebben alle smartphonemakers de aansluiting geschrapt, terwijl gebruikers massaal steeds betaalbaardere draadloze koptelefoons en oordopjes dragen. Een storm in een glas water zou ik het net niet willen noemen, maar het komt aardig in de buurt.

Eén kabel te veel

Nee, nu de iPhone zonder koptelefooningang eenmaal te koop is wil ik het graag hebben over Lightning en usb-c. Twee smalle, multifunctionele aansluitingen die alle andere jacks overbodig moeten maken. En voor wie net als ik een 12 inch MacBook en een iPhone meedraagt de enige twee aansluitingen die er toe doen. Maar Apple heeft wel een vreemde situatie gecreëerd met die twee aansluitingen. Zo kan je straks bijvoorbeeld de oordopjes die bij de iPhone 7 zitten niet in je MacBook steken. En je moet alsnog twee opladers en twee snoeren meenemen.

Dat was wel anders toen ik laatst de Samsung Galaxy Note 7 bij me had voor de review van het toestel. Net als andere recente Android-toestellen zoals de LG G5, OnePlus 3, Nexus 5X en 6P kon ik dat toestel gewoon opladen met het snoer van mijn MacBook. Koppelen aan mijn laptop voor het sneller overzetten van foto's kon met dezelfde kabel en maakt het niet uit welke kant je in welk apparaat steekt. Zo op papier lijkt dat misschien een kleinigheid maar geloof me: het is nu al een verademing, laat staan over een paar jaar als usb-c overal in zit en het werkelijk de enige kabel is die we nodig hebben.

Heilige graal

Na de onthulling van de iPhone 7 spraken we bekende tech-columnist David Pogue. Jarenlang schreef hij voor The New York Times, ondertussen zit hij onder meer bij Yahoo Tech. Pogue stapt ook vrij makkelijk over de ontbrekende koptelefoon-ingang heen, maar staat langer stil bij usb-c. "Ik ben 's werelds grootste fan van usb-c", zei Pogue tegen Bright-hoofdredacteur Erwin. "Je kan er mee opladen en er gaat audio, video en data doorheen, de plug is stevig en het maakt niet uit hoe je hem er in steekt: dit is de Jesus-plug", aldus Pogue. En de 12 inch MacBook was dan misschien wel één van de eerste apparaten met usb-c, ondertussen wordt de nieuwe standaard rap geïntegreerd in alle nieuwe Android- en Windows-apparaten.

"Het feit dat Apple nog vastzit aan de Lightning-aansluiting, wat eigenlijk precies hetzelfde is maar dan van Apple, doet me echt pijn", aldus Pogue. "Anders zouden we namelijk een tijdperk ingaan waarin ik op een vliegveld ben, mijn iPhone is bijna leeg, en dan zou ik de laptoplader van jouw Dell kunnen gebruiken om 'm op te laden. Dit zou de heilige graal kunnen zijn!"

Pogue merkt ook terecht op dat Apple zeker niet tegen usb-c is. Sterker nog: Apple was vrij nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe standaard. De 12 inch MacBook had zonder de smalle usb-c-poort niet kunnen bestaan, en volgens geruchten worden de nieuwe MacBook Pro-modellen binnenkort ook voorzien van een dunnere behuizing met meerdere usb-c-poorten. En aangezien usb-c inmiddels ook Thunderbolt ondersteunt heb je dan werkelijk geen andere aansluiting meer nodig.

Hoopvolle toekomst

Pogue houdt echter hoop dat Apple in de toekomst 'het licht' misschien ziet en Lightning verwisselt voor usb-c. Het zou in ieder geval wel logisch zijn: als iets duidelijk is aan de ontwerpstrategie van Apple-designhoofd Jony Ive dan is dat wel less is more. Ive schrapt wat hij schrappen kan tot alleen het hoognodige overblijft. En als íets overbodig is dan is dat wel het meesjouwen van twee snoeren en twee laders waar ééntje zou volstaan, het ondersteunen van twee standaarden waar één standaard dé standaard aan het worden is.

De draadloze AirPods vlak na de onthulling in San Francisco op 7 september Bright.nl
De draadloze AirPods vlak na de onthulling in San Francisco op 7 september

Bovendien: als Apple inderdaad gelijk krijgt en we stappen met z'n allen over op draadloze koptelefoons, dan is die Lightning-poort niets meer dan een gat voor een laad- en datakabel. Dat kan dan net zo goed usb-c zijn, beter zelfs. Apple verdient nu nog een aardige duit aan de licentiekosten die makers van Lightning-gadgets moeten betalen, maar houdt dat stand als we grotendeels draadloos gaan? 

En Apple zou Apple niet zijn als het niet iets achter de hand zou hebben. De draadloze AirPod-oordopjes die Apple presenteerde gebruiken bluetooth, maar hebben ook een W1-chip. Die zorgt voor sneller koppelen en soepeler wisselen tussen verschillende Apple-apparaten. Het zal me niets verbazen als draadloze koptelefoons straks ook gewoon 'Made for iPhone' zijn.

Eén ding is zeker: als Apple voor usb-c gaat, kan het daar maar beter snel mee zijn. Anders zitten veel iPhone-gebruikers met een Lightning-koptelefoon waar ze een adapter voor moeten zoeken.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.