Inhoudsopgave
    

Philips-topvrouw: data voor gezonder leven
Bram van Dijk
door Bram van Dijk
leestijd: 7 min

Liat Ben-Zur is bij Philips manager over het 'internet of things'. Ze was een opvallende verschijning op de grote techbeurs IFA in Berlijn. We spraken haar over haar werk, haar vuur én haar haar.

Tussen alle grijze bollen op de grootste techbeurs van Europa knalt de blauwe kuif van Philips' Head of Connected Digital Proposition eruit. Liat Ben-Zur (geboren: Israël, standplaats: Amsterdam) bepaalt de strategie van Philips als het gaat om met internet verbonden producten. Oftewel: ze is de kapitein Internet of Things (IoT). Philips presenteerde op de IFA verschillende nieuwe IoT-producten, voornamelijk in de gezondheidsindustrie. Een tandenborstel die je vertelt hoe je moet poetsen. Een app om de groei van je baby in de gaten te houden. Een platform om je gezondheid stap voor stap te verbeteren. Mooie beloftes, prima producten. Maar als Ben-Zur ze uitlegt, leven ze pas echt op. De IoT-topvrouw van Philips in vier thema's.

1 De kuif

Eerst komt haar kuif binnen en daarna zijzelf. Onder de kuif komt een lichtblauwe bril, daaronder een wijde lach, een blauw jasje en eveneens blauwe nette schoenen. Alles bij elkaar zou dit een clowneske vertoning kunnen zijn, maar bij Ben-Zur komt het weloverwogen en vastberaden over. "De kleur van mijn haar was inderdaad één van de voorwaarden om bij Philips te mogen werken" zegt ze. Ook al gaat het over bloedserieuze ziektevoorkomende gadgets en zorgplatforms; het hoeft niet altijd even serieus te zijn. Gelukkig maar.

2 Het Internet der Dingen

"Er is hier eigenlijk geen bedrijf dat niks met IoT laat zien", zegt Ben-Zur. Maar het is vooral om mee te pronken, vindt ze, om te laten zien wat voor gekkigheden nu weer aan het internet verbonden kunnen worden. "Met pratende koelkasten en weet ik het. Fantastisch voor geeks zoals ik, maar daar moet het niet stoppen."

Philips pakt het volgens haar anders aan. Achter elk nieuw product zitten jaren van ontwikkeling, inclusief samenwerkingen met vele medische professionals ("Ik ben ten slotte maar een technerd"). Vaak is er bij de lancering al een ziekenhuis of zorginstelling die direct met het product gaat werken. Dit zorgt er wel voor dat Philips trager is: het presenteert hier de slimme 'connected' tandenborstel, terwijl Oral-B er al twee jaar een op de markt heeft.

De koppen in de krant of op de techblogs halen ze er moeizaam mee en ook deze IFA zijn er vooral aanvullingen op al eerder ingezette paden. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om Hue-lampen te koppelen aan het babymonitoringplatform uGrow, zodat moeders tijdens het borstvoeding geven automatisch rustiger licht krijgen. Ontspanning zorgt namelijk voor een minder pijnlijke voeding. Klein bier, zo lijkt het, maar volgens Ben-Zur zit het geheim in kleine stapjes. "Het gaat niet over data, het gaat zelfs niet over de apparaten. Het gaat om wat we doen met deze data. 99,9 procent van de tijd zijn we niet in een ziekenhuis, maar toch is alleen dáár de monitoring."

Ze somt op: 80 procent van de chronische hart- en vaatziektes zijn te voorkomen met 'simpele lifestyle-verandering', 90 procent van diabetes type 2 en 50 procent van de kankers. "Als wij daar maar 10 procent van weg kunnen nemen: stel je dan eens voor hoeveel dat oplevert op de lange termijn."

Genoeg te winnen, dus. "Ik denk dat we daar echt het verschil gaan maken. Voor iedereen, niet alleen die 'techie early adopter'. Het grootste deel van de wereld weet nog niet eens hoe het 'IoT' moet spellen."

3 De drive

Bij elke zin die ze belangrijk vindt, hamert ze met de zijkant van haar vlakke hand op tafel. Zou het een taart zijn, dan was er voor elke IFA-bezoeker een stukje. Door dit vuur durf je bijna niet tegen haar in te gaan, omdat je vreest dat je de stemming verpest. Waar komt deze drive vandaan? "Wil je zeggen dat niet iedereen bij Philips zo gepassioneerd is als ik?" Ze zakt achterover en lacht weer. "Ik ben altijd zo, hoor, vraag maar aan de mensen hier op de vloer."

Maar het gaat verder dan aangeboren gretigheid. Zo'n drie jaar geleden werd de zoon van Ben-Zur veel te vroeg geboren. Ze kwam terecht in een spinnenweb van medische professionals en werd overladen met data waar ze niks mee kon. Op een gegeven moment werd haar fragiele zoon ontslagen uit het ziekenhuis. Op de SXSW in 2015 gaf ze daar een aangrijpende speech over: "In het ziekenhuis werd hij elk moment gemonitord en nu werd er van mij ineens verwacht dat ik het zelf kon doen." Ze downloadde elke app die er beschikbaar was voor kindmonitoring en probeerde alles in kaart te brengen. "Maar de dokters die wij bezochten konden helemaal niks met deze apps. Ze wisten niet eens hoe je een app kon downloaden."

Deze frustratie is nu nog steeds brandstof voor haar job; ze draagt het met zich mee op deze beursvloer en het beïnvloedde haar keuze om over te stappen van chipfabrikant Qualcomm naar Philips. "We zijn geen techbedrijf dat ineens gezondheidsproducten is gaan maken. Wij hebben een honderdjarige geschiedenis in de medische wereld. Maar we kennen ook het pad en de behoeftes van de consument en de behoeftes. Die moeten samen worden gebracht."

4 De toekomst

"Nu wacht je tot je ziek bent en dan ga je naar de dokter of naar het ziekenhuis. Daarna ga je weer naar huis en zie je pas weer een dokter als je weer ziek bent. Het is erg disconnected", zegt ze. Als het aan haar ligt, gaat het monitoren door in huiselijke sferen. "We willen de gezondheidszorg van reactief naar actief brengen." 

Hoe zou de toekomst volgens haar eruit zien met Philips als alleenmacht? "Ik denk niet dat één bedrijf ooit deze industrie zal overheersen. Het blijft altijd samen gaan met ziekenhuizen en medische professionals. Wat wij willen is dat consumenten echt controle kunnen nemen over hun eigen gezondheid."

Partijen kunnen zich aansluiten bij de gezondheidscloud van Philips. Een samenwerking met Ben-Zurs oud-werkgever Qualcomm is zojuist aangekondigd. Het grote doel: "Wij gaan het probleem met chronische ziektes aanpakken." Ze wijst naar haar Philips-horloge om haar pols. "Dit is geen fitnesstracker. Dit is een medisch instrument."

Auteur

Bram van Dijk (@ikbenbrampuntnl) blogt sinds 2011 voor Bright, voornamelijk over de overlap van kunst, cultuur en media met technologie. Ook houdt hij zich bezig met vinden en beschrijven van mooie spullen voor in de Bright Store. Daarnaast is hij uitbater van het kleinste theater van Amsterdam: het Torpedo Theater.