Inhoudsopgave
    

Zeven series voor het najaar
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 7 min

Met de kou voor de deur hoef je geen excuus meer te bedenken om urenlang binnen de leukste series van het moment te kijken. We zetten een paar toppers op een rij.

The Leftovers (sinds 4 okt)

Het eerste seizoen van The Leftovers verraste met zijn mysterie in mineurstemming. Opzet van de serie: twee procent van de wereldbevolking verdween van de ene op de andere dag. De 'overblijvers' moeten met die vreemde waarheid omgaan, en dat levert depressies, sektes en gekheid op. De serie wordt onder meer gemaakt door Damon Lindelof, die we nog kennen van Lost. Dat hij expert is in het opwerpen van meer vragen bij elk gegeven antwoord is bekend. The Leftovers gooit het gelukkig iets minder op het vage mysterie en meer op de vraag: wat nu?

Blindspot (sinds 21 sep)

De opzet van Blindspot is simpel maar pakkend. Midden op Times Square in New York wordt een naakte vrouw in een sporttas aangetroffen. Ze heeft geen idee wie ze is of waar ze vandaan komt, maar ze is van top tot teen ondergetatoeëerd. Onder meer de naam van een FBI-agent staat op haar rug. Al snel blijkt dat elke tattoo op haar lijf een hint in een FBI-zaak is. Zo begint de zoektocht naar zowel die zaken als de ware identiteit van de getatoeëerde Jane Doe.

Fargo (vanaf 12 okt)

Voordat het eerste seizoen van de serie Fargo op tv kwam, was er toch de vrees dat de serie niet zou kunnen tippen aan de gevierde Coen brothers-film uit 1996. Een ijzersterke Martin Freeman en Billy Bob Thornton maakten van het eerste seizoen direct een klassieker, en nu gaan we terug naar Minnesota voor seizoen twee. Dit keer speelt het verhaal zich af in 1979, weer in een klein plaatsje in Minnesota, en een stad in South-Dakota. We zien onder meer Ted Danson en Kirsten Dunst voorbij komen. Er wordt natuurlijk weer een vreemde misdaad onderzocht, daarnaast komt presidentskandidaat Ronald Reagan langs in het dorpje.

Limitless (sinds 22 sep)

Deze serie is het vervolg op de gelijknamige film uit 2011. Het principe van Limitless blijft daarom hetzelfde: man neemt pilletje dat zijn kennis en geestelijke mogelijkheden tot het uiterste rekt. Hij kan zich daarom steeds alles herinneren dat hij ooit gezien, gehoord en gelezen heeft. Hij is zo niet alleen de slimste persoon op aarde, maar weet door zijn krachten ook precies hoe ver hij lichamelijk kan gaan. Het nadeel van de pil is dat die na 12 uur is uitgewerkt, bovendien lopen gebruikers van de pil uiteraard gevaar. Hoofdrolspeler Jake McDorman krijgt zijn eerste pil van Bradley Cooper, die het hoofdpersonage in de film vertolkte. Jennifer Carpenter, bekend als de zus van Dexter uit de gelijknamige serie, neemt de vrouwelijke hoofdrol van politieagente op zich.

Green Light (sinds 13 sep)

Er zijn op tv talentenjachten voor zang, dans, tuinieren en taarten bakken, maar filmmaken ontbreekt in dat rijtje. Hoewel: tussen 2001 en 2005 zond HBO de docuserie Green Light uit, waarin Matt Damon en Ben Affleck beginnende filmmakers de kans geven een grote film te regisseren. Green Light is nu terug en geeft opnieuw een uniek kijkje achter de schermen bij het maken van een grote film.

Ash vs. Evil Dead (vanaf 31 okt)

Jaren tachtig horrorfilm The Evil Dead groeide uit tot een cultfenomeen met hoofdpersoon Ash Williams in het middelpunt. Ash had een kettingzaag in plaats van een hand en weerde daarmee de hordes ondoden en skeletten af die hem te lijf gingen. In 2015 is Ash terug in Ash vs. Evil Dead. Een paar jaar ouder en een paar kilo zwaarder maar nog altijd belaagd door het kwaad. De insteek van de serie mixt nog meer dan de originele films comedy met het horrorgenre. Acteur Bruce Campbell is weer van de partij om Ash te vertolken, en de eerste beelden zien er heerlijk camp uit.

Vinyl (vanaf jan 2016)

Als Martin Scorsese zijn naam ergens aan verbindt weet je dat je op moet letten. Vinyl is weer eens zo'n project, des te interessanter is het dat de HBO-serie over Mick Jagger als uitvoerend producent heeft. Veel is er over de serie nog niet bekend, duidelijk is wel dat de seks, drugs en criminaliteit naast de rockgitaren niet ontbreken. Tel daar de namen Scorsese en Jagger bij op, en de altijd hoge productiewaarde van HBO en je hebt een serie om je op te verheugen.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen, is vaste blogger bij Bright en is nu eindredacteur van Bright Ideas. Daarnaast is hij werkzaam voor NUtech. Houdt van alles met een batterij er in of stekker er aan.