Inhoudsopgave
    

Video vault: Oude foto’s komen tot leven
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 28 min.

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Oude foto’s, zeker als ze zwart-wit zijn, lijken soms een haast onwerkelijk wereldbeeld te geven, alsof het nooit zo is geweest. Russische kunstenaars projecteerden bewegende acteurs in oude foto’s, en zo komen ze plots tot leven. Bekijk ook zeker hoe ze gemaakt zijn, fascinerend.

Het zesde seizoen van Game of Thrones staat in de startblokken; op 24 april is het zover. In Westeros, waar het verhaal zich afspeelt, lijkt alles te draaien om macht en geweld. Maar uiteindelijk is het de rijkste familie die met de scepter zwaait, en daar gaat een verrassend complexe en boeiende economie achter schuil. Een college geldzaken uit de wereld van draken en zwaarden.

Astronoom Carl Sagan was niet alleen goed in zijn werk, hij kon zijn tomeloze fascinatie met sterren, planeten en het heelal ook prachtig onder woorden brengen. Dat deed hij in zijn serie Cosmos, onlangs nieuw leven ingeblazen door astronoom Neil DeGrasse Tyson. Bekend is ook zijn toespraak A Pale Blue Dot, over de nietige pracht van de aarde. Maar als Sagan zijn kijk op buitenaards leven uitlegt is dat net zo boeiend, zeker voorzien van prachtige animaties.

Het gros van de blockbuster-films staat bol van de special effects en scènes die voor 90 procent uit de computer komen. Dat ziet er meestal gelikt uit, maar het gaat niet altijd goed. Deze tien scènes uit recente films slaan een flater.

Later dit jaar verschijnt de game Hellblade voor pc en PlayStation 4. In de game zit een bijzonder realistisch ogend vrouwelijk personage, gespeeld door een actrice. Dat is op zichzelf niet nieuw; aan de hand van motion capturing krijgen digitale personages al jaren realistische bewegingen mee. Maar in dit geval gebeurt het volkomen live. De ontwikkelaars hebben een digitaal mens gemaakt, dat realistisch oogt en live precies doet wat de actrice doet.

Deze korte film vat op een prachtige manier het dromerige wereldbeeld van een peuter samen. Alle indrukken die na een woelige dag naar boven komen wanneer je vroeger eindelijk weer je dutje mocht doen, je kan het je bijna weer herinneren als je deze video bekijkt.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.