Inhoudsopgave
    

Video Vault: Planet Unknown en Hubble
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 34 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Planet Unknown is een korte sciencefiction animatiefilm over twee robotjes. Zij zoeken een planeet waarop leven mogelijk is. Dat blijkt nog niet zo’n kalme zoektocht als je misschien zou denken. In de korte film leef je mee met de robots, die wel iets weghebben van het bekende Pixar-robotje Wall-E. Erg mooi gemaakt.

In 1977 stuurde NASA twee Voyager-sondes naar de ruimte. Ze dragen gouden 12-inch platen bij zich waarop geluiden en afbeeldingen van de aarde staan, voor het geval ze door buitenaardse leven gevonden zouden worden. In Voyager, een korte film die 3D-animatie met stop-motion combineert, zie je hoe zo’n sonde terug op aarde landt. In een grauwe toekomst.

De korte film Dust werd in 2012 gefinancierd op Kickstarter, waar het ruim 100.000 dollar ophaalde dankzij meer dan duizend backers. Nu is de video online te bekijken voor iedereen. Dust is een mix van fantasy en scifi met inspiratie uit animé en horror. Het gaat over een man die buiten de maatschappij leeft en daar een belangrijk medicijn heeft gevonden. Dust is een rustige film in een dystopische wereld die met CGI tot leven is gewekt. De makers werkten in totaal negen jaar aan de short, maar het resultaat mag er zijn.

DIY-nerd Adam Savage (bekend van MythBusters) had weer eens een idee: een filmtheater dat vanuit de laadbak van een truck opgeblazen wordt. In deze video van bijna tien minuten zie je hoe de operatie vanuit Savage’s garage tot stand komt. Je zou bijna zin krijgen om te gaan kamperen met het eindresultaat. 

Is dit ’s werelds grootste dragrace? Volgens het Motor Trend Channel in elk geval wel. Deze fraaie video, die kwalitatief gezien niet onderdoet voor Top Gear, heeft schitterende auto’s, humor en een fraaie race. Welke van deze krachtpatsers zal er winnen?

In 1995 maakte de Hubble-ruimtetelescoop een iconische foto, waarop sterren en sterrenstelsels te zien zijn. De foto toont stelsels die al 12 miljard jaar oud zijn en die enorm ver van de aarde af staan. Vox maakte een mooi filmpje over de telescoop en hoe de foto tot stand kwam, maar laat je ook weer eens inzien hoe nietig we eigenlijk zijn als mensen in het heelal.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.