Inhoudsopgave
    

Playstation VR: wachten op het vuurwerk
Jan Meijroos
door Jan Meijroos
leestijd: 7 min

De PlayStation VR, vanaf 13 oktober te koop, kan VR-gaming eindelijk naar de massa brengen. Maar als Sony faalt, is dat slecht voor álle betrokken VR-partijen. Het is nog geen gelopen koers.

Virtual Reality komt langzaam maar zeker uit de mancaves naar de huiskamer. Toch blijft VR lastig te verkopen. Je moet een VR-headset op hebben om het fenomeen te snappen. Online trailers bekijken van VR-content is net zo onzinnig als een 4K-trailer bekijken op een gewone HD-tv. De voordelen en de ervaring gaan in beide gevallen volledig langs je heen. Met dit euvel kampen de drie bekendste aanbieders van VR op dit moment, maar toch heeft iedereen het erover. Want VR leeft.

Na eerdere releases van HTC Vive en Oculus Rift, is PlayStation VR de laatste van de drie, maar wel eentje waarvan waarschijnlijk de meeste exemplaren verkocht zullen worden. En dat terwijl de PSVR technisch het minst geavanceerd is. De Oculus Rift en de HTC Vive kennen beide een resolutie van 2160x1200 (1080x1200 per oog), tegen 1920x1080 (960x1080 per oog) van de PSVR. Het blikveld van Oculus en HTC is 110 graden, 10 graden meer dan die van de PSVR. Tenslotte is de PSVR hoofdzakelijk bedoeld als zittende (game)ervaring, terwijl de twee concurrenten beide zittend en staande ervaringen aanbieden, dankzij room scaling. VR zittend ervaren is al magisch, maar lopen door een virtuele ruimte is helemaal waanzinnig. En toch heeft PlayStation VR de meeste potentie om een verkoophit te worden. 

Waarom? Om te beginnen is de PSVR de goedkoopste. 399 euro tegenover 741 euro voor de Oculus Rift en 972 euro voor de HTC Vive. Daarnaast staan er momenteel meer dan 45 miljoen PlayStation 4-spelcomputers in huiskamers (en daar komen iedere week tienduizenden nieuwe bezitters bij). Al die PS4- bezitters zijn op papier potentiële PS VR-kopers. Wil je de HTC Vive of Oculus aanschaffen, dan zal je een stevige (lees: dure) pc nodig hebben. Oculus claimt dat je met een game-pc-tje van 500 euro VR-proof bent, maar vraag een beetje pc-gamer hiernaar en hij zal je in het gezicht uitlachen. 

Sony is overigens heel transparant in het beoogde koopgedrag van consumenten. "Mensen gaan geen PlayStation 4 aanschaffen voor de PlayStation VR, het zijn vooralsnog bestaande PlayStation-bezitters die onze headset in huis halen", zegt een medewerker van Sony PlayStation Benelux. 

Comfortabele Plug & Play 

Een ander belangrijke plus voor PSVR is plug & play. Het koste ons 8 minuten en 25 seconden om de PSVR uit te pakken én aan te sluiten. Er komt een extra processorkastje bij waar de HDMI-kabel van de PlayStation 4 in gaat (die normaliter in de tv zit), en uit datzelfde kastje komt een tweede HDMI-kabel die naar de tv-gaat. Het kastje sluit je aan op de PS4 met een USB-kabel, en met een stroomkabel in het stopcontact. De PS VR headset sluit je aan op het zwarte kastje en klaar ben je. Geen besturingssoftware installeren, het werkt meteen. Daarnaast is de PSVR van de drie verreweg de meest comfortabele. In plaats van dat de VR-headset als een skibril op je hoofd gedrukt wordt, hangt de headset als het ware voor je ogen. Ook met een bril op blijft de PSVR prima zitten. En design-wise mag de PSVR er met zijn witte finishing en blauwe lampjes tenslotte ook zijn. Laat dat maar aan de Japanners over.

De PSVR kent overigens wel een addertje onder het gras: je hebt een (losse) PlayStation-camera nodig, mocht je die nog niet hebben. Deze kost 59,99 euro. Zonder camera die de headset trackt, begin je niks. Daarnaast, maar dat is niet verplicht, zijn sommige PSVR-games het leukste om te spelen met Move-controllers. In London Heist (als onderdeel van VR Worlds) dien je het magazijn van een pistool bij te vullen tijdens een woeste achtervolging. Dat speelt 100x lekkerder met twee Move-controllers dan met een gewone PlayStation 4 controller. Heb je de 'Moves' nog liggen uit de tijd van de PlayStation 3 dan kun je deze draadloze controllers in een bundel van twee kopen voor 8 tientjes. Zo kost de PSVR bij elkaar toch nog 540 euro. Nog steeds flink goedkoper dan de concurrentie, maar toch. 

Maar waar is de killer app? 

Wat een veel groter probleem is voor PSVR, (en nóg meer voor HTC en Oculus) is het ontbreken van de killer app: die titel die iedereen moet én zal spelen. Die game waarvoor je speciaal een VR in huis haalt. Sony Benelux zegt hierover: 'PSVR is op zichzelf de killer app. Zet mensen die nog nooit VR hebben ervaren een PSVR op en ze vallen in sommige gevallen letterlijk van hun stoel van verbazing. De ervaring is zó anders, zó nieuw, dat is een sensatie op zichzelf'.

Mooie woorden, maar daar heeft de early adaptor, de PlayStation-fan van het eerste uur, weinig boodschap aan. Er zitten zeker een paar leuke en fraaie titels bij het PSVR-gameaanbod, maar er mist een universeel aansprekende game. Een titel die volksstammen verenigt, waar iedereen het over heeft. Het gegeven dat grote softwarereuzen als Electronic Arts, Activision en Square Enix zich vooralsnog beperken tot een enkel VR-leveltje binnen een bestaande, traditionele game, zoals bijvoorbeeld Call of Duty of Star Wars: Battlefront, geeft ook te denken. Zij kijken voorlopig de virtuele kat nog even uit de boom. De push moet dus hoofdzakelijk van Sony zelf komen. Het bedrijf kan als geen ander games in de markt zetten en de juiste partners erbij zoeken. Maar dan moet er in 2017 wel meer en betere VR-content verschijnen.

Playstation VR beste keuze, voorlopig

Is de PSVR aan te raden? Dat hangt ervan af. Voor mensen die hongerig zijn naar VR én al een PlayStation 4 hebben, is Sony's creatie de beste keuze. De Playstation VR is relatief betaalbaar, is zeer eenvoudig te installeren, neemt weinig ruimte in, en het is leuk en toegankelijk voor het hele gezin. Voor mensen die volledige spelervaringen verwachten die zich kunnen meten met traditionele videogames, is het verstandig nog even het geld in de knip te houden en te zien wat 2017 brengt.

"En VR voor de mobiel dan?" hoor ik je denken. "Dat wordt toch al massaal omarmd?" Tot op zekere hoogte wel ja. Iedereen heeft inmiddels een Google Cardboard op zijn neus gehad, maar bij heel veel mensen ligt dat ding alweer in een la stof te happen. Vergelijk VR op een telefoon als het kijken van een film of gamen op je mobiel: leuk voor eventjes tussendoor, maar niet te vergelijken met the real thing. Het echte vuurwerk moet van de grote jongens komen, met Sony en zijn PlayStation VR voorop. Maar dan moeten die killer VR-games niet te lang op zich blijven wachten.

Tot slot, onze drie favoriete PlayStation VR-titels bij de lancering:

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR Worlds is een verzameling mini-games en ervaringen, en een prima startpunt voor de beginnende VR-gebruiker. VR Worlds laat goed zien wat er allemaal mogelijk is met VR, en is een gegarandeerde hit op feesten en partijen. Alleen het criminele avontuur van The London Heist zal op menigeen een diepe indruk achterlaten. 

RIGS: Mechanized Combat League

Voor de fanatieke gamers komt RIGS het dichts in de buurt van een traditionele spelervaring, alleen dan in VR. Let op, het is een titel die je met meerdere mensen moet spelen, en een combinatie van een schiet- en sportgame: spelers nemen plaats in een mechsuit en scoren punten wanneer ze door een ring springen. Je kunt echter pas scoren als je volledig bent opgeladen en dat doe je door power-ups te pakken en spelers van het andere team uit te schakelen. Snel, mooi en spectaculair.

Batman VR

Deze titel kost 19,99 euro en duurt maar een krappe anderhalf uur, maar wat is dit waanzinnig cool. Nooit eerder kwam je zo dicht bij de beleving van hoe het is om de iconische superheld te zijn. Iedereen die Batman VR op heeft gehad, gaat gegarandeerd voor de bijl. Twee tientjes is prijzig maar de ervaring is erg gaaf. Een must-have voor iedereen die ook maar iets met de beroemde vleermuisman heeft.

Auteur

Jan Meijroos (@janmeijroos) is een van de meest ervaren game-journalisten van Nederland. Hij schrijft onder meer voor Power Unlimited, Metro en Bright.nl.