Inhoudsopgave
    

Mijn vriend is verslaafd aan League of Legends
Jeannette Koenis
door Jeannette Koenis
leestijd: 9 min

Zaterdagmiddag, de JT-bioscoop in Eindhoven zit bomvol. Niet voor James Bond, maar voor het WK van League of Legends. Jeannette Koenis is er ook, als fan van de game. Haar vriend is zelfs compleet LoL-verslaafd. Wat maakt de game zo verslavend? En is een milde game-verslaving nou zo erg?

League of Legends, of LoL, heeft meer dan 67 miljoen spelers per maand en telt er dagelijks 7,5 miljoen. Het populaire spel uit 2009 is een combinatie van real-time strategy en role playing game. LoL lijkt een beetje op 'capture the flag': het is de bedoeling om de basis, de Nexus, van de tegenstander te verwoesten. Je speelt 5-tegen-5 en in totaal kun je kiezen uit 127 verschillende champions. Elk van deze personages heeft verschillende eigenschappen. LoL heeft vaak nieuwe updates en champions. Zo is het spel altijd vernieuwend. En het belangrijkste: LoL is gratis.

Belangrijk om te weten is dat League of Legends ook een rankingsysteem heeft. Binnen LoL zijn er zeven rankings: van Bronze tot Challenger. Per ranking ga je van vijf (V) naar één (I). Door dit systeem kun je spelen tegen mensen van hetzelfde niveau. Daarnaast kun je natuurlijk aantonen hoe goed je bent. League of Legends heeft overigens drie verschillende game-modes. De normale modus, Classic, is de meest bekende. Daarnaast heeft LoL ARAM en Dominion. ARAM staat voor All Random All Mid en duurt maar 20 minuten. (Dat speel ik af en toe, ik ben te slecht om een normale game te doen.) Een standaard game duurt ongeveer 40 minuten. 

Door de korte speeltijd valt League of Legends onder de 'games of emergence'. Net als games als Angry Birds, Farmville of The Sims. Deze games zijn gebaseerd op regels en hebben hierdoor de mogelijkheid tot een korte speeltijd. Hierdoor hebben deze games een hoger verslavingsgehalte. Je bent bijvoorbeeld eerder geneigd om nog een level te spelen. Tegenover de 'games of emergence' staan overigens de 'games of progression'. Deze games hebben een gestructureerd verhaal. De echte die-hard games vallen hier onder, zoals Assassin’s Creed en Grand Theft Auto.

De finale van het WK League of Legends is een mega-event geworden.

Mijn vriend is LoL-verslaafd

Afgelopen maanden kan ik met zekerheid zeggen dat mijn vriend elke dag meerdere games heeft gespeeld. En met meerdere games bedoel ik dat zijn hele dag uit League of Legends bestaat. Het is eigenlijk het enige wat hem bezig houdt. Wanneer hij zelf niet speelt, dan kijkt hij hoe anderen het doen.

Op dit moment is hij Gold IV. Om in een hogere rank te komen dan moet hij natuurlijk veel spelen. Heel veel. Het gezegde luidt niet voor niets oefening baart kunst. Dat zorgt ook voor frustraties. Je speelt met andere mensen en die zijn niet altijd even goed. Ondanks de rankings. Ik hoor hem vaak vloeken achter de computer. Ik vind het wel grappig, maar ook beangstigend. Telkens blijft hij doorgaan. Ergens snap ik het ook wel. Ik ben ook een keer vijf uur van mijn dag kwijtgeraakt met het spelen van LoL. Ik wilde toen zo graag één game winnen, maar het lukte telkens niet. 

Als je op Google zoekt naar ‘LoL addiction’ krijg je 14 miljoen hits. Honderdduizenden mensen zijn bezorgd over zichzelf, of over andere gamers. Er zijn websites die speciaal gewijd zijn aan LoL-verslavingen. Of websites waar je kunt checken hoe verslaafd je bent. Reddit en zelfs het forum van de officiële website van League of Legends staat er vol mee. Tal van media hebben verhalen van ex-verslaafden gepubliceerd, zoals deze bij The Next Web en The Washington Post.

Een volle bioscoopzaal in Eindhoven kijkt ademloos naar de WK League of Legends. Jeannette Koenis
Een volle bioscoopzaal in Eindhoven kijkt ademloos naar de WK League of Legends.

Maar wat zeggen ze er zelf over?

Mijn vriend verklaart zijn verslaving uit de wil om beter te willen worden. Daar moet je nu eenmaal veel voor spelen. League of Legends is een uitdagend spel. Elke game is anders, omdat je nooit weet wat de tegenstander van plan is. In combinatie met de korte speeltijd zorgt deze onzekerheid voor een grotere neiging om nog een game te doen. Je krijgt meer ervaring en een groter creatief en strategisch vermogen. Net als een betere hand-oog coördinatie. Ja, gamen heeft ook zijn voordelen. Als laatste is gamen natuurlijk een ontsnapping uit de realiteit.

Maar wat is er dan zo interessant aan het kijken van deze games? Ten eerste is het interessant omdat je er van kan leren. Als je kijkt naar de pro’s, weet je wat voor strategieën zij gebruiken. En deze strategieën kun je dan zelf uitproberen. Mijn vriend gaf daarnaast aan dat het leuk is om te kijken naar mensen die beter zijn dan jij. Tegelijkertijd word je dan ook uitgedaagd om zelf beter te worden. En ga je weer meer gamen. Daarnaast hangt het natuurlijk allemaal af van je eigen interesses. Ik kijk bijvoorbeeld liever naar League of Legends, dan naar voetbal. Maar na een paar games begint LoL mij ook te vervelen.

Als laatste verveelt mijn vriend zich gewoon. Zijn vakken zijn nog niet begonnen en sinds kort heeft hij een contract gekregen voor een bijbaantje. Voor één dag in de week. Wat zou jij doen als je niets te doen hebt? Voor twee, drie maanden lang? Misschien niet gamen, maar wel films of favoriete series kijken. Bingewatching is ook urenlang achter elkaar kijken. Soms vergeet je dan ook te eten of op tijd te gaan slapen.

Wanneer is het verslaving?

Veel gamen om beter te worden is niet per se een verslaving. Maar wat is dan wel een verslaving? Simpel gezegd betekent dit dat je niet zonder gamen kunt. Het is zo erg dat je gezondheid, werk of school en sociaal leven er onder lijden. Als gameverslaafde vergeet je belangrijke afspraken en skip je maaltijden. Vrienden die langskomen interesseren je niet. Slapen doe je ook niet. Het enige wat je wilt doen is gamen. 

Er zijn veel artikelen te vinden over gameverslaving. Ook wetenschappelijke artikelen. Maar weinig van deze artikelen komen met hard bewijs. Gameverslaving is eigenlijk een mediahype geworden. Als je veel gamet, ben je meteen verslaafd. Bovendien wordt gamen vaak (ten onrechte) beschouwd als iets negatiefs. Gamen heeft een bepaald stereotype gekregen: het is iets voor (ongezonde) nerds in hun man cave. Daar komt bij dat veel mensen niet weten wat gamen precies inhoudt en wat het doet. Zoals bezorgde ouders.

Wetenschapper Richard Wood heeft er een goed artikel over geschreven. Hij vindt dat een zogenaamde gameverslaving met iets anders te maken heeft. Vaak is er een onderliggende gedachte of probleem. Als voorbeeld geeft hij een tiener die vaak gepest wordt. Hierdoor wil of durft hij niet meer naar buiten. In plaats daarvan gaat hij vaak gamen, als ontsnapping uit de realiteit. Maar als het initiële probleem wordt aangepakt, dan zal deze jongen anders omgaan met gamen en weer zijn normale leven oppakken. 

Ik heb het idee dat gameverslaafden met wat hulp beter, makkelijker en sneller kunnen afkicken dan andere verslaafden. Drugs of alcohol zit echt in het lichaam. Het lichaam kan op een gegeven moment niet meer zonder. Je krijgt afkickverschijnselen. Gameverslaafden hebben dit niet. Een gokverslaafde heeft dit natuurlijk ook niet. Maar gamen is niet gebaseerd op geld of de spanning van het plaatsen van weddenschappen. Grotere bedragen worden veel spannender dan kleine bedragen. Bij gamen is hier geen verschil tussen. Gamen is daarentegen wel te vergelijken met het uitzonderlijk veel kijken van films of series, waar geen taboe op rust.

Er moet simpelweg nog meer en beter onderzoek naar worden gedaan. Gameverslaving wordt overigens niet, of nog niet, erkend door de World Health Organisation. 

Fabian 'Febiven' Diepstraten, absolute wereldtop in League of Legends. Red Bull
Fabian 'Febiven' Diepstraten, absolute wereldtop in League of Legends.

Wat zeggen de pro-spelers hier eigenlijk over?

De League of Legends-scene is groot. Bij het WK streden 16 teams uit verschillende landen om de hoofdprijs van 1 miljoen dollar. In totaal keken ongeveer 27 miljoen mensen naar het event. JT Eindhoven had zelfs twee zalen beschikbaar gesteld om de finale op 31 oktober te kunnen bekijken. Overigens heeft Eindhoven sinds kort ook een eigen eSports-studentenvereniging Zephyr (eSports is de term voor competitief spelen van games). Er zijn volgens betrokkenen al veel aanmeldingen, ook van vrouwen. 

Eindhoven is niet de enige stad waar de finale werd getoond voor een groot publiek. Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam en Groningen hadden ook volle zalen. Ik ben zelf ook even langsgeweest en het is een best bijzondere ervaring. Al die mensen juichen wanneer iemand een kill maakt. Het lijkt op een gewone sportwedstrijd.

Ook een Nederlander deed mee aan het WK. Fabian 'Febiven' Diepstraten is één van de beste mid-laners ter wereld. Hij speelt bij Fnatic en samen zijn zij derde en vierde geworden op het WK. Fabian is nog maar 19 jaar en hij heeft op zijn zestiende zijn ouders weten te overtuigen om te stoppen met school. In een interview zegt zijn vader, Pieter van Diepstraten, dat hij in het begin wat vraagtekens had. Toen Fabian met een telefoontje naar hem toe kwam voor een contract, wist hij even niet wat hem overkwam. Maar al snel merkte Pieter dat dit een grote kans voor zijn zoon was. "School kun je altijd nog afmaken en kansen moet je pakken." In een interview met RedBull laat Fabian het huis van Fnatic zien in Berlijn. Samen met 6 anderen woont en 'werkt' hij hier. Om 10 uur 's ochtends begint de dag en een paar zijn al aan het gamen. Net als topsporters hebben de jongens van Fnatic een coach en een schema.

Een kijkje achter de schermen bij een professioneel LoL-team.

Wat weten we nu?

Ten eerste is mijn vriend niet dusdanig verslaafd aan League of Legends dat zijn gezondheid, sociaal leven, werk en school er onder lijden. Als hij bijvoorbeeld moet leren voor tentamens, verwijdert hij het programma van zijn computer. Misschien wel net te laat, maar dat doet er niet toe.

Ten tweede is gamen nog altijd een taboe. Vooral omdat mensen niet helemaal weten wat gamen precies inhoudt. Daarnaast wordt gamen vaak gelinkt aan een bepaald stereotype, wat deels een verouderd beeld is.

Ten derde is het belangrijk om tijd goed in te delen en belangrijke dingen in het leven niet te vergeten. Soms wil je even ontsnappen uit de realiteit, maar er komt een moment dat je jouw problemen onder ogen moet komen.

Als laatste heeft gamen ook pluspunten. Met League of Legends leer je bijvoorbeeld strategisch te spelen. Verbeter je je hand-oogcoördinatie. Je leert ook andere mensen kennen en je werkt aan je Engels. LoL biedt de mogelijkheid tot het maken van contact en vrienden. Dat kan nu dus ook in het echte leven, met de opkomst van de 'eSports'-studentenverenigingen. Komt het allemaal toch weer goed.

Auteur

Jeannette Koenis is stagiaire bij Bright