Inhoudsopgave
    

Project KOVR: designjas blokkeert alle signalen
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 6 min

Kunstenaars Marcha Schagen en Leon Baauw hebben de opvallende en bijzondere jas KOVR ontwikkeld, die geen mobiele straling doorlaat. Zo ben je offline als je dat wilt. Maar waarom eigenlijk?

De jas van Project KOVR ziet er met zijn metallic voorkomen, grote capuchon en lange, unisex design erg futuristisch uit. Toch gaat het hier juist om een jas die bestand is tegen veel van de vooruitstrevende dingen die ons steeds modernere leven ons biedt. KOVR is een draagbare Faraday-kooi; pasjes, sleutels en smartphones in de jas zijn niet te traceren en hebben geen enkel bereik.

KOVR toonde zijn jas onder meer al tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en is op 5 en 6 november ook tijdens Bright Day te zien. Voor de productie van de jas halen Schagen en Baauw via Kickstarter investeringen op.

Wij spraken in aanloop naar Bright Day met Leon Baauw over de totstandkoming van Project KOVR.

Wat was de aanleiding om KOVR op te richten?

“We zijn eigenlijk vanuit een groter thema gekomen, vanuit de privacy”, legt Baauw uit. “In eerste instantie hebben we een heel open onderzoek gehouden met de vraag ‘wat hebben we dagelijks voor systemen om ons heen?’ en dat hebben we teruggebracht tot de vraag ‘wat hebben we dagelijks op zak?’.

Gadgets in het zwarte vak hebben gewoon signaal.
Gadgets in het zwarte vak hebben gewoon signaal.

"Nog steeds een groot thema, dus dat wilden we nog behapbaarder maken. Dus zijn we gaan kijken wat voor gevoelige data je als gemiddeld individu op zak hebt. En dat heeft geresulteerd in een 'draagbare tegenbeweging' zoals we dat zelf noemen. Toen zijn we op zoek gegaan naar stoffen waar metalen in zitten, omdat we vanuit het Faraday-pincipe zijn gaan werken."

"Die metaalhoudende stoffen zorgen ervoor dat die straling waar je dagelijks doorheen loopt, niet meer bij jouw communicatiemiddelen kan komen. Dus je blokkeert alle in- en uitgaande signalen waardoor wat van zulke signalen afhankelijk is niet meer werkt zolang ze in de jas zitten."

"Maar we vinden het tegelijkertijd ook belangrijk om wel beschikbaar te kunnen blijven als je dat wil. Daarom zitten er zwarte vakken op de jas die straling niet blokkeren en signalen gewoon doorlaten. Ook dat is een belangrijk aspect van de jas, dat je zelf als individu het heft in eigen hand kan nemen."

Waarom is het zo belangrijk om je tegenwoordig op deze manier te beschermen?

"We willen daar niet direct te zwartgallig over zijn, maar het is eigenlijk gek dat we daar zo onbeschermd in rondlopen, in die nieuwe onzichtbare wereld van signalen", vertelt Baauw.

Een loose pouch voor sleutels, pasjes en telefoon is als binnenzak vast te klikken.
Een loose pouch voor sleutels, pasjes en telefoon is als binnenzak vast te klikken.

"We leggen het zelf uit aan de hand van de biosfeer: het deel van de aarde waar we leven maar ons beschermen tegen invloeden als kou of warmte met kleding. Dat is heel normaal, daar denkt niemand meer over na. Maar we hebben nu een hele informatiesfeer gecreëerd met een wirwar aan netwerken en zendmasten. Daar lopen we onbeschermd in rond terwijl we heel veel gevoelige informatie op zak hebben, terwijl we niet bewust zijn en ons daarom ook niet beschermen tegen de eventuele gevolgen daarvan."

"We willen ook niet geassocieerd worden met een hele paranoïde instelling. We proberen op een hele praktische manier een vorm van bescherming te bieden waarvan we hopen dat die alledaags gaat worden."

Hoe zijn jullie op het ontwerp van de jas uitgekomen?

"We wilden iets dat het lijf zou bedekken, dus dan kom je al vrij makkelijk bij een jas. In dit geval een lang model omdat je dan alles tot over de broekzakken kan bedekken. Maar we vinden het ook erg belangrijk dat de jas unisex is, draagbaar en er ook nog eens tof uitziet. Een object dat gewoon in deze tijd gebruikt kan worden."

Hoe werkt het blokkeren van signalen en hoe hebben jullie dat getest?

"We maken gebruik van een polyester met koper en nikkel erin. Dat klinkt misschien heel zwaar maar die stof is ondanks het metaal dat erin verwerkt is nog gewoon te bewerken. De paar procent koper en nikkel die in de lagen van de jas zitten, zorgen ervoor dat dat alle signalen in het spectrum van de meestgebruikte communicatiemiddelen zoals wifi, rfid en mobiele netwerken voor 100 procent worden tegengehouden."

Het materiaal bestaat uit meerdere lagen metaalhoudende stof.
Het materiaal bestaat uit meerdere lagen metaalhoudende stof.

"Bij het bedrijf Telefication in Zevenaar hebben we onze jas kunnen testen. Dat bedrijf test en certificeert producten als routers, om te zien of die geen signalen lekken buiten de frequentie waar ze voor bedoeld zijn. Die tests hebben we ook op onze jas uitgevoerd en hij biedt 100% blokkering van zowel rfid als mobiele netwerken en wifi."

Jullie hebben ook een prototype van een tas gemaakt, waarom hebben jullie de jast eerst doorontwikkeld?

"In eerste instantie waren de jas en de tas een kunstproject, maar begin dit jaar zijn we aangemoedigd om er mee door te gaan. Met dat project wilden we een discussie teweeg brengen en dat lukte zo goed dat we vanuit dat enthousiasme zijn gaan doorontwikkelen. Daarom zijn we nu de jas aan het crowdfunden, die door het atelier van Els Roseboom is uitgewerkt."

"De tas is op dit moment nog te complex om op grotere schaal te maken. Maar mochten we de crowdfunding halen en daardoor wat financiële ademruimte krijgen, willen we zeker ook met de tas door. Van de jas hebben we inmiddels een model dat helemaal klaar is voor productie."

Zien jullie nog andere toepassingen voor deze technologie?

"We hebben ontzettend veel ideeën maar we willen het heel erg stap voor stap doen. We hebben tot nu toe alles zelf gefinancierd en alles in eigen hand gehouden en onze crowdfunding is een manier voor consumenten, bedrijven en instanties om te laten zien dat ze geloven in een kleine oplage van de jas. Die crowdfunding willen we eerst afronden voordat we gaan kijken naar vervolgstappen."

Het eerste exemplaar van jullie jas is tijdens de Dutch Design Week tijdens een veiling gekocht door Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs (Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur). Hoe vind je dat?

"Dat vinden we heel tof! En ze heeft al gezegd dat ze de jas wil gaan dragen naar conferenties over privacy. Dus ik denk dat we in haar een hele mooie ambassadeur hebben gevonden."

De tas van KOVR wordt mogelijk later nog doorontwikkeld.
De tas van KOVR wordt mogelijk later nog doorontwikkeld.

Project KOVR is nog tot 12 november op Kickstarter te steunen. Voor 50 euro krijg je al een portemonnee van het blokkerende materiaal, een blokkerende telefoonhoes kost 150 euro en de jas is vooruit te bestellen voor 475 euro.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.