Inhoudsopgave
    

Video vault: Nostalgist en Hyper-reality
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 23 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

The Nostalgist is een korte sciencefiction-film, waarin niets in de futuristische stad Vanille is wat het lijkt. Het ogenschijnlijk paradijselijke leven van een vader en zijn zoon valt aan diggelen als het zogeheten ImmerSyst-apparaat van de vader ermee ophoudt. De film is gebaseerd op Robopocalypse, een boek van Daniel H. Wilson. In 2012 was er nog sprake van dat Steven Spielberg het verhaal zou gaan verfilmen, maar dat project lijkt stil te liggen. Deze short toont echter aan dat het een zeer interessante speelfilm kan opleveren.

In de korte film Hyper-Reality wordt een toekomstbeeld geschetst waarin digitale media en de fysieke wereld zijn samengesmolten tot een 'hyper realiteit'. De short werd gemaakt door de Londense ontwerper Keiichi Matsuda en toont de extremen van augmented reality. Je kijkt mee vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon, die niet alleen de echte wereld ziet, maar ook holografische beelden, zoals advertenties, notificaties, lijstjes en meer. Nooit meer rust.

Wie een grote broer heeft, is in het leven altijd Speler 2, volgens deze aandoenlijke en fraai gemaakte korte film. “Als je als tweede geboren wordt, kom je in andermans wereld”, zo luidt de openingszin van Player Two. In de short zie je hoe het leven van het jongere broertje zich verhoudt tot dat van een oudere broer, met games als de spil. Letterlijk en figuurlijk is het jongere broertje speler twee; een verrassend emotionele film. Hier bekijk je de making of van deze video.

Kunst in een museum mag je meestal niet aanraken, maar Andrew Myers’ creaties móéten gevoeld worden. In dit geweldige filmpje zie je hoe Myers kunst maakt voor blinden en slechtzienden. Hij maakt 3D-schilderijen door portretten te maken met spijkers. Door de ene verder in het hout te slaan dan de andere, creëert hij hoogte en diepte, zodat ook blinden en slechtzienden een beeld kan geven. De koppen van de spijkers worden geschilderd zodat het ook daadwerkelijk een portretschilderij oplevert. In deze video zie je hoe een blinde op zijn portret van Myers reageert.

Waarom wordt het beeld op YouTube toch altijd zo vaag als er confetti of sneeuw bij komt? Dat probeert Tom Scott je uit te leggen in dit filmpje en dat doet hij goed. Met niet te veel technische taal, maar met simpele uitleg en duidelijke beelden. Waar het op neer komt is dat 'video niet meer is wat het geweest is', maar kijk vooral zelf.

Deze korte documentaire, getiteld 'Edouard Martinet | Insectophile' gaat over een Franse kunstenaar die beesten namaakt met oude onderdelen van machines. In zijn werkplaats sleutelt hij aan de onderdelen totdat ze samen een wezen vormen. Martinet gebruikt schroeven om alles vast te zetten, volgens hem oogt dat levendiger dan lassen. Om de beelden te maken is flink wat geduld en speurwerk nodig, zo toont deze video.

De Zwitserse meesterfotograaf Thomas Leuthard geeft in deze video’s een aantal tips voor beginnende (Instagram-)fotografen. Met duidelijk voorbeelden toont hij je de beste 'ninja tips' om de beste plaatjes te schieten, gewoon bij jou in de stad. In het filmpje laat hij de voorbeelden zien op de straten van Salzburg. Bijvoorbeeld hoe je goede foto’s met schaduw kunt nemen en dat je niet bang moet zijn voor mensen. Zet vreemden op de foto, geef ze je kaartje en hup, weer een volger erbij.

Als je deze maand één game speelt, laat het dan Overwatch zijn.  Deze nieuwe game van Blizzard draait om een aantal helden die als een soort Avengers bij elkaar komen om de wereld te redden. Om de multiplayergame te promoten heeft Blizzard een viertal korte films online gezet die ingaan op enkele van de helden. Hier bekijk je de eerste van de vier, hier vind je de rest van de bijna Pixar-waardige shorts.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.