Inhoudsopgave
    

Trendy Techies
Mei Ling Tan
door Mei Ling Tan
leestijd: 7 min

De dresscode van de internationale tech-community, vorige week in beeld gebracht op The Next Web-conferentie in Amsterdam.

Door Mei Ling Tan van House of Einstein.

Aleksandar Papez (21)

Woonplaats: Zürich, Zwitserland

Werk: UX Designer bij Tracktics GmbH  

"Met mijn site hive.guru probeer ik mensen meer na te laten denken over lokale producten. Je kunt er honing kopen van een imker in jouw buurt. De imker brengt zelf je potje honing bij je langs. Het is slechts een experiment. Uiteindelijk hoop ik dat ik meer producten kan aansluiten en dat ouders met hun kinderen gaan praten over producten en waar ze vandaan komen. Ik heb de site helemaal zelf ontwikkeld. Maar omdat ik een front-ender ben gaat alles achter de site nu dus nog handmatig. Ach, je moet ergens starten. 

Stijl is belangrijk voor me. Net als in mijn ontwerpen houd ik van simpel en tijdloos. Ik heb bepaalde regels. Alles moet effen zijn, in één kleur. De enige prints die ik draag zijn stippen en lijnen. De laatste maand zit ik opeens in een ton-sur-ton fase. Ik draag alles in dezelfde kleur. De broek en dit jasje horen niet bij elkaar, ik kocht ze in verschillende winkels."

Frank Tentle (52)

Woonplaats: Keulen, Duitsland

Werk: Digital Consultant bij Menschortweb

"Business, art & soul, daarvoor kom ik naar TNW. Ik houd van Amsterdam. Duitsland is saai. Hier is het cooler, de mensen zijn slimmer. In Duitsland wordt de nadruk gelegd op technologie, hier op de mensen die de technologie gaan gebruiken. Een typisch Duits bedrijf als Rocket Internet is voor mij het ultieme voorbeeld hoe technologie wordt misbruikt. Copycats met kortetermijn-winsten in plaats van producten die ertoe doen. 

Zelf werk ik aan een project van de EU voor musea en creatieve hubs. We willen location-based technologie inzetten zodat mensen meer verbinding krijgen met de locatie. We creëren ‘smart places’ waarbij apps als Snapchat of Instagram en augmented reality worden ingezet. Het project moet in 2017 uitgerold worden. Met de technologie komt het wel goed, mensen en content is de uitdaging. 

Qua kleding kun je mij uittekenen in een zwarte outfit met hoed. Ik ben fan van hoeden en ben altijd op zoek naar ambachtelijke hoedenmakers. Deze hoed is van Fiona Bennet uit Berlijn. Ze ontwierp hem speciaal voor Brad Pitt."

Naam: Eddy Zoëy (49)

Werk: Ondernemer bij tappum.com

"Mensen kennen me als presentator, maar eigenlijk ben ik altijd daarnaast ook ondernemer geweest. Mijn eerste bedrijf was Hitbox, daarna heb ik vele bedrijven gehad in de showbizz en theaterwereld. Momenteel werk ik aan Tappum, een app en community voor vloggers. Het is mijn eigen idee: ik wilde graag vloggen maar het produceren en uploaden kostte me te veel tijd. Tappum lost dit probleem op. We zijn in april live gegaan en hebben binnen een maand 1 miljoen views en 8000 actieve vloggers. Het ging als vanzelf: grote YouTube vloggers deden shoutouts over Tappum en daardoor installeerden hun viewers de app. Nu zijn we klaar voor de volgende stap en nieuwe funding.

Ik pas mijn kleding aan op de gelegenheid. Ik ben bij TNW om potentiële investeerders te ontmoeten dus daarom heb ik gekozen voor een jasje. Een pak draag ik graag, maar dat vind ik nu niet geschikt. Tappum is een jongerenplatform, dus dan passen sneakers en een t-shirtje beter."

Sietze Rademaker (38)

Woonplaats: Amsterdam

Werk: Business Developer bij VICE 

"Merken begrijpen steeds beter dat content belangrijker is dan standaard advertising. We zijn onlangs begonnen met een lokale tak van VICE Sports. Het gaat bij ons niet over sport en resultaten, maar over de cultuur er omheen. Mijn favoriete nieuwe format is bijvoorbeeld ‘Athletes calling their mum’.

Bij VICE draagt iedereen waar die zin in heeft. Je ziet er van alles: van afgetrapte sneakers tot nette broques. Er loopt zelfs nog een aantal oude skaters rond. Een pak zie ik meer als gelegenheidskleding: voor een chique event en dan alleen als het verplicht is. Het stereotype colbert met overhemd is niets voor mij, ik trek liever mijn eigen plan. Ik shop eigenlijk altijd in stenen winkels, weinig online. Veel in de 9 straatjes in Amsterdam, bij concept stores en vooruitstrevende boetieks. Die jongens vertellen me wat upcoming is. Online koop ik alleen artikelen waar ik specifiek naar op zoek ben. Dan heb ik iets ergens gezien of gehoord en ga ik naar de betreffende website."

Renato Mussa (26)

Woonplaats: Amsterdam

Werk: Developer bij Travelbird

"Ik ben bij TNW om de laatste tech-trends te ontdekken. Waar gaat het naartoe en wat kunnen we verwachten de komende jaren? Ik kom uit Portugal en werk hier in Amsterdam bij Travelbird. Ik ben programmeur en werk aan de Android-app. Momenteel zijn we hard bezig om ervoor te zorgen dat al je reisdetails in de app zitten. De tech-community in Portugal was niet zo interessant toen ik daar nog woonde. Nu is die wel in ontwikkeling, vooral in Lissabon en Braga. Ik zou wel een eigen start-up willen starten, maar ik heb geen haast. Mijn passie is muziek dus het zou het mooist zijn om daar iets mee te doen. 

Ik draag wat ik wil, dresscodes ken ik niet. Binnen Travelbird lopen mensen in hoodie met slippers, maar net zo goed in pak. Het maakt niets uit, iedereen doet wat hij zelf prettig vindt. Mijn favoriete webshop is I Love Ugly, uit Nieuw Zeeland. In Amsterdam kom ik graag bij Baskéts."

Dawn Hung (34)

Woonplaats: Hong Kong, China

Werk: Freelance journalist bij Ming Pao Daily

"In China ligt de nadruk op product design, hier op service design. Hier bij TNW ontdek je nieuwe concepten, apps en digitale services. Op een beurs in Hong Kong ontdek je nieuwe producten. Ik werk als correspondent voor Ming Pao Daily, een krant in Hong Kong. Mijn artikelen gaan over mode en design. Ik schrijf over Nederlandse ontwerpers, maar ook over de meubelbeurs in Milaan. 

Mode is belangrijk voor me. Ik draag veel dingen van de Japanse online stores als Muji en Uniqlo. Maar ook Europese designers als Hermés, YSL by Stefano Pilati en Margiela by Martin Margiela, Hussein Chalayan. Ik reis veel voor mijn werk dus ik shop overal, van Milaan tot Parijs. Mijn schoenen zijn van Nike."

Steven Witteveen (52)

Woonplaats: Amsterdam 

Werk: FashionUnited eBusiness

"Ik ga naar TNW om de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van e-fashion te ontdekken. Ik geloof dat de offline fashion-markt altijd belangrijk zal blijven. Maar dan moeten de traditionele bedrijven wel mee en digitaliseren. Er is nog een boel te halen. Zo is er momenteel geen centraal platform voor productinformatie. Dat zorgt voor veel inefficiëntie. Verticaal georganiseerde bedrijven zoals Zara en Topshop hebben hierdoor veel markt gepakt. Mijn missie is om alle data van wholesale en retail samen te laten komen, zodat de fashionindustrie kan optimaliseren. Ik werk nu al voor merken als Adidas, Nike en Tommy Hilfiger.

Hoewel ik ben opgegroeid in een modefamilie, ben ik er nooit bewust mee bezig geweest. Mijn grootste inspiratiebron is eigenlijk mijn boot, een sleepboot die nu in de Harbour Club in Amsterdam ligt. Dit shirt werd bijvoorbeeld van origine bij de Russische marine gedragen. Dat navy nu in de mode is, is eigenlijk toeval. "

Nikita Snurcov (25)

Woonplaats: Chisinau, Moldavië

Werk: Chief Content Officer bij Fentury

"Eat, sleep, rave, repeat, dat is op dit moment mijn mantra. Daarom past dit t-shirt goed bij me. Ik leef voor mijn start-up en doe er vrijwel niets buiten. Ik heb meegedaan aan een competitie en won zo tickets voor TNW. Een mooie kans om onze start-up te promoten. Fentury zorgt ervoor dat consumenten gemakkelijk hun uitgaven kunnen monitoren en managen. Andere fin-tech bedrijven kunnen eraan gekoppeld worden via een API, zodat er nieuwe financiële services gemaakt kunnen worden. 

Tot nu toe hebben we al 1,5 miljoen dollar opgehaald bij informal investors. Mijn doel is om investeerders te spreken. We zoeken nu 3 miljoen dollar, zodat we internationaal kunnen gaan."

Merter Inci

Woonplaats: Amsterdam 

Designer bij Chunk.nl

"TNW is voor mij een perfecte plek om inspiratie op te doen. Wat is de status van technologie, maar ook vooral, waar gaan we naartoe? Ik ben aangenomen om out-of-the box te denken; als frisse wind door het bedrijf. Ik experimenteer met nieuwe ideeën en oplossingen.

Qua kleding draag ik wat ik wil, net zo goed naar werk. Op kantoor verschijnt men doorgaans netjes, maar op vrijdag is het Casual Friday en kun je er gerust in joggingbroek en sneakers aankomen. Mijn baas gaat zelf altijd netjes gekleed, maar hij tolereert broeken met scheuren. Ik shop liever niet online. Ik vind materialen belangrijk en kies voor kwaliteit. Bovendien vind ik het leuker om lokale ondernemers te ondersteunen dan grote webshops."

Auteur

Mei Ling Tan is oprichter van House of Einstein