Inhoudsopgave
    

Grand Gear: Everbright
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 6 min

Vanaf nu selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen. Welkom bij Grand Gear.

Steampunk platenspeler

Vinyl is voor altijd, zelfs Steve Jobs luisterde het liefst muziek vanaf lp's. Deze platenspeler van Fern & Roby heeft een monumentaal ontwerp met een gietijzeren sokkel en een bronzen draaischijf. Het ontwerp is helemaal afgestemd op zo min mogelijk trillingen en zo hoog mogelijke geluidskwaliteit. De speler is met 45 kg wel een zwaargewicht. De prijs rockt je ook van je sokken: 4500 dollar.

Interactieve kunst met knoppen

Everbright - de naam is al goed - tovert een kantoormuur om tot een kunstwerk. Elk van de 464 knoppen is te draaien tot de gewenste kleur. En hij kan drie verschillende animaties tonen. Briljant. Jammer van de prijs: de goedkoopste uitvoering kost 14 duizend dollar.

Lichte designfiets van koolstofvezel

Velonia Bicycles uit Estland maakt fietsen met stoere industrieel ogende designs, met als hoogtepunt de commuter-bike Viks. Hiervan verschijnt nu een superlichte versie met een frame van koolstofvezel. Hij weegt maar 4 kg, liefst 3 kg lichter dan de versie van roestvrijstaal. De Viks Carbon heeft riemaandrijving en de koolstofvezels zijn gemaakt door een Sloveens bedrijf dat ook levert aan het profwielerteam Sky. De prijs is nog onbekend maar de Viks wordt dit najaar verwacht. De Nederlandse distributeur is Velowland.

Veldfles + zaklamp + kompas

De VSSL Flask combineert een veldfles met een zaklamp. Weer een ding minder om in te pakken, wat praktisch is tijdens kampeertrips in de outback. Oh, hij heeft ook nog een kompas in de dop, twee roestvrijstalen shotglaasjes en een flesopener. Er past 300 ml vloeistof in. De zaklamp met LED heeft drie standen en houdt het twintig uur vol op zijn felste stand. De buitenkant is van bewerkt aluminium.

Slim oprolbaar toetsenbord

LG's Rolly is een oprolbaar draadloos toetsenbord met toetsen die feedback geven. Mooi is dat je hem opgerold netjes in een langwerpige hoes als een soort stokje kan meenemen. Zo neemt ie lekker weinig ruimte in je tas in. Via Bluetooth kan je hem met maximaal twee apparaten tegelijk verbinden. Als je op je tablet werkt en een berichtje op je smartphone krijgt, kan je met een druk op de knop wisselen tussen de apparaten. Rolly maakt tijdens de grote IFA-beurs in Berlijn komende week zijn debuut. We gaan testen of ie lekker typt.

Google-router met app-bediening

Google's eigen router OnHub laat je makkelijk een wifi-verbinding maken. Bediening gaat met een app. Met zijn cilindervorm ziet hij er zo goed uit dat je deze router voor de verandering niet achter de bank of in de kast verstopt. En dat is meteen al positief voor het bereik van je wifi overal in huis. De OnHub heeft 13 antennes en schakelt vanzelf naar het minst belaste wifi-kanaal. Google wil de router ook een centrale rol in smart homes laten spelen. Voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar maar bij Amerikaanse te bestellen voor 199 dollar (exclusief verzendkosten en invoerrechten).

Olympus-camera met klassieke looks

De OM-D E-M10 Mark II (catchy!) die Olympus deze week aankondigde moet dankzij 5-assige stabilisatie voor soepele video's zorgen. Het design is retro, maar deze camera is helemaal bij de tijd, met onder meer 4K-video en timelapse-functie. Hij heeft een 16 mp sensor en een elektronische zoeker met oled-schermpje. Het touchscreen is kantelbaar. Check ook al die knopjes op de bovenkant, zoals een grote aan/uit-schakelaar en een extra, programmeerbare functieknop. De body gaat 600 euro kosten en komt in september op de markt.

Gereedschapskist met stijl

Dit setje gereedschap van Silca, oorspronkelijk een Italiaans merk, weet van ordinaire inbussleutels prachtige collectors-items te maken. De tools zijn gemaakt van S2-staal en zien die inbussleutels er niet uit als potloden? Je krijgt zin om iets te repareren.

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was vanaf 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij werkte ook jarenlang voor kranten, persbureaus, tijdschriften, radio en tv. Sinds 1 januari 2014 is Tonie eindredacteur van Bright.nl en sinds 2015 ook van Bright Ideas.