Inhoudsopgave
    

Grand Gear: Whizkids
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 8 min

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen. In deze editie speciale aandacht voor junior techies.

Lego-set leert programmeren

WeDo 2.0 is een gloednieuw Lego-pakket gericht op basisschoolkinderen. Met de set kunnen kinderen zelf robots bouwen én programmeren. In de bouwwerken gaan naast steentjes ook motortjes en bewegingssensoren. Die kunnen kinderen dan via een computer of smartphone aansturen met zelfbedachte toepassingen. Hiermee leren kinderen programmeren en komen ze meer te weten over bouw- en natuurkunde.

Overgooien 2.0 met de Hackaball

In 2016 kun je kinderen echt niet meer wakker maken voor overgooien met een bal. De Hackaball maakt het wel aantrekkelijk. De bal laat kinderen zelf spelletjes programmeren dankzij een draadloze iPad-verbinding. Stel bijvoorbeeld in dat de bal na een aantal seconden van kleur verandert. Wie de bal dan in zijn handen heeft, is af. De Hackaball heeft ledlampjes, een speaker, een gyroscoop, versnellingsmeter, een trilmotortje, een processor, geheugenkaartje en een oplaadbare accu. Alles in een stevig omhulsel, zodat de bal kan stuiteren zonder stuk te gaan. Hij kost 99 euro en wordt in mei geleverd.

Scheuren in een speelgoedauto

Waarom wachten tot je achttiende om in een auto te kunnen rijden? De Arrow Smart Kart van Actev Motors laat kinderen veilig crossen. Hij kan maximaal 20 kilometer per uur, heeft ingbouwde speakers en sensoren waarmee hij botsingen automatisch kan voorkomen. Ouders kunnen via een speciale app de snelheid aanpassen en grenzen aangeven van tot hoever de auto buiten mag rijden. Zo blijven kinderen in de buurt. Hij kost 599 dollar. Liever een Tesla? Daar is ook een speelgoedversie van. Die is aanzienlijk goedkoper dan de grote Model S van 35.000 euro: voor 500 dollar heb je er één.

Een t-shirt als instrument

Cool: een shirt met geleidende verf waarmee je signalen naar een app stuurt. De verschillende 'toetsen' op de kleding zorgen voor geluiden, namelijk een gitaar, bas en drums. Daarmee kunnen kinderen samen muziek maken door op hun eigen shirt te drukken. De kleding wordt gemaakt door ontwerpers Contantinos Miltiadis en Selina Reiterer onder de naam John Paul George & Me. Zouden er jonge kids zijn die Ringo in dat lijstje missen? Voorlopig gaat het overigens om een concept, ze zijn nog niet te koop.

Op ontdekking met een app

Spelenderwijs de omgeving leren kennen, dat kan met Linkx. De Nederlandse startup met dezelfde naam maakte een app voor Android en iOS die wordt gekoppeld aan speakertags. Leg ergens in huis een blauwe tag met het plaatje van een stoel erop en koppel hem aan de blauwe bubbel in de app. Als kinderen op de blauwe knop drukken, horen ze 'stoel' uit het speakertje komen. Niet alleen jonge kinderen leren zo bijvoorbeeld taal, ook hebben autistische kinderen er iets aan. Een starterskit met drie speakers kost 130 euro. Los zijn ze 50 euro.

Smartwatch voor videobellen met ouders

De DokiWatch is een smartwatch voor kinderen (en hun vader en moeder). Met de kleurrijke en stevige wearable kunnen kids videobellen met hun ouders via een 2-megapixel camera op de watch en een app op de smartphone van pa en ma. Verder heeft hij een 1,22 inch touchscreen en 3G. Dankzij gps weten ouders altijd waar hun kinderen zijn. Er is zelfs een SOS-knop die kinderen kunnen indrukken als ze in gevaar zijn. De wearable is vanaf juli beschikbaar en kost 149 dollar.

Robots met een gevouwen jasje

Kamibot is een sympathiek project op Kickstarter, dat het mogelijk niet gaat halen. Kamibot is een kleine robot die door kinderen is te programmeren en te besturen. Zo kun je ze bijvoorbeeld gebruiken voor robotvoetbal. Daarnaast zijn ze van een papieren skin te voorzien, die zelf gevouwen moet worden. Een Kamibot is 89 dollar voor earlybirds, daarna kost een exemplaar 99 dollar.

3D-printers voor kinderen

De ThingMaker van Mattel uit de jaren ’60 komt terug, maar nu als 3D printer. Hij moet 300 dollar gaan kosten en komt met een app, waarmee kinderen (onderdelen van) hun eigen speelgoed kunnen uitprinten. Hij komt later dit jaar op de markt. Er bestaan opvallend genoeg wel meer 3D printers gericht op kinderen. Andere fabrikanten zijn Bonsai Lab met een BS Toy 3D printer en AnyPrint met de MagiCube. Het Nederlandse 3D-printbedrijf Shapeways heeft ook Engelstalige instructiefilmpjes over 3D-printen voor kinderen gemaakt.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.