Inhoudsopgave
    

Coderen in de klas met Bomberbot
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 7 min

Het Nederlandse Bomberbot leert kinderen spelenderwijs programmeren. In Nederland nog een keuzevak, maar in bijvoorbeeld Finland al verplicht. Bomberbot doet daar goede zaken en kijkt alvast vooruit.

Toen ik in de jaren negentig naar de basisschool ging was er in de verste verte nog geen sprake van programmeer-les. Wel heb ik zowaar een klein beetje HTML-les gehad in de klas, één van de weinige basisschoollessen waar ik nu nog vaak wat aan heb.

Ondertussen gaat programmeren steeds meer bij het lesaanbod horen, al is het in Nederland nog niet verplicht. In een aantal andere Europese landen zoals Groot-Brittannië en Finland al wel, en in Nederland groeit de interesse.

Het Nederlandse Bomberbot springt daar op in, met een lespakket 'programmeren voor basisschoolleerlingen'. Dat wordt op een aantal scholen in Nederland al gegeven, en kan ook door ouders thuis aan hun kinderen worden uitgelegd.

Scherm uit Bomberbot
Scherm uit Bomberbot

Leren door te gamen

Die eerste lessen moeten kinderen vooral nieuwsgierig maken naar het programmeren van software, en de basisprincipes op een begrijpelijke manier neerzetten. Dat gebeurt erg toegankelijk, letterlijk spelenderwijs.

Bomberbot voelt namelijk niet aan als lesstof, maar als een leuk spel. Ik probeerde het ter voorbereiding uit, en zat langer te leren dan eigenlijk de bedoeling was. Hoofdstukken van de lesstof zijn vormgegeven als levels, waar je een robot doorheen moet begeleiden.

De te nemen route programmeer je door die stap voor stap in te voeren, net zoals je dat doet wanneer je software programmeert. Naarmate je vordert worden levels ingewikkelder met meer obstakels, en vragen ze niet alleen om goed geprogrammeerde routes, maar ook om de juiste inzet van variabelen en gereedschappen.

Zo heb je voor je het weet de basis van het programmeren onder de knie, en da's in de wereld van vandaag een belangrijke vaardigheid, zegt Bomberbot-ceo Cristian Bello. "Ik kom uit Colombia en omdat ik over technologie heb geleerd en vaardigheden kreeg in het programmeren, kreeg ik betere kansen dan veel andere mensen."

Christian Bello, ceo van Bomberbot
Christian Bello, ceo van Bomberbot

Basis is belangrijk

"Toen we Bomberbot een paar jaar geleden startten, vonden we educatie direct al erg belangrijk, en zagen we programmeren als een manier om kinderen kansen te geven", aldus Bello. "Of het nu een jongen of meisje uit Amsterdam is, uit San Francisco of uit Bogota, door te leren programmeren hebben ze over vijftien, twintig jaar betere kansen dan ze zonder zouden hebben." 

Bello vindt het daarom belangrijk dat zijn lesprogramma voor kinderen overal ter wereld beschikbaar en bruikbaar is. "Zeker omdat we steeds afhankelijker worden van technologie. Kinderen groeien op met computers, veel van hen gebruiken smartphones maar de meesten weten niet hoe die gemaakt zijn. Ze kunnen er wel mee omgaan, maar weten niet hoe ze werken."

Niet iedereen zal een programmeur worden, denkt Bello, maar basiskennis van hoe software werkt vindt hij essentieel. In het huidige Bomberbot-lesprogramma, goed voor twee schooljaren, is het volgens Bello daarom belangrijk om kinderen voldoende uit te dagen, zonder ze te frustreren. "Ze leren over functies en algoritmes, op een manier die zowel uitdagend als leuk is." 

Ruimte voor eigen creativiteit is daarbij volgens Bello belangrijk. "Alles dat ze leren komt samen wanneer kinderen eigen levels maken. Alle kennis die ze hebben opgebouwd komt daar van pas, en vervolgens kunnen de levels gedeeld worden met andere leerlingen over de hele wereld. Zo zien ze direct wat het nut is en dat het uiteindelijk vooral leuk is om zelf iets te maken."

Het buitenland als goed voorbeeld

Wie kinderen les wil geven over programmeren, heeft daarvoor natuurlijk ook kundige leerkrachten voor nodig. Aangezien programmeren geen verplichte stof is, zijn leraren standaard niet voorbereid. "Geen probleem: onze lessen zijn allemaal progressief en dat geldt ook voor de leerkracht", zegt Bello. "Een speciale handleiding voor leraren zorgt dat ze altijd goed voorbereid zijn voor het punt waar de lesstof is."

"Bovendien zijn alle lessen aan de hand van alledaagse dingen. In het curriculum dat we hebben gemaakt richten we ons op de basis van het programmeren. Aan het eind van de rit hoef je niet meteen een programmeur te zijn, dat komt later pas."

Bomberbot werkt alvast aan dat later, en denkt aan lessen voor kinderen die de smaak te pakken krijgen. "Denk aan een veelzijdige programmeertaal als Java, of Python dat in academische velden veel gebruikt wordt. Het zijn programmeertalen waar je veel kanten mee op kan, en waar online veel over te vinden is. Maar totdat ze zover zijn, is het belangrijk voor zoveel mogelijk kinderen om de basislogica van het programmeren te begrijpen."

Uiteindelijk is het natuurlijk wel belangrijk voor bedrijven als Bomberbot dat programmeren op basisscholen verplicht wordt. Door zijn pakket in onder meer Finland beschikbaar te stellen, laat Bomberbot het buitenland het goede voorbeeld geven. "Finland heeft één van de beste schoolsystemen ter wereld, dus daar willen wij de nummer één worden. Dan kunnen we bewijzen dat een systeem met zulke hoge standaarden voor ons kiest, en vervolgens in andere landen doorgroeien."

Bomberbot kost voor scholen tot 100 kinderen 10 euro per jaar, met 100 kinderen of meer 7,50 euro per jaar. Ouders betalen voor het lespakket thuis 30 euro per jaar.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen, is vaste blogger bij Bright en is nu eindredacteur van Bright Ideas. Daarnaast is hij werkzaam voor NUtech. Houdt van alles met een batterij er in of stekker er aan.