Inhoudsopgave
    

Bright Kids
Erwin van der Zande
door Erwin van der Zande
leestijd: 3 min

Kinderen zijn de toekomst. Hoog tijd dat wij 'future victims' daar eens serieus aandacht aan gingen besteden.

Mei 2013. We organiseren onze eerste Bright Day in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Na vier jaar Bright Nights om de maand op vrijdagavond vieren we het groter opgezette Bright Day bewust op een zaterdag. Zodat mensen overdag langs kunnen komen. Dat deden ze ook maar waar we van tevoren niet bij hadden stilgestaan: ze namen hun kinderen mee.

Wat een feest. Gelukkig én toevallig hadden we die eerste editie van Bright Day enkele attracties die geschikt waren voor kinderen, zoals een racebaan waar je willekeurige objecten op kon plaatsen die vervolgens door de geprojecteerde auto’s werden herkend en omzeild. Of 3Doodler, de magische 3D-printingpen.

Vanaf de tweede editie van Bright Day konden kinderen tot 12 jaar gratis mee. En sinds Bright Day 2014 is er op ons tech-fest een speciale 'makerspace' ingericht voor kinderen waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Op Bright Day 2015 afgelopen november mochten we ruim vierduizend bezoekers verwelkomen, waaronder een kleine duizend kinderen.

Je begrijpt: we hebben de smaak te pakken.

Z generatie

Daarom lanceren we nu Bright Kids. Een speciale rubriek gewijd aan kinderen en technologie, gericht aan de ouders van de Z generatie, kinderen tussen grofweg 6 en 12 jaar. Omdat de informatievoorziening over het onderwerp veel te karig is. Terwijl het onderwerp zo relevant is en actueel.

Wat kun je van Bright Kids verwachten? 'Vol van vernieuwing' als we zijn bij Bright zullen we ook over dit onderwerp de krenten uit de pap halen en ouders bedienen met informatie en inspiratie. Van een pleidooi voor meer makeronderwijs tot tips voor de beste apps waarmee ze spelenderwijs leren programmeren. Je kind je iPad laten gebruiken om er vervolgens alleen maar Netflix op te kijken is immers zonde.

Jong geprogrammeerd, is oud gedaan

Leren programmeren is niet alleen een 'investering' voor de toekomst van je kind. Programmeren is ook een belangrijke sleutel naar de maakbare wereld. Je wilt kinderen meegeven dat ook zij de wereld kunnen vormgeven. Steve Jobs zei het ooit mooi: "Alles om je heen dat we het leven noemen is verzonnen door mensen die niet slimmer zijn dan jij. Je kunt het veranderen en beïnvloeden." Enig begrip van programmeren is daarbij onmisbaar want code is overal.

We kijken echter ook verder dan programmeren. Want kinderen moeten ook fysiek bezig zijn. Het digitale met het analoge combineren. De beste methode daarvoor is maken. Wanneer kinderen dingen maken, leren ze over materialen, gereedschappen, hardware en concepten. De kick die een kind krijgt als hetgeen hij of zij heeft gemaakt ook daadwerkelijk werkt is priceless. Van maken groeien ze.

/kids

Deze editie van Bright Ideas staat in het teken van kids en tech. Je vindt Bright Kids-nieuws terug op Bright.nl/kids, grotendeels verzorgd door Jan Meijroos. Het onderwerp zal ook met enige 'onregelmaat' voorbij komen in Bright TV. De grote finale dit jaar is het Bright Kids-programma op Bright Day 2016 in november dat we opstellen in samenwerking met Astrid Poot.

Daarover later meer. Voor nu wil ik je nog wijzen op de uitzending van Bright TV van deze week die geheel in het teken stond van de MegaDojo in de Ziggo Dome waar 1024 kinderen uit heel Nederland bij elkaar kwamen om te leren programmeren. Hieronder terug te kijken.

Bright TV (22 feb 2016): "Bright Kids"

In deze speciale editie van Bright Ideas over kids en tech:

Maken maakt gelukkig

Het is belangrijk dat kinderen als creatieve producenten opgroeien en niet alleen als consumenten, schrijft onze kidsexpert Astrid Poot. "Het is bovendien geweldig om samen met een gaaf werkstuk bezig te zijn."

Coderen in de klas met Bomberbot

Het Nederlandse Bomberbot leert kinderen spelenderwijs programmeren. In Nederland nog een keuzevak, maar in bijvoorbeeld Finland al verplicht. Bomberbot doet daar goede zaken en kijkt alvast vooruit.

Generatie Z: de echte digital natives

Voor kinderen van nu zijn Whatsapp, 4G en YouTube de gewoonste zaken van de wereld. Niet hun voorgangers, de Millennials, maar zij, generatie Z gedoopt, zijn de ware digital natives. Hoe verschilt hun tech- en mediagebruik met die van de vorige generaties?

Apps die kids leren programmeren

Programmeren kun je van jongs af aan laagdrempelig en spelenderwijs leren. Ook gewoon thuis op papa's tablet.

Grand Gear: Whizkids

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen. In deze editie speciale aandacht voor junior techies.

Auteur

Erwin van der Zande (@evdz) is de bedenker en hoofdredacteur van Bright. Hij heeft een zwak voor tech en een neus voor trends. Erwin woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.