Inhoudsopgave
    

Casey Neistat: de vlogger om te volgen
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 5 min

Casey Neistat is een van de beroemdste YouTubers. Precies een jaar maakt hij elke dag een vlog. Met een specifieke stijl waarmee hij een ander, ouder publiek trekt dan de meeste vloggers op YouTube. En hij verveelt geen moment.

Casey Neistat is een vlogger, maar anders dan veel vloggers, die tegen een statische achtergrond een onderwerp voor een bepaalde doelgroep bespreken, maakt Neistat echte korte films. Zijn video’s zijn nauwgezet in elkaar gedraaid, en voelen ontzettend authentiek en persoonlijk aan. Neistat is een duidelijk voorstander van functie boven vorm, waardoor zijn video’s altijd een duidelijke esthetiek hebben. 

Voor de nieuwkomer: Neistat is niks zonder zijn werkplaats, en zijn werkplaats zegt alles over de man. De 34-jarige Amerikaan woont en werkt in New York, waar hij de meeste tijd doorbrengt in zijn studio. De werkplaats is volstrekt praktisch ingericht, op het ogenschijnlijk neurotische af.

Planken met doosjes rijken tot aan het plafond, en hoe hoger het doosje staat, hoe minder vaak Neistat de inhoud nodig heeft. Hij heeft een werkbank met allerlei gereedschap, afgedankte gadgets hangen vlakbij het plafond, wapens sieren de voordeur (je weet maar nooit). Elk stukje muur is voorzien van plankjes of houdertjes met tape, krijt, pennen, tasjes, lijm, klei en zo’n beetje alle props die Neistat eerder in filmpjes gebruikt heeft. Ieder snoertje van elk modem,  router,  lader of verlengsnoer volgt een vastgezet pad tegen de muur. En alles, werkelijk alles is van een label voorzien.

Handgemaakt

De insteek volgens Neistat: “Alles wat ik ooit nodig zal hebben voor het maken van één van mijn films, moet ik in deze studio hebben." Bovendien stelt hij specifieke eisen aan de dingen die hij voor zijn werk gebruikt. Zo maakt hij regelmatig stopmotion-animaties, en daarvoor heeft hij een speciale werkbank in elkaar gedraaid. Een camera hangt boven het werkblad, dat hij met allemaal rolgordijnen kan afdekken om op beeld de illusie van eindeloos wit of zwart te geven. Een houtje-touwtje-constructie, maar wel één die perfect werkt voor wat Neistat doet.

“Ik bouw dingen altijd liever zelf dan dat ik ze koop”, zegt Neistat. “Als je het koopt krijg je nooit precies wat je wil, maar als je het maakt, dan is het helemaal van jou en je kunt het specifiek voor jezelf geschikt maken.”

“Zo is het met mijn films ook”, aldus Neistat. “Er is niet per se iets speciaals aan, maar they get the job done, ze vertellen het verhaal. Daarom heb ik die handgemaakte mentaliteit bij filmmaken. Als iets nodig is om het verhaal te vertellen, is dat nodig om het verhaal te vertellen.”

Authentiek

Die mentaliteit is terug te zien in alle filmpjes van Neistat, zoals zijn filmpje over fietspaden uit 2011. Neistat, zijn camera altijd paraat, filmt hoe hij een boete krijgt voor buiten het fietspad rijden. Daar kan je over zeuren, maar Neistat ziet er een filmpje in en stapt weer op de fiets.

Vervolgens neemt hij op hoe hij stoïcijns tegen elk obstakel op de fietsstrook aanrijdt. Keer op keer smakt hij tegen de grond, maar in drie minuten maakt hij zijn punt beter en leuker duidelijk dan wie dan ook. Inmiddels is die video ruim 16 miljoen keer bekeken, en het filmpje is Neistat in een notendop. Een korte video, compleet eenvoudig in zijn opzet, sympathiek en oprecht en ook nog eens bijzonder deelbaar.

Geen wonder dus dat Neistat door bedrijven wordt gevraagd om reclames te maken. De mensen zijn de gepolijste, doordachte reclameboodschappen ook weleens beu, en Neistat kan je wel om een authentieke boodschap sturen.

Bijvoorbeeld toen Neistat van Warner Bros. 25.000 dollar kreeg om The Secret Life of Walter Mitty te promoten. Hij had dat geld makkelijk op kunnen maken aan acteurs, of special effects, of zichzelf ermee kunnen belonen. Maar toen Neistat het filmpje moest opnemen, had tyfoon Haiyan de Filipijnen net getroffen.

Dus vloog Neistat er naartoe, en gebruikte het reclamebudget van de film om voedsel, water, medicijnen en gereedschap voor de mensen in het getroffen gebied te kopen. Ter plekke dus, om het daarna zelf met twee gehuurde bussen het halve land door te rijden en het eigenhandig uit te delen. Dat gebeurt er wanneer je Casey Neistat zijn gang laat gaan.

Dagelijks boeiend

Neem zijn meest recente YouTube-hit: SNOWBOARDING WITH THE NYPD. Ruim 13 miljoen keer bekeken sinds eind januari, toen New York na een sneeuwstorm onbegaanbaar was. Maar wat doet Casey Neistat dan? Hij legt sneeuwkettingen onder zijn auto, pakt een snowboard en laat zich door de besneeuwde straten trekken.

Ook al is niet elke video van Neistat even spectaculair, de filmpjes zijn wel allemaal even boeiend om naar te kijken. De man rijdt op een elektrisch skateboard door New York, terwijl hij met een drone prachtige beelden schiet en mensen uit hun auto's roepen als ze 'm zien. Precies een jaar geleden begon de filmmaker op zijn verjaardag zijn voornemen om dagelijks een vlog online te zetten.

Daar heeft hij zich aan gehouden, en dat levert elke dag verrassend goed gemonteerde, strak gefilmde en elke keer weer spontane en authentieke filmpjes op. Neistat neemt je mee in zijn uitzonderlijke leven, waarin geen ruimte is voor verveling en energie nooit op raakt. Als er één YouTuber is die je zou moeten bekijken, dan is het Casey Neistat wel.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.