Inhoudsopgave
    

Graduation Show 2015
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 6 min

Het hoogtepunt van de Dutch Design Week dit jaar was wederom de examenshow van de internationaal vermaarde Design Academy Eindhoven. Houd deze talenten in de gaten.

David Roman Lieshout

Deze compacte stadsfiets is bedoeld om makkelijk te dragen. David Roman Lieshout wilde geen volledig opvouwbare fiets en heeft de Corridor Bicycle toch zo ontworpen dat-ie in een hoekje kan staan: de handvatten en pedalen zijn in te klappen. Daarmee lijkt de fiets op de Schindelhauer Thin Bike, maar de Corridor Bicycle scoort punten met een prachtige vormgeving en een zeer lichtgewicht aluminium frame. De sierlijk gebogen framebuis kun je draperen over de speciale, houten muurhaak of over je schouder.

Jeffrey Heiligers

Hele werkdagen met een verkeerde houding achter je bureau zitten is 'killing' voor je rug en nek. Posture van Jeffrey Heiligers biedt een oplossing die je draagt: deze kledingstukken worden oncomfortabel als je in een verkeerde positie zit. Dat is mogelijk door de speciale manier waarop de naden zijn samengesteld.

Posture stimuleert om wel in de juiste houding te gaan zitten en te blijven zitten. De kledingstukken zijn gemaakt in samenwerking met fysiotherapeuten en heeft verschillende soorten en stijlen. De bedoeling is dat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Maar de vraag is of ze op maat moeten worden gemaakt voor het beste effect. Posture is er zowel voor mannen als vrouwen, in de maten XS tot XL.

Allison Crank

Wie alles alleen maar online koopt, raakt iets kwijt: de winkelervaring. Het slenteren langs de etalages, het voelen van producten. Dat laatste gaat lastig in virtual reality, maar de ervaring van dolen door een winkelcentrum is wel over te brengen. Dat heeft Allison Crank heeft gedaan met The Reality Theatre. Het project is een soort speeltuin, waarin de bezoeker kan rondlopen, kijken, spelen en communiceren met ontwerpers van kleding. Cranks VR-winkelcentrum is geen digitale versie van een gewone 'mall'. Het heeft Escher-achtige elementen met tal van roltrappen die soms nergens heen lijken te gaan. Verdwalen in VR.

Daniela Treija en Sara Sturges

Allerlei designtrends keren alsmaar terug in andere vormen. Daniela Treija en Sara Sturges brengen ze samen in een maandelijks tijdschrift: Not Another. Per maand wordt één onderwerp getoond, zoals marmer of ananassen. In de tijd van Pinterest, Instagram en Tumblr zijn dit soort heersende trends makkelijk te volgen. Op sociale media kun je stemmen voor de trend van de maand en de winnaar staat in de volgende editie van Not Another.

Nearly There van Jonathan Roditi

Jonathan Roditi

Het perfecte portret is geen statische foto, maar een bewegend 3D-beeld. Jonathan Roditi toont met Nearly There een nieuw, realistischer portret in een projectie met video-mapping. Gemaakt met behulp van een 3D-scanner. Roditi's vader knipoogt je vrolijk tegemoet. Hij is letterlijk 'bijna echt aanwezig'. Toch roept dit een ongemakkelijk gevoel op. Hebben we straks dit in plaats van een foto van onze dierbaren in huis staan? Da's wennen.

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was vanaf 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij werkte ook jarenlang voor kranten, persbureaus, tijdschriften, radio en tv. Sinds 1 januari 2014 is Tonie eindredacteur van Bright.nl en sinds 2015 ook van Bright Ideas.