Inhoudsopgave
    

5 dingen die we graag in de iPhone 8 zien
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 6 min

De belangrijkste nieuwe Android-smartphones zijn gepresenteerd en dus is het vooruitkijken naar die andere grote smartphone: de iPhone 8.

Nu de Samsung Galaxy S8 en andere high-end Android-smartphones zijn aangekondigd, is het wachten op de volgende belangrijke smartphone van het jaar: de iPhone 8. Er gaan genoeg geruchten rond over het toestel, dat in september wordt verwacht, maar wat zouden wij het liefste in de nieuwe iPhone zien?

Hele dunne schermranden

De Android-fabrikanten hebben de toon gezet, met de Galaxy S8 als duidelijkste voorbeeld: hele dunne schermranden. Hoewel het scherm van de S8 aan de zijkanten gekromd is, vallen vooral de kleinere boven- en -onderkant op. Het ‘voorhoofd’ en de ‘kin’ van de iPhone 7 zijn in vergelijking enorm.

Dunne schermranden zien er bovendien niet alleen strak en modern uit, maar zorgen ook voor meer scherm op hetzelfde formaat telefoon. Zo zijn de iPhone 7 en de Galaxy S8 nagenoeg even breed, maar is het scherm van de S8 ruim een inch groter dan dat van de iPhone 7. Ter inspiratie kan Apple ook kijken naar de Xiaomi Mi Mix, een toestel dat niet eens een voorhoofd meer heeft.

Vingerafdrukscanner in scherm

De tofste innovatie die Apple zou kunnen doen: een vingerafdrukscanner die in het scherm zit gebouwd. Met de iPhone 7 heeft Apple daar al een voorschotje op genomen. De thuisknop van het toestel is niet meer fysiek, maar is een drukgevoelige vingerafdrukscanner die bij indrukken dankzij een haptische trilmotor net zo voelt als een echte knop.

Als je een volgende iPhone zou kunnen ontgrendelen door je duim simpelweg op het beeldscherm te leggen, zou dat een randloos scherm ook veel aantrekkelijker maken. Bij bijvoorbeeld de Galaxy S8 is de vingerafdrukscanner naar de achterkant van de telefoon verplaatst, omdat er voorop simpelweg geen plaats is. We hopen dat Apple met de volgende iPhone niet hetzelfde doet: een vingerafdrukscanner achterop is toch net wat minder handig, en de iPhone openen door op de thuisknop te drukken en tegelijkertijd te scannen is erg fijn.

Een scanner op de achterkant zou wat dat betreft een concessie zijn, zeker sinds iOS 10 niet meer wordt ontgrendeld met een swipe, maar met een druk op de thuisknop. Er gaan al een tijdje geruchten dat Apple aan zo’n scanner in het scherm zou werken, maar het is de vraag of de techniek dit najaar al klaar is.

Usb-c

Een simpele maar zeer welkome verbetering. Apple heeft al zijn nieuwe MacBooks al overgeschakeld naar louter usb-c. Een bijzonder veelzijdige aansluiting waarmee je kan opladen en data, audio en video kan vervoeren. Bovendien is het een open standaard, waardoor alle recente Android-toestellen (maar bijvoorbeeld ook de Nintendo Switch) de aansluiting gebruiken.

iPhones zitten ondertussen vast aan de Lightning-connector. Daardoor moet je alsnog altijd een Lightning-kabeltje bij je hebben, terwijl je Android-telefoons met je MacBook-lader kan opladen. Toch verdient Apple goed aan Lightning-accessoires, waarvoor in tegenstelling tot usb-c licentiekosten voor betaald moeten worden. Daarom is de kans groot dat Apple de komende jaren gewoon Lightning blijft gebruiken.

Docking

Sommige Windows-telefoons die dit jaar verschijnen kunnen het en de Galaxy S8 ook: dienst doen als desktop-pc. Zet je telefoon in een dock en je krijgt een volledige desktop-ervaring op je scherm. iPhones worden steeds krachtiger, en evenaren de 12 inch MacBooks al in processorsnelheid.

Stel je voor dat je iPhones in een dock zou kunnen plaatsen, en dat de telefoon dan zou overschakelen naar macOS. Vooralsnog heeft Apple echter gezegd dat er een duidelijke scheiding tussen de Mac en iOS zit, waardoor deze wens de meest onwaarschijnlijke is.

Grotere accu

We willen onze telefoon gewoon minder vaak hoeven opladen. We gebruiken onze telefoons steeds meer en zonder 's middags opladen haal je de avond niet meer op één lading. Steeds dunnere telefoons zijn leuk, maar het houdt een keer op. Bovendien doen veel mensen toch een hoesje om hun toestel, dus een paar millimeter meer maakt duidelijk niet zo veel uit. Maar een paar millimeter batterij maakt al snel het verschil tussen wel of niet de avond halen op één lading.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen, is vaste blogger bij Bright en is nu eindredacteur van Bright Ideas. Daarnaast is hij werkzaam voor NUtech. Houdt van alles met een batterij er in of stekker er aan.