Inhoudsopgave
    

Toys-to-life: poppetjes en poen
Jan Meijroos
door Jan Meijroos
leestijd: 7 min

De combinatie van fysieke poppetjes en een game is in korte tijd extreem populair geworden onder jongeren. Ook LEGO en Disney stortten zich recent op het 'toys-to-life' genre. Voor ouders begint dit een ontzettend dure aangelegenheid te worden.

Kinderen beginnen steeds jonger met gaming - denk aan het razendpopulaire Minecraft - waardoor ze sneller doorgroeien naar genres waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn. Het toys-to-life genre komt wat dat betreft als geroepen. Het combineert het ouderwetse principe van fysieke poppetjes met een game op het scherm. Dit heeft tot nu toe heel wat leuke en vernuftige spellen opgeleverd. De kosten lopen echter - als je niet oppast - uit de klauwen. 

Skylanders: magisch en sluw

Het begon allemaal met Skylanders: Spyro’s Adventure in 2011, uitgegeven door Activison en ontwikkeld door Toys For Bob. Het idee was even simpel als briljant: spelers plaatsen Skylander-figuurtjes op een speciaal plateau en vervolgens verschijnt het bewuste poppetje als speelbaar spelpersonage in het bijbehorend computerspel. Of je nu gamer bent of niet; de eerste keer dat je dat voor je ogen ziet gebeuren, is magisch. Door het fysieke poppetje van de portal af te halen en een ander Skylander-poppetje erop te zetten, wisselen spelers van personage.

Het sluwe verdienmodel achter het spel is echter het feit dat je een basisset koopt inclusief een paar figuurtjes, maar dat je deze kan uitbreiden met tientallen extra poppetjes. In het geval van Skylanders zijn de poppetjes losjes ingedeeld in elementen (aarde, water, vuur, lucht, 'ondood') en kent elk element diverse figuurtjes. Bovendien sluit het spel bepaalde in-game gebieden af, die alleen beschikbaar zijn voor bepaalde Skylanders van een bepaald element. Wil je alles in het spel zien en vrijspelen, dan zal je dus verscheidene poppetjes extra moeten kopen. In alle eerlijkheid, ook met enkel de basisset blijft er een volwaardig spel over en valt er genoeg te genieten, maar ik ken niemand die géén aanvullende poppetjes koopt.

Skylanders is uit te breiden met tientallen extra poppetjes
Skylanders is uit te breiden met tientallen extra poppetjes

Met Skylanders: Spyro's Adventure was het toys-to-life genre geboren. Activision was overtuigd van het succes, want nog voordat de eerste game het licht zag, waren er al sequels in ontwikkeling. Samen met ontwikkelaar Vicarious Visions wisselt Toys For Bob sinds 2012 stuivertje. Zo heeft elke studio twee jaar om een nieuwe Skylanders game te maken, en komt er toch elk jaar een nieuw deel uit. Zo is het recent verschenen Skylanders: SuperChargers (deze keer met kekke voertuigjes!) alweer het vijfde deel in de reeks. Ondertussen blijven de kassa's doorrinkelen. Bereikte de franchise begin 2013 al de magische grens van 1 miljard dollar aan omzet, in februari van dit jaar was dat 3 miljard. Inmiddels is Skylanders de twaalfde best verkochte gameserie aller tijden en zijn er meer dan 250 miljoen Skylanders-poppetjes over de toonbank gegaan. Ka-ching!

Het Star Wars-pakket voor Disney Infinity
Het Star Wars-pakket voor Disney Infinity

Disney's doolhof

Het enorme succes van Skylanders ontging de concurrentie niet. Disney haakte als eerste aan in 2013 met Disney Infinity. Bekende Disney en Pixar personages kwamen tot leven en hebben op papier veel meer herkenbaarheid en aantrekkingskracht dan de Skylanders-figuurtjes. Inmiddels is ook Disney Infinity een jaarlijkse reeks waarvan deel drie grotendeels inzet op Star Wars. Leuk is dat Disney Infinity een Toy Box-modus kent, naast een verhalende singleplayer mode. De Toy Box is een zeer uitgebreide editor waar spelers hun eigen werelden en speltypes kunnen maken.

Het is voor veel consumenten echter onduidelijk wat ze nu precies kopen in de winkel. Zo zijn er aanvullende poppetjes voor de gewone game die óók in de Toy Box-mode werken, losse poppetjes die alleen voor de Toy Box-mode bedoeld zijn, losse muntjes die extra voorwerpen, voertuigen en gameplay-toevoegen. En dan zijn er ook nog losse playsets, zoals die van Inside Out gebaseerd op Pixars laatste animatiefilm. Dat zijn aparte poppetjes die een op zichzelf staand avontuur vormen. En ga zo maar door. Menig ouder raakt al snel het spoor bijster in Disney's toys-to-life-doolhof.

Het startpakket voor LEGO Dimensions is duur: 100 euro
Het startpakket voor LEGO Dimensions is duur: 100 euro

Beroemde blokjes

Sinds dit jaar is er een derde speler aan het toys-to-life-front: LEGO. De crux bij LEGO Dimensions is dat de game verschillende franchises door elkaar husselt en dat levert een bont maar erg vermakelijk geheel op. Personages uit maar liefst veertien verschillende franchises zijn in de game te vinden. Bovendien zijn het geen figurines maar bekende LEGO poppetjes en blokjes waarmee je mag gaan bouwen gedurende het spel. 

Er is de prijzige basisset en je mag opnieuw allerlei aanvullende sets met nieuwe personages los kopen, van Back to the Future, en Portal 2 tot Doctor Who en The Simpsons. Een pluspunt voor LEGO Dimensions is dat de meeste originele stemacteurs de verschillende universums nog meer tot leven wekken. Daarnaast kun je LEGO-voertuigjes live ombouwen voor extra functionaliteiten. 

Nintendo: net weer wat anders

Nintendo pakt het anders aan. Curieus is dat Skylanders in 2010 exclusief werd aangeboden aan Nintendo door Activision, maar de Japanners wezen dat af. Wat zal er op de Nintendo-burelen gevloekt zijn naderhand. Nu volgt het zijn eigen pad met zijn amiibo. Dat legt het bedrijf geen windeieren. Nintendo's amiibo zijn nu een jaar beschikbaar en er zijn ruim 21 miljoen van verkocht.

Amiibo-toys zijn los verkrijgbaar, je hoeft er geen aparte game voor de kopen, en zijn bruikbaar met diverse Nintendo Wii U- en 3DS-games. Doordat beide Nintendo spelcomputers gebruikmaken van een NFC-chip kunnen uiteenlopende poppetjes gebruikt worden in verschillende games. Een Mario amiibo kan bijvoorbeeld gebruikt worden in verschillende Mario titels en geeft de speler leuke extraatjes zoals bijvoorbeeld speciale kostuums, een extra voertuig of een aanvullend speltype.

Flauw is dan weer dat je een amiibo maar aan één game kan koppelen. Wil je deze in een andere Nintendo-game gebruiken, dan zal je de gegevens op de chip van het poppetje moeten wissen. Of je dient verscheidene dezelfde amiibo te kopen. Bovendien lijkt Nintendo om bepaalde amiibo bewust schaarste te creëren. Zodat de toch al hoge vraag van de loyale Nintendo-fans alleen maar groter wordt. Japanse boefjes zijn het.

Kassa!

Wat alle bovenstaande toys met elkaar gemeen hebben: ze zijn duur en er zijn overweldigend veel extra poppetjes en gameplay-sets te koop. Die zijn vaak zo leuk dat de verleiding erg groot wordt. Ouders en verzamelaars mogen vervolgens flink in de buidel tasten. De basisset van Skylanders SuperChargers kost tussen de 60 en 70 euro. Daar zitten dan twee poppetjes en een voertuigje bij. Daarmee kom je best een eind maar je mist ook veel gameplay. Bovendien herinnert het spel je voortdurend aan het feit dat sommige type Skylanders sterker zijn in een bepaald gebied en dat je beter kunt wisselen van poppetje. Wat natuurlijk niet gaat als je die niet in je bezit hebt. Losse poppetjes kosten vanaf 14 euro, en dan zijn er tal van duurdere pakketten. Voor Disney Infinity 3.0 zijn de prijzen redelijk vergelijkbaar.

LEGO Dimensions is verreweg het duurst. De Starter Pack kost maar liefst 100 euro. Figuurtjes kosten vanaf 16 euro. Wil je alles verzamelen van LEGO Dimensions dan ben je meer dan duizend euro (!) kwijt. Nintendo's amiibo tenslotte kosten standaard 16 euro. Het vileine is dat sommige amiibo zo schaars zijn dat ze alleen via Amerikaanse webshops te verkrijgen zijn. En die verkopen de toys zonder blikken of blozen voor 50 of 60 euro. Sommige zijn zelfs zo schaars dat ze via eBay makkelijk voor meer dan 100 euro worden aangeboden.

En het kan nóg gekker, want dan zijn er ook nog allerlei limited editions te koop, in alle vier de franchises. Limited Black Skylanders, speciale starter packs, doorzichtige, gouden en zilveren varianten Mario's, ga zo maar door. En die zijn natuurlijk allemaal nog duurder dan de gewone versies.

Kortom: ouders, weet waar je aan begint. Je kan het beste op één serie focussen of je moet een geldboom in je tuin hebben staan.

Auteur

Jan Meijroos (@janmeijroos) is een van de meest ervaren game-journalisten van Nederland. Hij schrijft onder meer voor Power Unlimited, Metro en Bright.nl.