Inhoudsopgave
    

iOS 10: de app is dood, lang leve de app
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 6 min

Apple presenteerde deze week iOS 10. De ogenschijnlijk kleine update heeft grote gevolgen voor hoe je je iPhone gebruikt, en de rol die apps daar bij spelen.

De presentatie van iOS 10 lijkt op het eerste gezicht op elke andere iOS-onthulling. Wat apps worden slimmer: iMessage krijgt nieuwe functies, de Foto’s-app analyseert straks wat er op je foto’s staat à la Google Photos maar dan op het toestel zelf, HomeKit krijgt eindelijk een app van waaruit je apparaten makkelijk bedient en Siri wordt toegankelijk voor ontwikkelaars, waardoor de spraakassistent een stuk slimmer wordt.

Je zou bijna zeggen dat het aantal nieuwe functies een beetje tegenvalt, dat iOS 10 nauwelijks een evolutie te noemen is. Toch is niets minder waar: Apple maakt iOS met versie 10 een stuk veelzijdiger, vriendelijker en vooral sneller in het gebruik.

Slimme notificaties

Die verandering draait grotendeels om de manier waarop apps straks worden gebruikt. Tot nu toe staat elke iOS-app redelijk op zichzelf: moet je een berichtje sturen dan open je de berichten-app naar keuze, wil je het weer weten dan open je de weer-app, voor je afspraken bekijk je je agenda enzovoorts, etcetera.

De intrede van het deelmenu in iOS 8 zorgde er al voor dat je minder vaak tussen apps hoefde te wisselen om snel iets te delen. En ook in iOS 9 kun je de notificatie van een binnenkomend bericht al naar beneden trekken om er snel op te reageren. Maar waar je daar nog de verdere context mist en voor het volledige gesprek moet wisselen naar de berichten-app, kan je in iOS 10 alles in de notificatie zelf doen.

Zo verandert de notificatie in een soort pop-over-app, en dat is een hele omslag voor iOS. Zelfs op het kleine scherm van je iPhone is multitasken ineens werkelijkheid: geen heen-en-weer geschakel tussen verschillende apps, maar gewoon snel en volledig op iets uit een notificatie reageren en daarna weer verdergaan waar je mee bezig was, of je telefoon weer wegleggen omdat je het vergrendelscherm eigenlijk niet eens verlaten hebt.

Betere widgets op meer plekken

Ook groeit het aantal widgets in iOS 10, en kan je er meer mee dan in iOS 9. Daar zijn widgets te vinden in het berichtencentrum dat je van bovenaf het scherm naar beneden trekt, maar heel veelzijdig of slim zijn die widgets niet. In iOS 10 lijken widgets een stuk meer op de slimme notificaties, en kun je ze bovendien op meer plekken vinden.

Veeg je straks naar rechts vanaf je thuisscherm of vergrendelscherm, zie je ze al staan. Widgets met het weer, live tussenstanden van sportwedstrijden, nieuws, je kalender en todo-lijst, en allemaal hebben ze net als die slimme notificaties een soort mini-app, waarbij je zelfs foto’s en video’s in de widget kan bekijken zonder de hele app te hoeven openen. Zo ben je veel sneller geneigd zo’n widget te gebruiken, heb je meer overzicht en hoef je vooral veel minder vaak een hele app in.

Die nieuwe widgets zie je ook wanneer je straks harder op een app drukt met 3D Touch, op een iPhone 6S of 6S Plus. Nog een manier om de goeie kanten van een app te benutten zonder die helemaal te hoeven openen, en 3D Touch wordt er een stuk aantrekkelijker door. Nu werkt het drukgevoelige scherm van de nieuwste iPhones nog vooral als een rechtermuiskop, die weinig gebruikte functies voor de poweruser verbergt. Maar iOS 10 maakt van 3D Touch een daadwerkelijk handige functie.

We zijn app-moe

Tel daarbij op dat Siri vanaf iOS 10 ook functies van apps van derden kan aansturen en je kan concluderen dat je straks veel minder vaak daadwerkelijk een app hoeft te openen om iets gedaan te krijgen. Die soepelere integratie met apps komt op een moment dat we met z’n allen steeds meer app-moe worden. Er worden steeds minder apps gedownload en alle grote partijen proberen functies van weinig gebruikte apps in populaire software te slepen.

Facebook doet dat met slimme assistenten, zodat je binnen Messenger een Uber kan bestellen zonder een andere app te hoeven openen. Android doet het met Instant Apps: die keren dat je een functie uit een app nodig hebt wordt alleen dat onderdeel gedownload zodat je naadloos verder kan. En Apple gaat met iOS 10 op zijn eigen manier ook mee in dat post-app-tijdperk.

Maar anders dan Facebook, dat andere apps wil vervangen door enkel Messenger, maakt Apple het juist interessanter om veel apps te downloaden. De overgang naar een tijdperk zonder losse apps wordt hier ingezet, maar is minder rigoureus. Je gebruikt apps straks gewoon op een heel andere manier, ze zitten veel strakker in iOS geïntegreerd en het wordt weer boeiender om bepaalde apps te downloaden.

Een nieuw soort app

In plaats van dat elke ontwikkelaar straks een van top tot teen boeiende app hoeft te ontwikkelen, wordt het veel interessanter om een app te maken die insteekt op de nieuwe manier, waarbij gebruikers de app juist zo min mogelijk hoeven te openen. Een app met een gebruiksvriendelijke widget en strakke integratie met Siri is in iOS 10 in sommige gevallen aantrekkelijker dan een los exemplaar dat je zo nu en dan moet openen, maar uiteindelijk vergeet.

Zo kan iOS 10 zorgen voor een nieuwe golf apps. Daarbij zal ook de App Store 2.0 een rol spelen. Apple kondigde een week voor WWDC nieuwe regels voor zijn app-winkel aan, die het voor ontwikkelaars makkelijker en winstgevender moeten maken om complexe apps te ontwikkelen. Zo pakt Apple nu nog 30 procent van de inkomsten over een app, straks daalt dat nadat gebruikers een jaar lang op een app zijn geabonneerd naar 15 procent.

Die mogelijkheid om straks abonnementen kunnen gaan gebruiken is belangrijk. Zo kunnen complexe apps, die veel ontwikkeltijd kosten, langer onderhouden worden. Zo kunnen de paar apps die je vaak gebruikt veel beter worden, terwijl de apps die je maar zelden opent hun functies straks kwijt kunnen in slimme notificaties en widgets.

De app zoals we die kennen is dood, lang leve de app!

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.