Inhoudsopgave
    

E3: Sony’s spierballen en Zelda’s magie
Jan Meijroos
door Jan Meijroos
leestijd: 7 min

In het jaar dat VR-games moeten doorbreken, maakten de traditionele blockbusters veel meer indruk op de belangrijkste gamebeurs, de E3 in Los Angeles.

Voorafgaand aan de Electronic Entertainment Expo (E3) draaide de geruchtenmolen op volle toeren. Sony zou de PlayStation Neo onthullen en en Microsoft zou met Project Scorpio een eerste blik op de Xbox One-opvolger geven. De hoop op concrete informatie over de Nintendo NX, de opvolger van de Wii U, was al maanden eerder vervlogen. Nintendo kiest zijn eigen moment om de console die in maart 2017 het levenslicht ziet te presenteren. Maar een week voordat hét gamefeestje in LA losbarstte, gaf PlayStation-baas Andrew House al toe dat de PlayStation Neo niet op de E3 te zien zou zijn. 

Het E3-blazoen liep ook op een andere manier een smetje op. Zo hield Electronic Arts zijn eigen event, EA Play, 500 meter náást de beurs. Ongetwijfeld om meer exclusieve aandacht voor FIFA 17, Battlefield 1 en Titanfall 2 te genereren, maar het voelde toch een beetje raar. Ook Activision was voor het eerst niet groot zichtbaar aanwezig. In plaats van een traditionele grote stand, konden bezoekers bovenin het beursgebouw, enkel op afspraak in aparte, veel kleinere vergaderruimtes nieuwe delen van Skylanders en Call of Duty bekijken. 

Het is illustratief voor de staat waarin de E3 zich bevindt. Al jaren rommelt het en mopperen game-uitgevers over de torenhoge prijzen voor standruimte. Het gevolg is dat sommige partijen hun eigen plan trekken. Als Ubisoft en Bethesda het voorbeeld van Activision en EA volgen, kon het wel eens desastreuze gevolgen hebben voor de E3. Maar zo ver is het nog niet.

Amsterdamse gamestudio Guerrila Games aan het woord over Horizon: Zero Dawn

Bij de grote studio's zette Ubisoft opnieuw in op openwereld actiegames met Watch Dogs 2 en Ghost Recon: Wildlands, maar het introduceerde ook een nieuwe ip: de winterse extreme sportsgame Steep. Bethesda legde veel nadruk op het in november te verschijnen Dishonored 2, maar blikte ook vooruit met Prey en Quake Champions. Warner Bros. Interactive showde drie nieuwe LEGO-games, alsook het knokspel Injustice 2. Square Enix had een keur aan nieuwe Final Fantasy-titels en in Call of Duty: Infinite Warfare wordt er voor het eerst in de ruimte gevochten. Toch waren het vooral 'platformhouders' Sony, Microsoft en Nintendo die de meeste indruk maakten. 

Playstation-hit God of War
Playstation-hit God of War

Sony's spierballen

Sony liet zijn spierballen rollen en toonde heel veel nieuwe games. God of War, The Last Guardian, de nieuwe ip Days Gone (The Last Of Us meets The Walking Dead), Detroit (een Blade Runner-achtig adventure waarbij keuzes steeds weer een andere invloed hebben), Spider-Man PS4 en vooral Death Stranded. De laatste is de nieuwe game van de Japanse grootmeester Kojima, de bedenker van Metal Gear Solid. 

Hollands glorie was er ook met Horizon: Zero Dawn. Na jarenlang aan de Killzone-franchise te hebben gewerkt voelt, speelt en oogt Horizon zo anders dan alles wat we tot nu van Guerrilla Games uit Amsterdam hebben gezien. De grote, kleurrijke wereld ver in de toekomst, met daarin mensen die in stammen relatief primitief leven, maar wel moeten jagen op wilde robotdieren. Dit prikkelt de fantasie als nooit tevoren.  

Waarom Sony het won van Microsoft

Microsofts dubbele boodschap

Microsoft deed wat velen hoopten, maar gaf ook een dubbele boodschap af. Een slanker, meer sexy model van de huidige Xbox One, de Xbox One S, komt in augustus beschikbaar, maar eind 2017 moet Project Scorpio al verschijnen. Scorpio, duidelijk een werknaam, moet resulteren in de opvolger van de Xbox One. 

De nieuwe spelcomputer verschijnt december 2017 en biedt ondersteuning van games in de ultra-hd-resolutie én voor VR-games. De console zal 6 teraflops aan grafische rekenkracht huisvesten en alle Xbox One-games en -accessoires werken ook met de opvolger. Nieuwe games voor de huidige Xbox One waren er ook in overvloed: wat te denken van Forza Horizon 3, Halo Wars 2, Gears of War 4, Dead Rising 4, Sea of Thieves, ReCore en Scalebound. Geen slechte line-up, maar toch kon Microsoft niet op tegen het machtsvertoon van Sony.

Project Scorpio: de opvolger van de Xbox
Project Scorpio: de opvolger van de Xbox

Nintendo: Zelda's magie

Tenslotte was daar Nintendo, dat met slechts één enkele nieuwe game naar LA was gekomen. Die ene game betrof wel de allernieuwste The Legend of Zelda-game voor de Wii U. Prompt werd dat de meest besproken game van de beurs. Niet zo vreemd, want Nintendo had zijn enorme booth omgedoopt tot een heus mini-Hyrule; het koninkrijk waar de meeste Zelda-games zich afspelen. Alleen rondlopen op Nintendo’s stand was al een magische ervaring. Bezoekers stonden zonder morren vier uur in de rij om een half uur met het nieuwe spel, dat uiteindelijk in 2017 simultaan voor de Wii U als de NX verschijnt, te mogen spelen. 

Zelda behoudt aantrekkingskracht

VR-games: vooral korte ervaringen

Virtualreality-gaming maakte nog steeds een weifelende indruk. Terwijl Sony veel unieke content in de pijplijn heeft zitten voor de PlayStation VR die in oktober verschijnt, heeft diezelfde content nog altijd overwegend het karakter van een mini-game. Het zijn korte ervaringen die je even tussendoor speelt. Zo was Batman VR waanzinnig, maar dit interactieve moordmysterie duurt in totaal niet langer dan een uur. 

Verder zijn er veel traditionele games die als extraatje de mogelijkheid hebben om óók in VR gespeeld te worden; zoals de nieuwe horrorgame Resident Evil 7 en Call of Duy: Infinite Warfare. De enige VR-titels die een volwaardige, op zichzelf staande indruk achterlieten, waren Rigs en Farpoint. Die laatste is een nieuwe shooter waarbij de speler zich op een buitenaardse planeet bevindt en moet zien te overleven door aliens te verslaan. De game kent ondersteuning van de funky ogende PlayStation VR Aim Controller. Spelen met de bril op en zo'n controller in de handen is een waanzinnige ervaring. 

De Playstation VR Aim Controller
De Playstation VR Aim Controller

Rijke traditie

Al met al viel er voor de gamers weer genoeg te halen. Toch is het veelzeggend dat VR nog altijd die echte musthave-games mist en dat de grote traditionele blockbusters met gemak de meeste aandacht opeisten. En het is mooi om te zien dat de door velen afgeschreven Wii U in één klap weer op de kaart gezet is door de zachte maar overrompelende fantasiewereld van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Een kleine revolutie in de rijke traditie van Nintendo-games. Daar moeten we het mee doen. 

Tot slot: twee lijstjes met favoriete games die op de E3 te zien waren.

8 topgames voor najaar 2015

The Last Guardian (PS4)

Sprookjesachtig puzzel-adventure waarin de band tussen een klein jongetje en een reusachtig fabeldier centraal staat. 

Deus Ex: Mankind Divided (PC, PS 4, Xbox One)

Grimmige rollenspel waarbij je als half mens, half robot gebruik moet maken van biomechanische prothesen om te overleven in een wereld waarbij andere gebruikers van dergelijke lichaamsversterkende prothesen juist met de nek worden aangekeken en in getto’s wordt weggestopt. Het thema van de game is ‘mechanische apartheid’.  

Forza Horizon 3 (PC, Xbox One) 

De racegame 'plankgast' deze keer naar Australië en combineert duizelingwekkend racen op het asfalt in oogstrelende bolides met off-road raggen door de bossen en de modder. 

Dishonored 2 (PC, PS4, Xbox One) 

Eigenzinnig vervolg op het sluip-actiespel Dishonored waarin je nu mag spelen met twee personages (Corvo of Emily) met ieder een eigen vechtstijl en magische vaardigheden. 

Mafia III (PC, PS4, Xbox One) 

Keiharde maar sfeervol open-wereld actiespel dat zich afspeelt in de jaren zestig, in het broeierige New Orleans. 

Steep - (PC, PS4, Xbox One)

Deze extreme sportsgame van Ubisoft laat je een keur aan wintersporten beoefenen op een enorme berg… om vervolgens vrienden uit te dagen of samen met hen van de piste af te raggen. 

Final Fantasy XV (PS4, Xbox One) 

Deze kolossale Japanse RPG met Westerse invloeden is al meer dan 10 jaar in de maak maar ziet eind september eindelijk het licht.  

Battlefield 1 (PC, PS4, Xbox One) 

Een schietspel in de Eerste Wereldoorlog waarbij alle facetten van het tijdperk aan bod komen. Van rijden in eerste tanks, tot spelen met ruiters te paard, van het besturen van enorme zeppelins tot het vliegen en schieten in driedekkers. 

Beeld uit Dishonored 2
Beeld uit Dishonored 2

5 topgames voor 2017

Horizon: Zero Dawn (PS4) 

Deze open-wereld actie-RPG van Nederlandse makelij sleepte deze E3 tientallen nominaties in de wacht. 

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U, NX) 

Het nieuwe Zelda-avontuur is groter en ambitieuzer dan alles wat Nintendo hiervoor deed, en komt met een grote, open wereld waar de speler meer vrijheid en meer avonturen en activiteiten dan ooit tevoren voorgeschoteld krijgt.  

Mass Effect: Andromeda (PC, PS4, Xbox One) 

Er werden slechts flintertjes van de gameplay van de nieuwe space opera van BioWare getoond, maar die beelden waren dan ook meteen heel erg mooi. 2017 is nog ver weg. 

God of War 4 (PS4)

De getergde Spartaanse halfgod Kratos zoekt zijn heil in de Noorse mythologie, maar worstelt tegelijkertijd met de opvoeding van zijn zoon.

Sea of Thieves (Xbox One) 

Knipogende, cartooneske piratengame waarbij je alleen óf met vier vrienden op zeilavontuur gaat, schatten zoekt, andere schepen naar de kelder jaagt en met een houten poot en een papegaai op je schouder een gek dansje maakt. 

The Legend of Zelda: Breath of the Wild verschijnt in 2017
The Legend of Zelda: Breath of the Wild verschijnt in 2017
Auteur

Jan Meijroos (@janmeijroos) is een van de meest ervaren game-journalisten van Nederland. Hij schrijft onder meer voor Power Unlimited, Metro en Bright.nl.