Inhoudsopgave
    

Bright 25 van 2016
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 9 min

Voor de elfde keer Brights jaaroverzicht. De meest vernieuwende gadgets, apps, content, techies en trends van 2016.

25 Bright VR Awards

We kijken vol trots terug op een Bright-jaar. We mochten in Utrecht tienduizend bezoekers verwelkomen op de zesde Bright Day, een dag vol vernieuwing voor nieuwsgierig Nederland. In het tweede seizoen Bright TV op RTL Z en RTL 7 introduceerden we nieuwe rubrieken als de FitGirl en Bekende Nerd. Online zijn vooral onze sociale kanalen gegroeid. Dank voor alle nieuwe subs op YouTube en de vele likes op Facebook! Echt nieuw in 2016 was de Bright VR Awards, de competitie voor Nederlandse virtual reality producties die we samen met Samsung hebben geproduceerd. Meer dan honderd inzendingen, ruim duizend stemmen op de publieksprijs en hele mooie winnaars, waaronder Night Fall van het Nationale Ballet en &samhoud media. Dat belooft wat voor 2017.

24 K-2SO-robot uit Star Wars

Dé verrassing van Star Wars-anthologyfilm Rogue One. Een Star Wars-film is geen Star Wars-film zonder een bijdehante robot, en K-2SO vervult die rol met verve. K-2 of Esso komt steeds gevat uit de hoek in het vrij serieuze Rogue One, maar zonder dat het misplaatst voelt. Een comic relief met een boeiend achtergrondverhaal, want K-2 is een gehackte keizerlijke droid. Door die grondige herprogrammering is K-2 hondstrouw, maar zegt hij ook alles wat er in hem opkomt. Dat zorgt voor mooie en grappige momenten, en maakt dat K-2 zijn plaats naast R2-D2, C-3PO en BB-8 meer dan heeft verdiend. Sowieso heeft Rogue One onmiskenbaar zijn plek binnen het Star Wars-universum veroverd, hoewel het de eerste is die geen Skywalker-telg volgt.

23 Internettrollen

In 2016 bleek de invloed van internettrollen groter dan ooit. Met Donald Trump als de grootste van allemaal. De zakenman tweette er driftig op los tijdens de verkiezingscampagne en raakte met zijn tweets regelmatig in opspraak. Maar uiteindelijk boekte Trump wel zijn verrassende overwinning. De aanstaande president werd tijdens zijn campagne geholpen door andere trollen onder zijn supporters en een gigantische stroom desinformatie en nepnieuws. Dat laatste leidde tot forse kritiek op met name Facebook, dat nu maatregelen neemt om de verspreiding van hoaxes via zijn netwerk in te dammen. Samen met factcheckers wordt de tegenaanval ingezet. Maar 2016 blijft, zoals uitgerekend Monica Lewinsky het treffend samenvatte: "Dit was het jaar waarin de trollen wonnen."

22 Klooikoffer

Kinderen moeten klooien, daarvan overtuigt Astrid Poot van Stichting Lekkersamenklooien ons al jaren. Ze gaf al een paar jaar op rij leiding aan de Kids Corner op Bright Day en dit jaar bracht ze samen met webwinkel Conrad haar Klooikoffer op de markt. Er zijn koffers met een lijmpistool, met een soldeerbout, met scherpe messen; allemaal niks om bang voor te zijn. Zo lang ouders maar samen met hun kinderen klooien blijft het veilig, en blijven kinderen nieuwsgierig. In dezelfde hoek nog een favo: Osmo Coding. Een programmeerset voor kinderen, gebouwd rond de iPad. Die staat in een speciale standaard en ziet via de camera hoe kinderen blokken in bepaalde patronen leggen, en daarmee de eerste stappen van het programmeren zetten.

21 Leo Kouwenhoven

Leo Kouwenhoven is een van de bekendste onderzoekers wereldwijd op het gebied van kwantumcomputing, de technologie die computers vele malen sneller moet gaan maken. De Nederlandse natuurkundige had een succesvol jaar. Zo ontving zijn afdeling aan de TU Delft een aanzienlijk deel van de 1 miljard euro die de Europese Unie steekt in een groot onderzoeksprogramma naar kwantumtechnologie. Ook werd onlangs bekend dat Microsoft bij de TU Delft een eigen lab voor kwantumcomputing, QuTech, gaat openen. Grote techbedrijven waren verwikkeld in een grote strijd om te mogen samenwerken met Kouwenhoven en uiteindelijk won Microsoft.

20 Lamzac

Je kon afgelopen zomer geen strand, park of festival bezoeken of je zag ze: de Lamzac-zitzakken. De opblaasbare bank met spleet in het midden is de perfecte sofa voor buiten, om languit in je eentje op te relaxen of met zelf drie of vier man op te zitten. Een paar keer zwaaien en er zit genoeg lucht in, als je weggaat rol je ’m zo weer op en pas hij in een klein tasje. Een leuke vinding van Nederlander Marijn Oomen, die de zijn bank samen met Fatboy op de markt bracht. Toch waren er al snel kapers op de kust, nepperds die via Kickstarter met aanvankelijk veel succes geld inzamelden. Kickstarter stak daar uiteindelijk een stokje voor en stopte de campagnes van de copycats, iets wat de site steeds vaker doet.

19 Overwatch

Game-ontwikkelaar Blizzard werd groot met roleplaying games. RPG’s over orcs of juist futuristische planeten, en later immens succesvolle mmo World of Warcraft. In zijn 25-jarig bestaan bleef Blizzard met veel succes bij zijn leest, maar de laatste jaren experimenteert de ontwikkelaar er op los. Ook met succes: het in 2014 verschenen digitale kaartspel Hearthstone werd al een hit en daar ging first-person multiplayer-shooter Overwatch dit jaar nog eens flink overheen. Overwatch is een zogenoemde hero-game en de eerste first-person-shooter uit de stal van Blizzard. In de game kiezen spelers uit 23 helden met allemaal hun eigen krachten, zwakheden en superpower die met goed spelen sneller wordt opgeladen. De game is rap, kleurrijk, makkelijk te leren maar eindeloos te spelen en bovendien een gigantisch succes met ruim 20 miljoen actieve spelers. Blizzard gaat zelfs een competitie opzetten rond Overwatch, met betaalde professionele spelers die landelijke en wereldwijde wedstrijden spelen.

18 HP Spectre X360 v2

De beste Windows-laptop die je dit jaar kan kopen. De HP Spectre X360 is dun, licht en met een krachtige batterij biedt deze hybride laptop veel voor een schappelijke prijs. Het scherm is helemaal om te vouwen, het trackpad is groot en hij heeft zowel de grote usb-a-poorten als het nieuwe usb-c. De 13,3 inch laptop heeft een scherp 1440p-scherm en goeie Bang&Olufsen-speakers. Beschikbaar met de nieuwste Intel i5 en i7 is hij er vanaf 1.199 euro. Een uitstekend alternatief vind je in de nieuwe Lenovo Yoga Book, tevens een hybride model.

Apple hield het met zijn nieuwe MacBook Pro-modellen behoudender, maar ook die zijn erg aantrekkelijk. Geen touchscreen maar wel een Touch Bar, een strook touchscreen die knoppen steeds aan je huidige app aanpast. Een nieuw strak design, dunner en lichter dan een MacBook Air en en krachtige chips maken het plaatje compleet, als je tenminste uit de voeten kan met louter usb-c-poorten. Apple heeft er vier in zowel het 13 als 15 inch model gestopt. Vanaf 1.999 voor 13 inch met Touch Bar, 2.699 voor het 15 inch model.

17 Stranger Things 

2016 was een uitstekend jaar voor de bankhanger, met tv-series die het niveau van Hollywood makkelijk evenaren. Stranger Things van Netflix staat wat dat betreft vooraan. De serie leek uit het niets te komen maar al snel leek iedereen hooked. Logisch ook: Stranger Things is retespannend en geeft met zijn jaren ’80-setting, scifi/horror insteek en hoofd-cast van drie jonge jongens een hommage aan onder meer de vroege Steven Spielberg-films.

Westworld van HBO is nog zo’n parel. Het aloude concept ‘wat als robots menselijk worden’ wordt nieuw leven ingeblazen. Anthony Hopkins speelt een glansrol als hoofdontwerper van een pretpark in de toekomst, een wildwest-setting gevuld met levensechte robots die niet weten dat ze robots zijn, en elke nacht gereset worden, totdat…

Het onlangs in Nederland gelanceerde Amazon Prime Video heeft met The Grand Tour ondertussen het échte nieuwe seizoen van Top Gear te pakken. Waar de sfeer en daarmee de kijkcijfers bij de BBC inzakten na het vertrek van Clarkson, Hammond en May, gaat het trio streaming vrolijk verder. Een nog groter budget en licht gewijzigd concept maar nog altijd: veel passie voor auto’s en nog meer compleet doorgeslagen entertainment.

16 Amber One 

Van de nieuwe Nederlandse tech-startups die dit jaar flink aan de weg timmerden viel Amber One ons het meest op. De Brabantse startup werkt aan een eigen elektrische deelauto met een grote actieradius. Het doel is dat mensen altijd een auto in de buurt beschikbaar hebben, voor een vast bedrag per week. Bright TV nam al een kijkje bij Amber One en zal de startup blijven volgen.

Een andere Nederlandse startup die een eervolle vermelding verdient: 3DAboutMe biedt een slimme oplossing voor het bestellen van de verkeerde maat schoenen via webwinkels. Met aan app en een A4'tje scan je je voeten en software vergelijkt die met de scans van schoenmodellen. 3DAboutMe sloot dit jaar de eerste grote webwinkels aan op het systeem en grote schoenmerken toonden interesse.

15 Samsung Gear 360

Dit jaar verschenen er meerdere betaalbare 360-graden-camera’s op de markt. De beste was de Samsung Gear 360, met een strak design, makkelijke bediening en redelijke prijs (momenteel 329 euro). De Gear 360 werkt wel alleen met Samsung-toestellen en het duurt nog wat lang om beeldmateriaal over te zetten. De beeldkwaliteit is ook voor verbetering vatbaar. Maar met de Gear 360 is een goede eerste stap gezet om 360-video-productie toegankelijk te maken voor de gewone consument.

14 Apple Airpods

Draadloze oordopjes, ze stonden al jaren op onze verlanglijst en zijn nu eindelijk gearriveerd. Er bestaan al Bluetooth-earbuds voor bij het sporten. Die zijn dan meestal onderling nog verbonden met een koord. Dat is tijdens sporten handig, maar voor dagelijks gebruik is echt draadloos een ware bevrijding. Onze favoriete dopjes zijn de Airpods, al heeft Apple na uitstel van de release maar net de deadline van 2016 gehaald. Hoofdredacteur Erwin kreeg afgelopen najaar al een set mee uit de VS en was maandenlang een van de weinigen in Europa met die koddige witte stokjes in zijn oren. Hij draagt ze vrijwel de hele dag. Dat kan omdat de case waarin je de Airpods bewaart voor extra batterijduur zorgt. Ze zijn trouwens na maanden gebruik niet een keer uit zijn oren gevallen en hij is ze ook niet een keer kwijtgeraakt.

13 Netatmo

De strijd tussen de smarthome-platforms is in volle gang. Zo is er Nest van Google, Apple Homekit , Samsungs Smartthings en Echo van Amazon. Fabrikant Netatmo won het wat ons betreft op punten met zijn slimme thermostaat, beveiligingscamera's en slimme radiatoren met Apple Homekit-ondersteuning. De Netatmo-producten zijn gebruiksvriendelijk, redelijk geprijsd en hebben slimme opties. Zo is het met de Netatmo-buitencamera ook mogelijk om videobeelden naar je eigen dropbox of server te sturen. Dat terwijl Google-bedrijf Nest voor terugkijken van videobeelden van zijn beveiligingscamera liefst 100 euro per jaar voor cloudopslag rekent.

12 OLED TV

Na een aantal rustige jaren waarin je prima met je full hd-tv uit de voeten kon, is het vuurwerk van de tv-makers weer begonnen. 4K, HDR en OLED zijn de technieken waar we de komende tijd weer nieuwe tv’s voor in huis moeten gaan halen. 4K voor de resolutie, HDR voor het contrast en OLED voor de superieure kleuren. Wie eenmaal een OLED-tv heeft gezien wil zijn oude lcd eigenlijk niet meer, die oogt dan flets. LG is OLED-koploper, Philips werkt ook aan OLED en onlangs bleek dat ook Sony volgend jaar met OLED-tv’s komt.

11 Google-hardware

Apple was jarenlang het enige bedrijf dat zelf zowel zijn eigen software als hardware ontwikkelde. Niet langer, concurrenten Google en Microsoft timmeren beide succesvol aan de weg op hardwarevlak. Google deed dat met de Pixel, zijn eerste écht eigen smartphone. Een fraai model dat zich prima kan meten met het topsegment van Apple en Samsung. Microsoft gooide ondertussen hoge ogen met zijn Surface Studio, een all-in-one desktop-pc met gigantisch kantelbaar touchscreen. Vooral gericht op tekenaars maar een gerol van spierballen waar Apple terecht van zou moeten opkijken.

10 Livestreamen op social media

Livestreamen is niet langer het domein van gamers die fans laten meekijken bij het spelen, het is voor iedereen makkelijk en leuk geworden. Met een smartphone, wifi- of 4G-dekking en een socialmedia-account kan iedereen met één druk op de knop uitzenden. Met name Facebook Live maakte in 2016 een grote opmars door. Facebook gaf livestreams dan ook voorrang in de algoritmes die de volgorde van het nieuwsoverzicht bepalen. Intussen integreerde Twitter zijn livestreamdienst Periscope in de Twitter-app. En ook Instagram moest er aan geloven: de foto-app biedt sinds kort ook een livestream-optie. (Like Bright alvast om onze livestreams op Facebook binnenkort niet te missen.)

9 Apple iPhone 7

Met de iPhone 7 bracht Apple een uitstekende, zij het een beetje saaie nieuwe iPhone op de markt. Het meest werd er nog wel gesproken over de ontbrekende koptelefoonaansluiting, maar wie wat verder kijkt dan die heisa ziet een puike telefoon. Een beter scherm, optische beeldstabilisatie in de camera van het kleine model, een dubbele lens in de 7 Plus en twee fraaie nieuwe zwarte uitvoeringen in zowel mat als hoogglans.

Aan Android-zijde zijn de Galaxy S7 en S7 Edge van Samsung de sterkste modellen. Kraakheldere schermen, sterke camera’s en een strak design. De Note 7 zette die lijn in een groot formaat sterk door maar werd door de veelbesproken problemen met spontane ontbranding uiteindelijk teruggeroepen en van de markt gehaald. Zowel Samsung als Apple willen volgens geruchten in 2017 spectaculairder uitpakken, met bijvoorbeeld zeer dunne schermranden.

8 Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie werkt al wat langer achter de schermen maar dit jaar begint AI zich echt in de praktijk nuttig te maken. Google kwam vorig jaar al met zijn slimme fotodienst die je foto’s met kunstmatige intelligentie doorzoekbaar maakt, en introduceerde dit jaar berichten-app Allo met ingebouwde assistent. Voorlopig alleen in het Engels, maar wel erg slim. De slimme assistent zit ook in de Google Pixel en in de nieuwe speaker Home, die beiden helaas nog in Nederland niet te koop zijn. Net als Amazons Echo trouwens, maar ook die speaker laat zien hoe handig en bijdehand AI kan zijn. De speakers horen je door heel de kamer, begrijpen commando’s ongeacht vage zinsbouw en kunnen met vervolgvragen overweg.

7 Colin Furze

Hij is onze favoriete YouTuber en daarom nodigden we de Britse garage-uitvinder Colin Furze ook uit op Bright Day. Op beide dagen sprak hij daar in een afgeladen zaal over alle vreemde dingen die hij in zijn schuur in Engeland in elkaar knutselt. Vlammenwerpers, Wolverine-klauwen en laatst nog een gigantische AT-ACT uit Star Wars. Een hele aardige gast bovendien, want hij nam steeds ruim de tijd om met al zijn jonge fans op de foto te gaan.

Ook kijken we graag naar de vlogs van Casey Neistat. De filmmaker heeft de gestileerde nonchalance tot een kunstvorm verheven en maakt video’s die simpel lijken maar stiekem een hoop werk kosten. Dat vele werk brak Neistat helaas ook een beetje op en daarom stopte hij laatst met dagelijks vloggen. Hij blijft nog wel YouTube-video’s maken, maar pakt ze nu wat anders aan.

In een jaaroverzicht mag ook de meest achterlijke video van het jaar niet ontbreken. Pen-Pineapple-Apple-Pen van Japanse komiek Daimaou Kosaka slaat helemaal nergens op maar het blijft de hele dag in je hoofd zitten. De korte versie van de video werd ruim 100 miljoen keer bekeken, de lange versie werd nog eens 35 miljoen keer bekeken.

6 Dronemerk DJI

Als het om drones voor de consument en de ‘prosumer’ gaat is er nauwelijks een alternatief voor DJI. De Chinese dronemaker kwam dit jaar met twee nieuwe drones: de grote en krachtige Phantom 4 en de zeer kleine en opvouwbare Mavic Pro. Vooral die tweede heeft ons hart gestolen. Hij schiet bijna net zulke mooie beelden als de Phantom 4, en zeker als het niet hard waait hangt hij net zo stabiel in de lucht. Maar waar je voor die grotere Phantom 4 nog een hele rugzak nodig hebt, steek je de Mavic Pro zo bij je laptop in een schoudertas. Maar let op: hoe klein hij ook is, de wieken zijn scherp, merkte ook Beau van Erven Dorens. GoPro kwam ook met een opvouwbare drone, de Karma. Voorzien van een uitneembare stabilisator zodat ook je omgevingsshots vanaf de grond filmisch soepel zijn. Maar helaas voor GoPro: de eerste lichting Karma-drones viel spontaan uit de lucht en werd teruggeroepen.

5 Microsoft Hololens

Veel indrukwekkender wordt een eerste versie van een nieuwe technologie niet. HoloLens doet wat Microsoft belooft: door het transparante vizier zie je de echte wereld, aangevuld met virtuele objecten. Die houden rekening met de omgeving; poppetjes kunnen op tafel staan, bij een game komen robots uit gaten in je eigen muur gekropen. En dat alles ook nog eens zonder dat de bril aan een pc vast hoeft te zitten. De bril zit lekker en is zeker voor een eerste versie voor ontwikkelaars licht en mooi ontworpen. Neem dan mysterieuze startup Magic Leap, die aan een vergelijkbaar project zou werken. Het bedrijf kreeg al ruim een miljard aan investeringen, maar heeft nog steeds niets laten zien en zou grote problemen hebben zijn bril af te krijgen. Het enige dat op de HoloLens is aan te merken is het relatief kleine venster waardoor je de virtuele objecten ziet, dat beslaat zeker nog niet je hele gezichtsveld. Maar voor toekomstmuziek klinkt HoloLens heel dichtbij.

4 Snapchat 

Als Facebook de koning van social media is, is Snapchat de kroonprins. De dienst heeft in Nederland alleen al ‘miljoenen gebruikers’, en in Europa zo’n 50 miljoen. Wereldwijd zou Snapchat in de zomer de 150 miljoen actieve gebruikers zijn gepasseerd, en daarmee is de dienst groter dan Twitter. Snapchat presteert het om in een tijd waarin alles voor altijd op internet vindbaar blijft toch een gevoel van tijdelijkheid te creëren. Dat maakt dat mensen makkelijker delen en dat is ook Facebook opgevallen. Het lukte Facebook niet om Snapchat over te nemen, maar functies stelen ze wel bij de vleet. Instagram Stories is een directe kopie van Snapchat Stories en Facebook nam ook al Snapchats gezichtfilters over.

En dan de Spectacles, daar flikt Snapchat wat Google in 2013 met zijn Glass niet lukte. Een bril waarmee je makkelijk video’s schiet en verstuurt. Door een vriendelijk wit draaiend lampje tijdens het opnemen komt de bril nooit over als een privacyschending maar juist als een hippe gadget. Snapchat stelt zijn Spectacles bewust in zeer lage oplage beschikbaar en daardoor is de bril niet aan te slepen.

3 Sony Playstation VR

Met de PlayStation VR introduceerde Sony de meest toegankelijke VR-bril tot nu toe. Wie al een PS4 heeft staan is voor 399 euro klaar en voor dat geld heb je een hele complete VR-ervaring. Net niet zo mooi als de VR-beelden die brillen als de Oculus Rift en HTC Vive bieden, maar die kosten dan ook respectievelijk 699 en 899 euro en dan moet je ook nog eens een krachtige pc hebben. Sony biedt wat dat betreft een uitstekende middenweg met nu al een aardige selectie leuke games. Samsung biedt met zijn Gear VR ondertussen de meest aantrekkelijke instap-bril voor wie lichte games wil spelen, VR-films wil kijken of bijvoorbeeld en digitale rondleiding wil zien. Wist je trouwens dat de grootste VR-studio van Europa gewoon in Nederland zit?

2 Pokemon Go

Nintendo besloot dit jaar eindelijk zijn heil te zoeken in mobiele apps, en met groot succes. Pokémon Go was maandenlang een hype en kreeg kinderen en volwassenen de straat op in een zoektocht naar Pokémon. Het nostalgische aspect van de inmiddels 20-jarige Pokémon-franchise speelde daar ongetwijfeld een rol bij, en Nintendo speelt verder op die nostalgie in. Ook de Classic Mini werd een hit en was steeds overal uitverkocht. Met de miniatuur-NES met 30 gameklassiekers haal je je jeugd terug in huis, en dat voor een hele schappelijke prijs. Een week voor kerst maakte Nintendo zijn topjaar compleet met de eerste Mario-game voor smartphones, Super Mario Run.

1 Elon Musk

Op 27 september presenteerde Elon Musk zijn plan om naar Mars te reizen. De geboren Zuid-Afrikaan wil dat mensen een multi-planetair soort worden en binnen tien jaar de eerste bemande vlucht naar Mars lanceren. Om er uiteindelijk een stad te bouwen voor een miljoen inwoners. Wij zien het hem nog doen ook. Musk is een man naar ons hart. Een nerd met een missie. Andere nerds met impact zoals Bill Gates en Steve Jobs waren ook op een missie, maar hun bereik was kleiner. Gates wilde op elk bureau een Windows-computer. Jobs wilde iedereens computer-ervaring verbeteren. Musk wil schoon en snel vervoer voor iedereen (Tesla, Hyperloop) en energie duurzaam opwekken (Solarcity) opdat de aarde langer meegaat. Met Mars (SpaceX) als back-up planeet. Kijk, zo komen we ergens. The future looks bright!

Voor de liefhebbers: onze Bright 25 van 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006 en 2005.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen, is vaste blogger bij Bright en is nu eindredacteur van Bright Ideas. Daarnaast is hij werkzaam voor NUtech. Houdt van alles met een batterij er in of stekker er aan.