Inhoudsopgave
    

Waar we naar uitkijken in 2016
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 6 min

We verwelkomen weer een jaar vol vernieuwing. In koppels komen de gadgets, films, series, games en apps voorbij waar we de hoogste verwachtingen van hebben. De beste wensen.

Gadgets

De technologie- en gadgetbeurs CES is net voorbij. In Las Vegas kwamen weer honderden apparaten voorbij, waar we het komende jaar meer van zullen horen. Maar over deze twee zijn we het meest enthousiast.

1. Oculus Rift

Als je een lijst van aankomend jaar maakt, dan mag virtual reality er simpelweg niet in ontbreken. We zijn benieuwd naar de complexe headsets die op de markt komen, zoals de HTC Vive Pre en de PlayStation VR, maar vaandeldrager is de Oculus Rift. Deze VR-bril heeft er eigenhandig voor gezorgd dat iedereen überhaupt zin heeft in virtual reality.

De Oculus Rift begon als een Kickstarter-project in 2012, maar is inmiddels in handen van Facebook. Het valt nog te bezien of de Oculus-bril dit jaar een enorme vlucht neemt, want om er gebruik van te kunnen maken heb je een zware uitgeruste computer nodig. Daarnaast zijn de kosten niet mals (700 euro met 42 euro verzendskosten naar Nederland).

Palmer Luckey, de oprichter van Oculus, gaat er niet vanuit dat er direct miljoenen Rifts verkocht worden. "Iedereen wil VR, maar niet iedereen kan het aanvankelijk betalen", schrijft hij op Twitter. "Hoewel de headsets nu duur zijn, zullen ze naarmate de tijd verstrijkt steeds betaalbaarder worden." Daarnaast zegt Luckey dat het onmogelijk is om iedereen blij te maken, maar "Oculus zal altijd doen wat VR uiteindelijk succesvol maakt". Ook komt er direct een groot aanbod games op de markt dat met de bril werkt, waardoor Oculus Rift direct een succes hoopt te forceren.

Naast een headset, zijn er ook controllers voor Oculus op komst, zodat gebruikers in de virtuele wereld kunnen bewegen. Daarvoor worden geen muis en toetsenbord gebruikt, maar zogeheten Touch-controllers. Dit zijn een soort handgrepen van gewone controllers, maar dan losgekoppeld. Er zitten knoppen, een stick en triggers op en ze registreren beweging. De Oculus Touch-controllers hebben echter vertraging opgelopen. De bril komt in de eerste helft van dit jaar (pre-orders zijn inmiddels geopend), maar Touch verschijnt pas in de tweede helft van 2016.

Wie de Oculus Rift nu bestelt, krijgt hem in juni geleverd.
Wie de Oculus Rift nu bestelt, krijgt hem in juni geleverd.

2. Apple's draadloze earbuds

Volgens geruchten komt de iPhone 7 eind dit jaar zonder koptelefoonaansluiting op te markt. Mocht dat waar zijn, dan moeten hoofdtelefoons en earbuds voortaan via de lighting-poort worden gekoppeld óf met Bluetooth.

Anonieme bronnen hebben al tegen media gezegd dat Apple bezig is met de ontwikkeling van draadloze oortjes. Hiermee zou je niet alleen muziek kunnen luisteren, maar ook gemakkelijk telefoontjes op kunnen nemen en praten tegen Siri. We komen ineens wel heel dicht in de buurt van scifi-film Her.

De oordopjes, gemaakt in samenwerking met het overgenomen team van Beats, zouden volgens geruchten compleet draadloos zijn, dus ook zonder kabeltje om ze bij elkaar te houden. In een bewaardoosje met accu laadt je ze onderweg op.

Overigens zijn er meer interessante draadloze earbuds op komst. De Bragi Dash-earbuds worden momenteel geleverd aan Kickstarter-backers. Zij spelen niet alleen draadloos muziek, maar meten onder meer ook direct je hartslag en zuurstofverzadiging. Ideaal voor sporters. Een ander Kickstarterproject is Revols, dat afgelopen week ruim 2,5 miljoen dollar ophaalde. Deze Bluetooth-oortelefoontjes hebben als 'unique selling point' dat ze automatisch naar je oren vormen, waardoor ze perfect moeten blijven zitten.

De draadloze oordoppen van Bragi Dash kregen al positieve reviews.
De draadloze oordoppen van Bragi Dash kregen al positieve reviews.

Films

We zijn verwend in 2015 met films als The Martian, Ex Machina en Star Wars VII, maar komend jaar staat er ook weer een hoop moois op stapel.

3. The Circle

Schrijver Dave Eggers maakte furore met zijn boek The Circle en de verfilming komt in 2016 in de bioscopen. Het gaat over Mae Holland, een universitair student die bij internetgigant The Circle gaat werken. Dat is simpel gezegd een combinatie van Facebook en Google.

Transparantie is nog belangrijker geworden en hoewel Mae dat aanvankelijk geweldig vindt, beseft ze steeds meer dat alles wat ze doet gedeeld moet worden. Al snel slaat verwondering om in angst. Moeten we dit wel willen? In de film, die geregisseerd wordt door James Ponsoldt, spelen onder meer John Boyega, Emma Watson en Tom Hanks een rol. Een exacte release-datum is nog niet bekend.

De hoofdrol in The Circle is voor Emma Watson.
De hoofdrol in The Circle is voor Emma Watson.

4. Rogue One: A Star Wars Story

Het is nog ruim een jaar wachten op Star Wars: Episode VIII, maar dat betekent niet dat 2016 een Star Wars-loos jaar wordt. Nu de filmrechten in handen van Disney liggen, staat ons nog een diepe sloot aan nieuwe films uit het Star Wars-universum te wachten. De eerste spin-off is Rogue One.

Veel over deze film is nog niet bekend, maar het verhaal zou zich net voor de gebeurtenissen in Episode IV: A New Hope afspelen. In Rogue One volgen we mogelijk een groep rebellen die de plannen probeert te bemachtigen voor de bouw van de eerste Death Star. De film wordt geregisseerd door Gareth Edwards (bekend van Monsters en Godzilla) en de cast bestaat uit onder anderen Mads Mikkelsen en Felicity Jones. Rogue One staat gepland voor 14 december.

De eerste foto van de cast van Rogue One.
De eerste foto van de cast van Rogue One.

Series

Televisieseries zijn de afgelopen jaren voor veel mensen interessanter geworden dan films. Er gaat veel geld in om, grote namen worden gecast en de verhalen worden beter.

5. Vinyl

Streamingdiensten zijn hot, maar tegelijk is ook vinyl bezig aan een comeback. Op CES waren de platenspelers niet aan te slepen. Regisseur Martin Scorsese en producer/klankbord Mick Jagger nemen je in de nieuwe HBO-serie Vinyl mee naar de jaren zeventig, het gouden tijdperk van de LP. De serie volgt Richie Finestra (gespeeld door Bobby Cannavale), die de platenmaatschappij American Century Records (bestaat niet echt) opricht.

De serie zal uit zijn voegen barsten van sex, drugs & rock ’n roll. Deze maand verschijnt de eerste aflevering van de serie al.

6. 11.22.63

Een nieuwe miniserie waar de naam J.J. Abrams (Lost, Star Wars: The Force Awakens) als uitvoerend producent aan verbonden is, dat is direct interessant. 11.22.63 is een verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Onder meer acteur James Franco speelt mee in de serie.

Franco speelt leraar Jake Epping die terug in de tijd moet reizen om de moord op president John F. Kennedy te stoppen. Maar zijn missie wordt gedwarsboomd door verschillende dingen: Lee Harvey Oswald, verliefd worden en het verleden dat zich niet laat aanpassen. Vanaf 15 februari te zien via Hulu of de bekende omwegen.

Games

Het belooft een mooi gamejaar te worden. Wij kijken vooral naar de kleinere indie-games die dit jaar gaan verschijnen en laten de blockbusters even voor wat ze zijn.

7. The Witness

De maker van indie-hit Braid, Jonathan Blow, heeft het geld dat hij met die game verdiende in The Witness gestopt. Sinds 2009 werkt hij er aan. Het is een first-person puzzle-adventure op een onbewoond eiland, dat er werkelijk schitterend en kleurrijk uitziet.

Het doel is om rond te lopen en puzzeltjes op te lossen, sommige simpel, anderen extreem moeilijk. Dit is zo’n game waar internetfora zich over gaan buigen om tot oplossingen te komen. Het doel lijkt een berg in het midden van het eiland te zijn. The Witness verschijnt op 26 januari voor Windows en PlayStation 4, later dit jaar komt hij er ook nog voor iOS.

8. Firewatch

Nog zo’n prachtig uitziende game is Firewatch. De grafische stijl is te danken aan Olly Moss, bekend van zijn eveneens geweldige filmposters en boekcovers. In de game speel je als Henry, een vrijwilliger op een wachttoren in de bossen van Wyoming in 1989. Hij wordt op een dag beroofd en jij gaat achter de dief aan.

Met een walkie-talkie in de hand ga je het bos in. Opzichter Delilah is daarbij de enige die je spreekt en die je door het landschap loodst. De reis wordt vreemder hoe verder je loopt. Wat er aan de hand is, kun je vanaf 9 februari uitvinden op PlayStation 4, Windows, Mac en Linux, wanneer Firewatch uitkomt.

Apps

Kunnen apps nog verrassen? Elk jaar komen er wel weer een paar uit die niet meer van je telefoon gaan. Waar je verslingerd aan raakt of die van toegevoegde waarde blijken in je dagelijks leven. Deze kiezen wij voor 2016.

9. AirMail

De fijne Mac-app AirMail komt over een tijdje eindelijk naar iOS. Dat is vooral goed nieuws voor mensen die eerder Mailbox gebruikten en niet willen overstappen naar Inbox by Gmail. Op de Mac is AirMail een mooie minimalistische app, die recent nog met nieuwe functies is aangevuld, bijvoorbeeld met een snoozeknop voor mails die niet direct aandacht vereisen. Wanneer de app er voor iOS komt, is nog niet bekend, maar die versie is momenteel in beta.

AirMail voor iOS:
AirMail voor iOS: "Coming soon."

10. Update voor Apple Remote

Apple bracht vorig jaar een nieuwe Apple TV uit, en hoe tof de nieuwe afstandsbediening ook is, tekst invoeren is niet handig via de touchpad. In het meest gunstige geval voegt Apple de Siri-functie aan de Nederlandse Apple TV toe, maar anders hopen we op een update voor de Apple Remote.

Apple werkt aan een nieuwe Apple TV Remote-app, zo vertelde Apple-topman Eddy Cue aan Buzzfeed. "De app zal je volledige functionaliteit van Siri Remote op je iPhone geven", zegt hij. "We hopen hem in de eerste helft van 2016 uit te brengen."

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.