Inhoudsopgave
    

Video vault: Connected en Centriphone
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 23 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Connected is een korte sciencefiction-film, die maker Luke Gilford omschrijft als een 'portret van een vrouw die worstelt met ouder worden, zelfperceptie en transformatie in een technologisch geoptimaliseerde wereld'. Pamela Anderson speelt de hoofdrol, verder is Dree Hemingway te zien en hoor je Jane Fonda als voice-over in deze stijlvolle korte film.

Virtual reality maakt het mogelijk om in de meest absurde werelden rond te lopen. Het Dalí Museum in de Verenigde Staten weet dat en laat bezoekers virtueel door het kunstwerk 'Archeological Reminiscence of Millet's Angelus' van Salvador Dalí lopen als onderdeel van een nieuwe expositie. Het filmpje staat ook op YouTube, waar je in 360 graden om je heen kunt kijken.

Wat heb je nodig om een gave video te maken van je skisessie? Een GoPro? Een drone? Nicolas Vuignier doet het anders, namelijk met iPhone die hij aan een touw om zich heen zwaait. Zet de slowmotion-functie aan en je krijgt een filmpje zoals je hierboven ziet. Wow.

Als de Duitse filmmaker Werner Herzog een documentaire maakt over technologie, is onze interesse direct gewekt. De film gaat Lo and Behold heten en de trailer staat alvast online. Op het Sundance Festival werd de film al getoond en volgens de eerste kijkers biedt de film een vrij pessimistisch toekomstbeeld. Herzog zelf zegt dat de technologische innovaties sneller gaan dan dat de maatschappij ze kan volgen. Een Nederlandse releasedatum voor de film is er nog niet.

Tegenwoordig vergapen we ons aan auto’s van Tesla en zelfs autonome wagens, maar hoe is het om één van de eerste consumentenauto’s te rijden? Dat probeert Hannah Elliott van Bloomberg zelf uit in dit filmpje. Haar eerste vraag is al een goeie: "Waar zit het gaspedaal?"

Super Mario Maker is een game voor de Wii U waarbij iedereen een Mario-level kan maken. Dat heeft al tot veel geinige levels geleid, zoals een soort achtbaanlevels waarbij je niets hoeft te doen of juist heel lastige behendigheidslevels. Maker 'Trousers' bouwde een kleine rekenmachine in de game, waarmee je het simpele sommetje 1 + 1 kunt uitrekenen met Bob-omb personages. Daarvoor moet Mario een aantal handelingen uitvoeren. Het is uber-nerdy, maar de maker van deze video legt vrij goed uit hoe het werkt.

Als uitsmijter dit keer een kijkje in de gedachten van een computer. Bio-Inspire is een audiovisuele kunstinstallatie van VOID uit Istanbul. In de video zie je hoe kunstmatige neurale netwerken de inspiratie vormden voor de animatie. Het is een trip die doet denken aan computer HAL uit 2001: A Space Odyssey.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.