Inhoudsopgave
    

Garage inventor Colin Furze
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 7 min

In Bright TV laten we in de nieuwe rubriek Nerd Alert onder meer video's zien van Colin Furze, de prettig gestoorde Brit die in zijn schuur raketfietsen, Wolverine-klauwen en broodmessen die tosti's snijden maakt. Een nadere kennismaking.

Als je op YouTube weleens een filmpje hebt gezien van een volstrekt mallotige maar toch knap gemaakte over-the-top uitvinding, dan was dat waarschijnlijk een filmpje van Colin Furze. Furze maakt alleen maar dingen die er nog niet waren en die misschien niet gemaakt hoefden te worden maar die we evengoed graag in actie zien.

Zo bouwde hij al verschillende speciale krachten van superhelden na: de klauwen van Wolverine of de vlammenwerpers van X-Men-schurk Pyro bijvoorbeeld. Ook maakte de 35-jarige Brit al ogenschijnlijk levensgevaarlijke voertuigen en bouwde hij normale dingen als een bed of een waterkoker om tot iets dat sneller, groter en beter is. Wat bezielt hem en hoe is het allemaal begonnen?

Heb je altijd al de neiging gehad om zulke vreemde dingen te bouwen?

"Ja, dat heeft altijd al wel in mijn bloed gezeten. Toen ik een kind was woonde ik naast een steengroeve, waar we al vreemde dingen bouwden, en voor YouTube er was maakte ik al filmpjes van stunts op m'n BMX. Wat ik nu doe is eigenlijk een combinatie van die twee dingen, en ik ben wel blij met hoe mijn leven gelopen is."

Zo'n drie jaar geleden begon je je echt te richten op waar je nu bekend om staat: vreemde uitvindingen. Hoe kwam je daar bij?

"Dat kwam door een aantal dingen: ik was vroeger namelijk een loodgieter. Toen werd mij gevraagd om mee te doen aan een tv-programma (Gadget Geeks, red.), waardoor ik mijn werk als loodgieter moest opgeven. Eerder maakte ik ook al filmpjes, maar vooral in het weekend en na mijn werk, waardoor ik er niet zoveel tijd voor had."

"Door de tv-show kon ik me volledig richten op het maken van dingen, maar het programma stopte al na één seizoen. Daarna was ik in principe werkloos. Toen heb ik nog wat loodgieterswerk gedaan, maar ik had vooral veel meer tijd voor mijn YouTube-kanaal. En toen begon ik ook echt veel vreemdere dingen te doen. Mijn kanaal steeg toen ook in populariteit, waardoor ik er nog meer aandacht aan ging besteden."

Hoe bedenk je de dingen die je bouwt?

"Soms zie ik dingen in films of op tv waarvan ik denk: dat zou tof zijn. Of je hebt een alledaags probleem waar ik dan op een hele andere manier een oplossing voor probeer te bedenken. Dat zijn goeie bronnen voor nieuwe ideeën.

Ik heb ook een lijst van dingen die ik nog wil maken, zowel in mijn hoofd als op mijn telefoon. Op mijn site wil ik nog steeds een lijst met alle grote ideeën maken, met vakjes ernaast zodat ik ze kan afvinken. Maar ik vind het van de andere kant juist ook heel leuk om mensen te verrassen.

Vaak wil ik juist niet te veel informatie geven tot iets echt klaar is. Eén van de dingen die ik echt leuk vind aan mijn kanaal, is de onvoorspelbaarheid. 'Wat heeft hij nu weer gemaakt, waar gaat de volgende video over?' Als mensen al weten wat eraan komt, gaan ze verwachtingen scheppen. Wanneer het resultaat anders is dan hun verwachting, zijn ze misschien wel teleurgesteld. Maar als je zegt: 'Bam! Hier is een jetbike!', dan heeft dat denk ik meer impact."

Maak je al je uitvindingen nog steeds zelf, nu je kanaal zo populair is geworden?

"Voor het overgrote deel wel. Soms heb ik assistenten, als ik een extra paar handen nodig heb. Maar ik bedenk en bouw bijna alles helemaal zelf. Daar ben ik best trots op, want volgens mij zijn er veel YouTubers die anderen hun filmpjes laten monteren of hun sociale media laten doen.

Ik doe letterlijk alles zelf. Daardoor rem ik mezelf misschien wel af, maar uiteindelijk gaan mijn filmpjes ook gewoon over mij en de dingen die ik in mijn schuurtje maak. Door het zelf te doen leer ik allemaal nieuwe dingen: ik heb mezelf bijvoorbeeld leren lassen. Sommige mensen denken misschien dat ik een gecertificeerd technicus ben maar ik bedenk alles gewoon terwijl ik het doe."

Helpt die onwetendheid bij het maken van nieuwe, vreemde dingen?

"Ik denk het wel ja. Mensen die veel van bepaalde dingen weten zouden naar mijn projecten kijken en zeggen: 'Dat deel werkt niet, dat slaat nergens op', en dan proberen ze het niet eens. Misschien hebben ze gelijk: misschien werkt het niet maar ondertussen ontdek je iets heel anders dat wel ontzettend leuk is. Daarom is het denk ik altijd beter om iets wel te proberen."

"Bij het Wolverine-project heb ik bijvoorbeeld gewoon naar mijn armen gekeken en gedacht: waar moet alles, hoe gaat dit werken? Dan pak ik er metaal bij, ik leg het naast mijn armen en begin er gewoon aan. Als het fysiek voor je ligt zie je vaak veel beter wat je moet doen."

Over die Wolverine-klauwen gesproken: wat is volgens jou het tofste fictieve wapen dat je niet kan bouwen?

"Ik zou lightsaber zeggen, al was er een paar maanden geleden een gast die een aardig probeersel had met een krachtige laser. Oh, en als ik een X-Man zou zijn, dan zou ik graag Magneto willen zijn. Dan zou ik alles met metaal bewegen en alles met mijn handen maken. Dat zou fantastisch zijn, al is dat natuurlijk niet echt een apparaat."

Zijn er projecten die je altijd al hebt willen doen, maar waar je nog niet aan toegekomen bent?

"Vooral een aantal X-Men-dingen. Ik zou bijvoorbeeld graag de laserbril van Cyclops maken, maar daar moet ik dan wel een echt flink krachtige laser voor hebben. Je kan niet met een kleine laserpen aankomen, het moet er één zijn waar je iets aan de andere kant van de weg mee in de fik kan zetten. Dan zet ik toch gewoon wat illegale Chinese lasers op mijn hoofd, wat kan er misgaan?"

Ben je nooit bang dat er iets mis gaat? We zien je best tricky dingen doen zonder enige bescherming.

"Dat werkt eigenlijk net als het bouwen van mijn dingen stapsgewijs. Als mensen de video bekijken, zien ze het laatste stadium, waarin een uitvinding het snelst gaat, het heetst is, of wat dan ook. Maar je hebt dan niet de kleine stapjes daar naartoe gezien.

Soms gaat het inderdaad mis en ik heb mijn armen verbrand door een gaslek van mijn jetmotoren. Maar ja: je kan ook vlak voor je eigen huis overreden worden. Eigenlijk is de gevaarlijkste stap in alles wat ik maak de eerste test, die je op YouTube niet te zien krijgt. Dan kan er nog van alles misgaan."

"Bij mijn raketfiets had ik de eerste keer bijvoorbeeld een helm op en beschermende kleding aan. Dat ding ging uiteindelijk zo'n 80 kilometer per uur, en het is wel een damesfiets waar ik in het filmpje niet in een volledig motorpak op wil zitten. Om het allemaal wat gewaagder te maken leek het me leuker om er in een shirt met stropdas op te rijden."

Ben je weleens in de problemen gekomen met je verzekering?

"Haha. Die heb ik niet. Niemand wil je verzekeren. 'Wie heeft dit gemaakt?' Ik. 'Ben je gekwalificeerd?' Niet echt. Daar hoef je niet eens mee aan te komen. Dus ik moet een beetje blijven oppassen dat ik niet iets belachelijk doms doe."

Ben je met projecten gestopt omdat ze te gevaarlijk waren?

"Ik heb hele, hele hoge fietsen gemaakt, en ééntje is zo hoog dat ik die niet kan gebruiken zonder ergens aan vast te zitten. Als ik zou vallen schieten m'n benen zo m'n lichaam in. Die fiets staat op pauze tot ik een manier heb gevonden om er een beetje veilig op te rijden, misschien tussen twee gebouwen of zo."

"Ik heb ook een keer een hele kleine driewieler willen motoriseren. Maar de motor was gewoon veel te sterk, dat sloeg nergens meer op. Je trok op en sloeg over de kop, en niet eens op een komische manier waar ik wat aan zou hebben maar gewoon agressief. Maar die motor heb ik uiteindelijk wel weer gebruikt in mijn Kerstboom-spinner, die een kerstboom heel hard ronddraait om hem af te tuigen. Dus uiteindelijk is ook dat tot iets anders geëvolueerd."

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.