Inhoudsopgave
    

Video Vault: inspiratie van Stranger Things
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 19 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

De korte documentaire The Search for Earth Proxima gaat over een groep astronomen die een telescoop willen bouwen om beter onderzoek te doen naar Alpha Centauri A en B, de sterrenstelsels die het dichtst bij aarde staan. Volgens de astronomen zijn daar mogelijk exoplaneten die lijken op de aarde. Maar de planeten zijn vanaf aarde enorm lastig te bestuderen. "Alsof je naar een vuurvliegje zoekt op een schijnwerper op een afstand van 16 kilometer", zegt één van hen.

Heb je de Netflix-serie Stranger Things nog niet gezien, ga dat dan zo snel mogelijk doen. De serie is namelijk een nostalgische trip naar het beste uit films van de jaren ’70 en ’80 uit het mysterie en sci fi-genre. In deze video zie je beelden uit de serie gemonteerd naast scènes waar het zijn inspiratie uit heeft gehaald.

Zo heb je Amsterdam nog nooit gezien. De Nederlandse kunstenaar Julien Horsthuis wilde de stad eens anders in beeld brengen dan anders. Hij combineerde de meettechniek fotogrammetrie samen met Mandelbulb, een 3D-fractal gebaseerd op de mandelbrotverzameling die een belangrijke rol speelt in de chaostheorie. Als je geen idee hebt wat die woorden betekenen: gewoon kijken, want het ziet er fantastisch uit.

Het design van een filmtitel is vaak een kunstwerk op zich, waar je een film direct aan herkent. Denk aan Star Wars, The Warriors en Taxi Driver. Title Design: The Making of Movie Titles gaat over Dan Perri, de man die eerdergenoemde filmtitels ontwierp. Dat geeft een interessant inkijkje in de kunstvorm en hoe zo’n design ontstaat.

Bovenstaande video kun je het beste bekijken op je smartphone en het liefst op een iPhone. Het filmpje speelt zich namelijk helemaal op een iPhone af. Door ernaar te kijken, kruip je in de huid van een vluchteling die ongeveer als enige bezit zijn telefoon heeft. Je krijgt berichten van familie, gebruikt je kompas om te navigeren en iemand waarschuwt om terug te keren. Wat doe je? Dan gaat je accu ook nog leeg…

Eind juli presenteerde het bedrijf Man vs Machine een filmpje waarin extreem gedetailleerde opnames van dieren te zien waren. Ze waren echter allemaal nep en gemaakt met de computer. In deze making-of-video leggen de makers uit hoe het project in zijn werk ging.

'Watchmen is onverfilmbaar', werd altijd gezegd over de comic van Alan Moore. Toch verscheen er in 2009 een film, door regisseur Zack Snyder, wat uiteindelijk misschien wel één van de betere superheldenfilms genoemd mag worden. In deze video gaat YouTuber KaptainKristian in op het verfilmen van de comic, de verschillen en de overeenkomsten.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.